آفتابنیوز : 
آفتاب - دکتر علي اکبر ولايتي به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه امام رضا (ع) مشهد در سخناني با موضوع "اتحاد ملي و انسجام اسلامي" اظهار داشت: در سال 1332 ريچارد نيکسون، معاون رييس جمهور آمريکا به ايران آمد و اين موضوع تقريبا سه چهار ماه پس از کودتاي 28 مرداد بود که عليه حکومت دکتر مصدق صورت گرفت که از 28 مرداد تا 16 آذر همان سال مردم مقاومتهايي را بعد از کودتا داشتند كه 11 استاد دانشگاه تهران در اعتراض به کنسرسيومي که دکتر علي اميني در رابطه با نفت اجرا کرد، استعفا كردند.
به گزارش خبرنگار آفتاب وي در این سخنرانی گفت: اين کنسرسيوم عملا زحمت مردم را که در مبارزات نفس گير در جهت ملي شدن صنعت صورت گرفته بود به باد فنا ميداد و اگر پيش از آن شرکت نفت ايران، انگليس بود بعد از امضاي اين کنسرسيوم که مرکب از چهار کشور آمريکا، انگليس، فرانسه و هلند بودند نفت ايران به سهم 40 درصد آمريکايي ها، 40 درصد انگليسي ها و 20 درصد فرانسه و هلند تقسيم ميشد که در اعتراض به اين کار 11 نفر از اساتيد بزرگ همچون دکتر قريب، مهندس بازرگان و دکتر يدالله سحابي اخراج شدند و نيروهاي نظامي رژيم، دانشجويان معترض را به گلوله بستند که سه نفر از دانشجويان دانشگاه فني به قتل رسيدند.
دکتر ولايتي خاطرنشان کرد: 16 آذر روز اعتراض به سلطه آمريکا و سفر ريچارد نيکسون صورت گرفت و اينها را گفتم به خاطر اينکه بعضيها اين حادثه و ريشه اين مبارزات ملي و مقابله با سلطه گري آمريکا را از يادها نبرند چرا که طي اين سالها بعضي حرفهاي ديگري زده اند بدون توجه به اينکه ريشه اين روز، اولين مقاومت جدي از سوي مردم بعد از کودتاي 28 مرداد در زمان حکومت نظامي زاهدي بود.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بين الملل در خصوص اتحاد ملي و انسجام اسلامي گفت: ايران و اسلام دو ريشه اساسي هويت ما را تشکيل ميدهند و ما ايراني مسلمان هستيم که به اين هويت مفتخريم و تمام حيات سياسي و استمرار تاريخي ما به اين دو عامل بستگي دارد.
دکتر ولايتي ادامه داد: کمتر کشوري را در دنيا ميتوان پيدا کرد که پيوستگي تاريخي داشته باشد اما ايران از ابتدا که آريايي ها به اين سرزمين آمدند تا به حال با همين نام و فرهنگ باقي مانده و گسست فرهنگي نداشته است.
وي افزود: ايران مسلمان شد اما هويت ايراني خود را حفظ و ثابت کرد که مسلماني با ايراني بودن هيچ مغايرتي ندارد و نه تنها مغايرتي ندارد بلکه خدمتي که ايرانيها به اسلام کردند هيچ ملتي نکرد و ايراني ها با اراده و تسليم اسلام را پذيرفتند و بعضي ها که ميگويند با شمشير اسلام را پذيرفتند بيهوده حرف ميزنند و اين توهين بزرگ به ملت ايران است چرا که مگر ميشود با شمشير ايمان را به قلب کسي وارد کرد؟ به فرض که نسل اول با شمشير اسلام را پذيرفت، نسل هاي بعد چرا اسلام را ادامه دادند؟ انسان اسما ميتواند مسلمان باشد اما آيا ميتواند با همه وجود در خدمت اسلام باشد؟
ولايتي مولفه هاي تشکيل دهنده اتحاد ملي را "هويت ايراني، اعتقاد اسلامي و گرايش به اهل بيت(ع)" ذکر کرد و افزود: اتحاد ملي در صورتي تقويت ميشود که اين مولفه ها تقويت شود و هر عاملي که موجب تضعيف اين مولفه ها شود، عليه وحدت و اتحاد ملي است.
