مجتبی عمادی با بیان اینکه طبق آخرین تحقیقات، ویروس کرونا از خفاش یا حیوانی به نام پنگولین در چین به سراسر دنیا منتقل شده است، اظهار کرد: این ویروس جزو ویروسهای RNA دار بوده و ویروسهای RNA دار باقیمانده تکاملی از دورانهای قدیم بهشمار میروند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد ویروسهای RNA دار را بسیار حساس معرفی و بیان کرد: کووید ۱۹ که از دسته ویروسهای RNA دار است که بهدلیل دارا بودن پوششی محافظ در محیط بیرون از بین نمیرود.
وی با بیان اینکه ویروس RNA دار یا عامل کووید ۱۹ در بخشهای مختلف کره زمین انسانها را درگیر خود کرده است، افزود: نسبت تعداد موارد مرگومیر به نسبت موارد مبتلایان در کشور ۴.۸ درصد بوده، در آمار جهانی که کشور ما هم شامل آن است نرخ مرگ و میر جهانی ۲.۲ بوده که نشاندهنده بالا بودن میزان مرگ و میر نسبت به میانگین جهانی است.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد یکی از علل بالا بودن میزان مرگ و میر را تحریمها دانست و یادآور شد: ممکن است مشکلاتی از لحاظ تامین دارو و تجهیزات وجود داشته باشد بهعلاوه هر کشوری مسائل فرهنگی خود را داشته و لازم به ذکر است که انسانهای مختلف با وجود شباهتهای ظاهری از لحاظ ژنتیکی با هم متفاوت هستند.
عمادی گفت: بر اساس مطالعات صورتگرفته بهنظر میرسد هسته مرکزی علائمی که ویروس کووید ۱۹ ایجاد میکند شامل موارد بر هم زدن توازن و نظم در ارتباط بین سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی، ایجاد التهاب، آسیب به عروق و آسیبهای مرتبط با ایجاد لخته در خون است.
وی با بیان اینکه افراد مختلف ژنتیک متفاوتی با هم دارند، اظهار کرد: افراد در مواجهه با ویروس پاسخهای متفاوتی دریافت میکنند، برخی از انسانها استعداد بیشتری در میزبانی ویروس کووید ۱۹ دارند.
دانشیار گروه ژنتیک در دانشگاه شهرکرد سبک زندگی و تغذیه مناسب را نیز در میزان ابتلا به کووید ۱۹ موثر دانست و اضافه کرد: اینکه فرد قبل از ابتلا به کرونا مواد معدنی لازم را دریافت کرده باشد، فشار خون مناسب و چاقی نداشته باشد در میزان ابتلا دخیل است.
عمادی تصریح کرد: اینکه بگوییم مردم کشوری در برابر ویروس کرونا مصونتر هستند چنین مسئلهای صحت نداشته و نسبت ابتلا در میان کشورها، نژادهای مختلف و مقدار مرگ و میر با هم فرق دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه بین ژنتیک و توارث تفاوت وجود دارد، افزود: وقتی عاملی توارثی بوده بدین معنا است که این عامل میتواند از والدین به فرزندان منتقل شود، بهعنوان مثال بیماری سرطان چشم ارثی بوده، اما اینکه یک بیماری ژنتیکی بوده یعنی الگوی مشخصی نداشته و تفاوتهای ژنتیکی افراد است که استعدادپذیری متفاوتی در ابتلا به بیماری را تعیین میکند.
دانشیار گروه ژنتیک در دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه ویروسها از لحاظ نرخ تغییر در بدن با هم فرق دارند، یادآور شد: ویروسهای RNA دار نرخ جهش بیشتری داشته و در طی این یک سال از ورود ویروس کرونا جهشهایی در این ویروس رخ داده و بهنظر میرسد این جهشها در جمعیتهای مختلف متفاوت باشد.
عمادی شرایط محیطی و شرایط بدنی هر فرد را در جهش ویروس موثر عنوان و بیان کرد: این اصل پذیرفته شده و ویروسها از مدتها قبل با انسان همزیستی داشتهاند، هشت درصد ژنوم انسان نشات گرفته از ویروسها بوده و ویروسها در ژنوم انسان وجود دارد.
وی در خصوص اینکه آیا ممکن است در آینده عامل ویروس کووید ۱۹ جزو ژنوم انسان قرار بگیرد، توضیح داد: این مسئله در حد یک فرضیه بوده و تاکنون خبری مبنی بر تلفیق ویروس کووید ۱۹ در ژنوم انسان گزارش نشده است.
این دانشیار ژنتیک در دانشگاه شهرکرد گفت: طبق پژوهشهای چینی، از طب سنتی میتوان برای مقابله با کووید ۱۹ استفاده کرد، گیاهان دارویی ایرانی نیز با توجه به خواص ضد ویروسی و ضد التهابی میتوانند بر بیماری کووید ۱۹ غلبه کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد درباره زیر سوال بردن واکسنها خاطرنشان کرد: واکسنها میتوانند بر اساس مولکول RNA، مولکول DNA و ویروس ضعیفشده ساخته شوند، طبق اخبار اعلام شده در ایران نیز قرار است از ویروس ضعیفشده برای ساخت واکسن استفاده شود، این واکسنها ایمن بوده و پس از تاییدیه میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.