سید عباس موسوی در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی و مسؤولان و فعالان اقتصادی استان که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، جزئیات بسترهای مشارکت فعالان تجاری و اقتصادی کشورمان در مناطق آزاد شده جمهوری آذربایجان در جنگ قره باغ را تشریح کرد.
وی با اشاره به سفر اخیر وزیر خارجه جمهوری آذربایجان به تهران، اظهار کرد: در تمام دیدارها بر روابط خوب و آینده دار ۲ کشور تاکید و همچنین در خصوص بازسازی مناطق آزاد شده نیز بحث و گفت و گو شد و جمهوری آذربایجان علاقمندی خود را برای حضور فعال شرکتهای ایرانی در بازسازی این مناطق اعلام کرد.
موسوی افزود: دیروز ملاقاتی با رئیس آژانس توسعه شرکتهای کوچک و متوسط جمهوری آذربایجان داشتم که بسیار علاقمند بودند که تفاهم نامهای با ایران امضا کنند.
وی اظهار کرد: در حدود ۱۵ پروژه بزرگ ملی در جمهوری آذربایجان از جمله راه اهن، ایجاد شهرک صنعتی، داروسازی، تولید تراکتور و اتوبوس سازی تا محصولات غذایی داشتهایم که در حال اجراست.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو گفت: مذاکرات در خصوص امضای موافقت نامه تجارت ترجیحی به مراحل پایانی نزدیک شده است و به زودی سند نهایی آن امضا میشود.
وی با اشاره به اینکه زمینه فعالیت در حوزه کشاورزی و دامپروری در مناطق آزاد شده قره باغ به دلیل آب و هوای مناسب فراهم است، گفت: حدود ۲۴ هزار هکتار جنگل در این مناطق باید احیا شود.
موسوی افزود: در جنگ قره باغ در حدود ۹۰۰ شهرک، ۱۵۰ هزار واحد مسکونی، هفت هزار ساختمان عمومی، ۶۹۳ مدرسه، ۸۵۵ کودکستان، ۶۹۵ خانه بهداشت، ۹۲۷ کتابخانه، ۸۰۸ فرهنگسرا، ۸۵ آموزشگاه موسیقی، ۲۲ موزه، ۹ مسجد، ۴۴ عبادتگاه دیگر، ۴۷۳ بنای تاریخی و کاخ و موزه، ۴ گالری هنری، چهار سالن تئاتر، ۲ سالن کنسرت و ۶ هزار تأسیسات صنعتی و کشاورزی و ۱۶۰ پل و سایر تأسیسات زیربنایی تخریب شده است که در حدود ۱۰ میلیارد دلار برای بازسازی آنها هزینه میشود.
وی ادامه داد: جمهوری آذربایجان برای برخی از این کارهای از منابع خود استفاده میکند و همچنین وامهای کم بهرهای از بانکهای جهانی، آسیایی و سازمان همکاری اسلامی دریافت میکند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو گفت: رقابت را باید مد نظر قرار داد و باید سرعت و کیفیت کار مورد توجه قرار گیرد و شرکتهای مهم و قدرتمند ما در این مناطق حضور یابند تا بتوانیم با شرکتهای ترکیهای، ایتالیایی، آلمانی و آمریکایی رقابت کنیم.
وی اظهار کرد: برخی از پروژههایی که توسط مهندسان ایرانی در جمهوری آذربایجان اجرا شده موجب ایجاد اعتماد و اطمینان به ایرانیان شده است و میتوانیم با مهندسان خارجی که در منطقه حضور دارند رقابت بالایی داشته باشیم.
موسوی گفت: در بخش کشاورزی و کشت فراسرزمینی نیز این آمادگی در مناطق آزاد شده وجود دارد که میتوان در این زمینه نیز سرمایه گذاری کرد.
وی ادامه داد: رئیس جمهوری آذربایجان از کشورهای دوست به خصوص ایران برای بازسازی مناطق آزادشده دعوت به مشارکت کردهاند که این موضوع به صورت مستقیم و غیرمستقیم به ایران اعلام شده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو گفت: نام ایران در جمهوری آذربایجان با نام تبریز شناخته میشود و در این جمهوری آمادگی برای حضور فعالان تجاری و اقتصادی تبریز وجود دارد.