وزير اسبق امور خارجه كشورمان در خصوص انسجام اسلامي تصريح کرد: انسجام اسلامي يعني امت واحد اسلام و از ابتدا مبناي اسلام بر وحدت بوده است، بزرگان ما در حوادث و مصيبتها براي حفظ وحدت اسلام از حق خود گذشتند که نمونه آن 25 سال سکوت حضرت علي (ع) به خاطر وحدت امت اسلامي بود.
ولايتي خاطرنشان کرد: دشمنان مخالف اين هستند که ايران کشوري سرپا، متحد و مقتدر باشد و حتما کارهايي انجام ميدهند كه برخلاف وحدت باشد يعني اگر هويت ايراني را عامل وحدت بدانيم هر کس عليه هويت ايراني از خارج و داخل کاري انجام دهد که موجب تفرقه شود با ملت ايران دانسته يا ندانسته دشمني کرده است و هر کس نيز اسلاميت مردم را به عنوان عامل مهم وحدت زير سوال ببرد، اين دشمني را ثابت کرده است.
وي ادامه داد: در صحنه جهاني نيز آنهايي که عليه انسجام اسلامي فعاليت ميکنند در مسير خلاف انسجام حركت كرده و سعي ميكنند كه در کشورهاي اسلامي انسجام شکل نگيرد به عنوان مثال بالاخره کنگره آمريکا تصويب کرد که آخرالدوام ما در عراق، تجزيه اين کشور است.
ولايتي اظهار داشت: ما اگر ميخواهيم بدانيم که در دنياي اسلام چه کار بايد کرد، بايد بدانيم که مخالفان اسلام و عزت اسلامي چه کار ميکنند و در جهتي تلاش کنيم که استمرار هويت و حيثيت ملي و اعتقادمان را داشته باشيم و هر روز قويتر از گذشته باشيم چرا که اگر قوي نباشيم امکان ندارد که دشمن بگذارد سرپا بمانيم و براي اينکه بتوانيم خود را مقتدر و قوي نگه داريم، بايد اتحادمان را حفظ کنيم.
دکتر ولايتي درنشست پرسش و پاسخ دانشجويي اين جلسه در پاسخ به اين سوال که تلخترين و شيرينترين خاطره دوران وزارت شما چيست، خاطرنشان کرد: تلخترين خاطره زندگيام اتفاقاتي بود که در جريان مذاکره با عراق براي پايان دادن به جنگ و اجراي قطعنامه 598 و تبعات آن گذشت.
وي افزود: زماني که امام (ره) آتش بس را پذيرفت براي مذاکره به نيويورک رفتيم و همان روز اولي که سر ميز مذاکره نشستيم، قبل از شروع مذاکرات، يادداشتي به دست من رسيد که عراقيها آتش بس را به هم زده و اسلام آباد را گرفتهاند و الان پشت دروازههاي کرمانشاه هستند که اين شرايط بسيار سخت بود و روحيه بسيار بالا و پولادگونه اي ميخواست و شيرين ترين خاطره نيز اين بود که براي اولين بار رويتر اعلام کرد صدام پذيرفته است به مرزهاي بين المللي بازگردد.
