آفتابنیوز : آفتاب: رییس كل بانك مركزی در حاشیه نشست هیات دولت از جایگزینی چك الكترونیكی به جای چك پول خبر داد.
طهماسب مظاهری اظهارداشت: یكی از راهكارهایی كه برای متعادل شدن نسبت استفاده بانكها از چك پول در دست اجرا داریم جایگزینی چك الكترونیكی به جای چك پول با این هدف است كه در نزدیكی شب عید شوكی وارد بازار نشده و یا مردم دچار كمبود ابزار نقدینگی نشوند.
وی توضیح داد: چك پول خدمتی است كه بانكها در زمان كمبود اسكناس مورد نیاز جامعه ارائه میكنند اما متاسفانه در حال حاضر بخشی از نقش اسكناس را در جامعه بر عهده گرفته است البته اینكه اصل انجام این كار در قالب ضابطه و قانونمندی است شكی نیست اما موضوع اینجاست كه تعدادی از بانكها از آن بیش از حد مجاز منتشر كردهاند كه در بررسی بانك مركزی مشخص شده است در چند سال گذشته به تدریج این نسبت اضافه شده كه باید به حالت طبیعی بازگردد.
به گفته او در دو سه ماه اخیر نسبت استفاده بانكها از چك پولها به تدریج كاهش یافته و بانكها به سمت رعایت نسبتها میروند.
وی خاطرنشان كرد: نكتهای كه درباره چك پول حائز اهمیت بوده این است كه زمان انتشار آن باید با امضای اول خریدار در اختیار آنها قرار گیرد چراكه این كار علاوه بر انضباط به امر صدور چك پول ایمنی بیشتری نیز در زمان مفقود شدن چكها برای خریداران فراهم میكند.
مظاهری با بیان اینكه تغییر پول ملی هم در دست مطالعه است افزود: در كنار اقدامات انجام شده برای ساماندهی این امر دو اقدام موازی برای جبران نیاز مردم در دستور كار قرارگرفته كه شامل چاپ اسكناس درشت است كه اخیرا اسكناس 50 هزار ریالی آن چاپ شد، علاوه بر آن توسعه بانكداری الكترونیكی و توسعه استفاده از كارت بانكها نیز رشد یافته تا نیازی به حمل پول كمتر با ارائه خدمات بیشتر برای مردم فراهم شود.
به اعتقاد وی با مجموعه اقدامات انجام شده به سمت ایجاد انضباط درباره ابزار مالی و پولی كه در دست مردم قرار دارد میرویم.
مظاهری همچنین در پاسخ به این سوال كه آیا ادامه سیاستهای انقباضی كه با هدف كاهش تورم انجام میشود به صادرات لطمه میزند گفت: معتقدم تنها چیزی كه به صادرات لطمه میزند تورم است و بنابراین باید تورم كنترل شود. البته سیاستی كه اتخاذ شده اصلا انتقادی نیست بلكه سیاست تعدیل و عادیسازی روال كار بانكی محسوب میشود.
وی افزود: بانكها با این روش باید بتوانند در حد اعتبارات و سپردههایی كه دریافت میكنند و منابعی كه در اختیار دارند تسهیلات در اختیار مردم قرار دهند و از سویی باید توجه داشت كه سیاست انقباضی در جایی تعریف میشود كه بانكها كمتر از سپردههای خود تسهیلات دهند در حالی كه ما چنین كاری نكردهایم بلكه تاكید داریم كه بانكها علاوه بر منابع خود خواستار تزریق پول از بانك مركزی نشوند چراكه منابع بانكها برای دادن اعتبارات لازم كفایت میكند و هر بانكی باید در حد منابع خود تسهیلات دهد.
مظاهری تصریح كرد: سیاست فعلی ما انقباضی تلقی نمیشود چراكه معتقدم سیاست انقباضی تاكید دارد كه بانكها كمتر از منابعی كه دارند تسهیلات دهند در حالی كه براساس سیاست انبساطی هر چه منابع در اختیار داریم به صورت پول چاپ كرده و در اختیار بانكها قرار دهیم كه این سیاست نیز در شرایط تورم موجب ایجاد تورم جهندهای میشود كه برای همه بخشها مشكلساز خواهد بود.
مظاهری در پاسخ به این سوال كه آیا تبلیغات بانك مسكن برای اعطای دو پلاك ثبتی موجب افزایش نقدینگی نمیشود گفت: حجم نقدینگی به حجم كل اعتباری كه بانكها میدهند بستگی دارد و به این كه برای یك خانه یا دو خانه وام دهند بستگی ندارد و اعطای چنین وامی در حد نقدینگی اهمیتی ندارد بلكه این بانك به دنبال انجام خدمت برای كسانی است كه در یك خانه زندگی میكنند.