پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در کتابی جدید برای نخستین بار مسلمانان اویغور چین را مردمانی «آزار دیده» توصیف کرد. کنشگران حقوق بشر سالهاست که اصرار دارند پاپ نسبت به این موضوع واکنش نشان دهد.
وی در کتاب «بیا رویا داشته باشیم؛ راه رسیدن به آیندهٔ بهتر» همچنین میگوید که بیماری همهگیر کووید-۱۹ باید دولتها را تشویق کند تا برای تامین دائمی درآمدهای اصلی جهانی چارهای بیندیشند.
در این کتاب ۱۵۰ صفحهای پاپ درباره تغییرات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی صحبت میکند که به گفته وی برای رفع نابرابریها پس از پایان همهگیری لازم است. فروش این کتاب از روز نخست دسامبر آغاز میشود.
وی در بخشی از سخنان خود درباره مسیحیانی که در کشورهای اسلامی مورد آزار و شکنجه قرار میگیرند گفت: «من اغلب به مردم تحت آزار فکر میکنم: روهینگیا، اویغورهای فقیر، ایزدیها.»
در حالیکه پاپ پیش از این درباره اقلیت مسلمان روهینگیایی که از میانمار گریختهاند و یا کشته شدنهای ایزدیها به دست نیروهای داعش در عراق سخن گفته بود اما نخستین بار است که از اویغورها نام میبرد.
واکنش چین: نظر پاپ بیاساس است
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین در پکن در واکنش به این موضوع گفت: «سخنان پاپ فرانسیس درباره اویغورها کاملا بیاساس است.» وی تاکید کرد که دولت چین از حقوق اقلیتها مطابق قانون حفاظت میکند.
کارشناسان سازمان ملل و گروههای مدافع حقوق بشر میگویند مقامات چینی حداقل یک میلیون اویغور را در اردوگاههای که به اردوگاههای کار اجباری مشهور است، تحت بازداشت دارند. استان سینکیانگ در شمال غربی چین محل زندگی اغلب مسلمان اویغور است.
ماه گذشته در جریان نشستی خبری در واتیکان، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، چین را بهدلیل رفتار نامناسب با اویغورها مورد انتقاد قرار داد.
اما پکن این ادعاها را بهعنوان تلاشی برای بیاعتبار کردن چین رد کرد و گفت: «این اردوگاهها بهعنوان بخشی از اقدامهای ضد تروریسم و از بین بردن افراطیگری بهعنوان مراکز آموزشی و تربیتی فعالیت میکنند.»
بسیاری از مفسران گفتهاند که واتیکان تمایلی به صحبت درباره اویغورها را نداشت چراکه در مرحله تمدید توافقنامه جنجالی با پکن درباره تعیین اسقف بود. این توافقنامه در ماه سپتامبر تمدید شد اما پمپئو از واتیکان درخواست کرد آن را لغو کند.