ولايتي درپاسخ به اين سوال که نظرتان درباره اينکه عده اي مي گويند بايد انقلاب فرهنگي دوم را در دانشگاهها راه انداخت چيست، گفت: يعني چه کار کنيم؟ آن زمان پايه اصلي انقلاب فرهنگي اين بود که دانشگاه را از عوامل مشکوک و وابسته به بيگانه و سردمداران منافقين که بعضا روساي دانشگاه بودند پاک کنيم چرا که در 16 آذر دانشگاه به خروش آمده بود که عامل کودتا يعني آمريکاييها را به کشور راه ندهند.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بين الملل ادامه داد: حالا مثلا ميخواهيد چه کار کنيد؟! يعني چه مشکلي است که با سرانگشت تدبير حل نميشود و حتما بايد انقلابي صورت گيرد؟
وي تصريح کرد: حتما خواهان تحول باشيد و انتقادها را از سر احساس مسووليت بيان کنيد و از سر دلسوزي اگر پيشنهادي را براي اصلاح امور داريد، بگوييد.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه ارزيابي تان از نشست کشورهاي حاشيه درياي خزر و سهم ايران در رژيم حقوقي اين دريا چيست، گفت: مقدماتي فراهم شده است که خوب بوده و ما را از سرگرداني نجات داده است و حقي که به مدت 57 سال توسط سلسله پهلوي به زمين مانده و اعمال نشده بود، احقاق شود.
وي ادامه داد: آنچه که در تهران موافقت اوليه شده است به جاي قطعي و صريحي نرسيده اما ظرف اين سالها صرف نظر از اينکه چه دولتي سر کار بوده است، همه خطي را دنبال کردهاند که هر چه ميشود سهم 11 درصدي زمان شوروي براي ايران بيشتر شود و اين توافق حداقل با آذربايجان تا حد 18 _ 17 درصد رسيده است اما همچنان مذاکرات ادامه دارد.
ولايتي درخصوص گزارش اخير دستگاههاي اطلاعاتي آمريکا مبني بر صلح آميز بودن موضوع هسته يي ايران و در پاسخ به اين سوال که آينده مساله هسته يي و تحريمها را چه ميدانيد، تصريح کرد: اين گزارش نشان ميدهد که اگر هم اراده لازم را براي ادامه کار صلح آميز هسته يي داشته باشيم و در عين حال تدبير مناسب را به کار ببريم که هم حقمان را داشته باشيم و هم سعي کنيم كه محيط و موضوع به تشنج و تنش کشيده نشود.
مشاور مقام معظم رهبري در امور بين الملل افزود: تدبير از موضع قدرت به خوبي پيش رفته است البته اين هم خطرناک است که ما بنشينيم كه اگر گروهي در غرب از حق ما دفاع کرد، خوشحال شويم.
ولايتي تصريح کرد: زلف منافعمان را به بيگانه ها گره نزنيم و اگر در تاييد حق ما چيزي گفته و گروه مطالعاتي آمريکا اظهار نظري کرده و تاييد کردند که ايران از سال 2003 به بعد دنبال کار نظامي نيست، مفهوم مخالف آن اين است که تا سال 2003 دنبال کار نظامي و سلاح بوده است در حالي که ما ميگوييم ما هيچ گاه نبودهايم لذا اگر بنا است کارناوال شادي راه بيندازيم، به اين موضوع هم فکر كنيم.
وي ادامه داد: البرادعي چهار تا مثبت ميگويد و دو تا منفي، اما خيلي از البرادعي مجسمه قداست نسازيم که اگر فردا به او فشار آوردند يا وعده و وعيد دادند معلوم نيست حرف ديگري نزند. اگر موضع مثبت گرفتند اظهار خوشحالي کنيم اما اگر قرار شد همه سرنوشتمان را به اينکه آن طرف آب چه ميگويند وصل کنيم، اگر فردا گروه ديگري حرف ديگري زدند چه؟
وي ادامه داد: به صورت متعادل کار را ادامه دهيم يعني نه خيلي خوشحال شويم از اينکه گروهي آمريکايي ما را تاييد کردند و يا ناراحت نشويم از اينکه گروه ديگري عليه ما حرف زدند.
ولايتي تصريح کرد: با فکري متعادل به همان سياست تدبير برگرديم اما استوار و قدرتمند در دفاع از حقوقمان بايستيم.