آفتابنیوز : آفتاب- عضو شورای مركزی جامعه اسلامی مهندسین گفت: جمعیتهای سیاسی كنونی از دل حزب جمهوری بر آمده است.
سید مرتضی نبوی طی سخنانی با موضوع بررسی تاریخچه حزب جمهوری اسلامی در جمع اعضای شاخه جوانان و دانشجویان جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی گفت: سابقه تشكیل حزب جمهوری اسلامی به پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بازمیگردد و قبل از پیروزی انقلاب آقایان به فكر تأسیس حزب افتاده بودند اما روند تحولات آنقدر سریع بود كه فرصت تشكیل حزب را نداد و نتوانستند به سرعت بعد از پیروزی این فكر را عملی كنند.
وی در ادامه افزود: مدتی پس از پیروزی انقلاب اسلامی از كانون توحید خبر رسید كه هسته اولیه حزب و اعضای مؤسس آن اعلام موجودیت آن را اعلام كردند. این خبر از سوی آیت الله موسوی اردبیلی صورت گرفت. هسته مؤسس حزب جمهوری اسلامی عبارت بودند از آقایان موسوی اردبیلی، هاشمی رفسنجانی، مقام معظم رهبری، شهید باهنر و شهید بهشتی كه همه از روحانیت مبارز بودند. هیئت مؤسس بعد از اعلام موجودیت حزب نخستین شورای مركزی را كه انتصابی بودند به این شرح معرفی كردند، ناطق نوری، دری نجف آبادی، موحدی كرمانی، محمد علی دعاگو، میرسلیم، حبیب الله عسگراولادی، مصطفی حایری یزدی، جواد منصوری، محمدخان، میرحسین موسوی، حسین كمالی، محمدرضا بهشتی، فاضل هرندی و دیگران.
نبوی در مورد نحوه پیوستن خود به حزب جمهوری اسلامی گفت: بعد از اعلام رسمی حزب من به اتفاق تعدادی از دوستان خدمت شهید بهشتی رسیدیم و ایشان هم برای راه اندازی شاخههای حزب به ما راهكار دادند و نحوه راهاندازی دفاتر حزب و نحوه عضوگیری از میان مردم را توضیح دادند و روش كار را تشریح كردند. من هم در شرق تهران دفتر حزب را تاسیس كردم و عضوگیری از میان مردم آغاز شد.
وی در مورد نحوه استقبال مردم از حزب جمهوری اسلامی گفت: مردم به دلیل نام حزب ابتدا تصور میكردند كه هركس كه به جمهوری اسلامی اعتقاد دارد، باید عضو حزب باشد و به همین دلیل استقبال خوبی از عضویت در حزب میكردند و تعداد زیادی آمدند و ثبت نام كردند، در این میان از طرفداران همهی گروهها بودند، از مجاهدین خلق گرفته تا گرایشهای دیگر، سپس در دفتر مركزی حزب در سرچشمه مشغول انجام مصاحبه و گزینش از میان كسانی بودیم كه ثبت نام كرده بودند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره حضور حزب جمهوری اسلامی در نخستین انتخابات ریاست جمهوری افزود: در جریان اولین انتخابات ریاست جمهوری حزب جمهوری اسلامی رو دست خورد و كاندیدایی كه معرفی كرد جلال الدین فارسی بود كه مسئله افغانی بودن او را مطرح كردند و به این ترتیب كاندیدای حزب برای حضور در انتخابات از دور خارج شد و در نهایت بنی صدر رئیس جمهور شد.
وی در ادامه خاطرنشان كرد: مدتی بعد از تشكیل حزب جمهوری اسلامی، سازمان مجاهدین انقلاب با هدف مقابله با مجاهدین خلق تشكیل شد و چون در انتخابات ریاست جمهوری حزب از جریان بنی صدر رو دست خورده بود، برای پیروزی در انتخابات نخستین مجلس شورای اسلامی تدارك زیادی دید و با ائتلاف با روحانیت مبارز و سازمان مجاهدین انقلاب و انجمن اسلامی معلمان حركت عظیمی را در سطح تهران آغاز كردیم و توانستیم اكثریت كرسی های مجلس را به دست آوریم و تعداد كمی از نمایندگان مجلس از طیف طرفداران بنی صدر بود.
عضو سابق حزب جمهوری اسلامی در ادامه درباره تحولات پس از تشكیل اولین مجلس شورای اسلامی گفت: مدتی بعد از تشكیل مجلس و شهادت شهید بهشتی، نخستین كنگره حزب جمهوری اسلامی تشكیل شد و در این زمان جناح بندی ها در درون حزب مشخص شده بود، در یك طرف بهزاد نبوی، سلامتی، مهندس میر حسین موسوی و مسیح مهاجری بودند و در طرف دیگر، بنده، پرورش، عسگراولادی و دیگران قرار داشتند و این اختلاف ها مربوط به دیدگاههای دو طرف در مورد نحوه اداره كشور، حوزه اقتصاد و... بود، طیف مهندس موسوی طرفدار اقتصاد دولتی و حضور پررنگ دولت در فعالیتهای اقتصادی بودند و طیف مقابل با این روش آنها مخالف بودند.
وزیر اسبق پست و تلگراف گفت: با گذشت زمان و ادامه جنگ اختلافات در حزب جمهوری اسلامی هم بیشتر آشكار شد و مدتی پس از تشكیل كنگره دوم حزب طی نامهای كه مقام معظم رهبری و آقای هاشمی رفسنجانی خدمت امام نوشتند، با تشریح شرایط در خصوص انحلال حزب از امام كسب تكلیف كردند كه حضرت امام با آن موافقت كردند و به این ترتیب حزب جمهوری اسلامی در دوازدهم تیر 1366 اعلام انحلال كرد.
وی دربارهی نیروهای حزب جمهوری و فعالیتهای سیاسی آنان پس از انحلال حزب گفت: با انحلال حزب نیروهای فعال كه علاقهمند به حضور در عرصه فعالیتهای سیاسی بودند، جمعیتهای مختلف و انجمن های اسلامی را تشكیل دادند و خیلی از این حركتها از دل حزب جمهوری اسلامی بیرون آمد.