آفتابنیوز : آفتاب: آيتالله هاشمی شاهرودی در اولين همايش سراسری مركز حفاظت و اطلاعات كل قوه قضائيه، طی سخنانی با تبريك ايام عيد سعيد غدير خم و با تاكيد بر لزوم توجه بيشتر به اصل امامت تصريح كرد: جرياناتی كه در تاريخ اسلام شكل گرفت و مسائلی كه منشا مناقشات و جدالهای كلامی و مذهبی شد و انحرافاتی كه در مركز حاكميت اسلامی صورت گرفت، مانع از تجلی ابعاد بلند و عظيم اين اصل شد.
به گزارش آفتاب، رييس قوه قضاييه افزود: اگر چه با رهبريها، فداكاری و مديريتهای دقيق ائمه اهل بيت سعی شد اين انحرافها و مناقشات كمتر به اصل اسلام و پيكره اين دين الهی ضربه وارد كند.
آيتالله سيد محمود هاشمی شاهرودی افزود: اگر اين ايثارگریها و مديريتهای اعجاز گونه نبود، قطعاً موجب مسخ و تحريف كلی دين و دوری كامل مردم از حقايق دين مبين اسلام میشد؛ چنان چه در اديان ديگر واقع شد و لذا اين نقش بسيار روشن ائمه بود كه يكی از دستآوردهای اصل امامت است. تجلی كامل اين اصل در روزی شكل خواهد گرفت كه ذخيرهی اين خط ظهور كند و نقش اصل امامت را به جهانيان و تاريخ نشان دهد.
رييس قوه قضائيه در ادامه سخنان خود، نظام قضايی جمهوری اسلامی را از نظامهای مورد افتخار جهان اسلام دانست و افزود: شايد بدون اغراق بتوان گفت نظام قضايی ما يك نظام قضايی اسلامی بینظير است كه هم از بُعد قانون اساسی بسيار بر اصول آن دقت شده و بر پايههای مستحكم و بينظيری بنا شده است و هم از نظر استحكام قضايی، مديريت و استقلال، اين دستگاه در همهی بخشها و دادن اختيارات به حق و متناسب به سيستم قضايی و همچنين ابزارهای لازم برای تحقق اين اهداف در جهان بینظير است.
هاشمی شاهرودی استقلال دستگاه قضايی را مشخصهی يك نظام قضايی عادلانه دانست و با تاكيد بر لزوم استقلال همه جانبه دستگاههای قضايی اظهار داشت: بحث استقلال يكی از مهمترين و حساسترين و آسيبپذيرترين مسائل نظامهای قضايی دنيا بوده و هست كه اين استقلال را نظام قضايی ما به تمام معنا و در تمام ابعاد داراست. در تاريخ نيز روشن است كه حكام جرم و مستبدان اولين كاری كه ميكردند دستگاه قضايی را در اختيار خود گرفته و سعی میكردند استقلال آن را سلب كنند و به محض از بين رفتن طاغوت و قيام مردم اولين كار قضات عالی آن حكومت اين بود كه به سراغ مستقل كردن دستگاه قضايی میرفتند.
وی ادامه داد: تنها استقلال در صدور حكم كافی نيست و استقلال در صدور رای بسيار مهم است اما همه كار به صدور و انشای حكم انجام نمیگيرد و منجر به تحقق و اجرای عدالت نمیشود. مسائل مختلف ديگری قبل و بعد از صدور اين حكم وجود دارد كه لزوما قضايی نيستند و ممكن است در بحث اجرائيات و امكانات مطرح باشند كه اگر اين لوازم در قبل و بعد از صدور حكم و در ساختار آن شكل نگيرند، صرف عالم بودن، متعهد بودن و جسور بودن، شجاع بودن و مستقل بودن قاضی موجب تحقق عدالت نخواهد شد.
رييس قوه قضائيه در توضيح اين سخن خود افزود: اينجاست كه در قانون اساسی علاوه بر استقلال قاضی بر استقلال دستگاه قضايی نيز تاكيد شده و با اتخاذ تدابير لازم سعی شده كه دستگاه قضايی به عنوان يك قوه مستقل از دو قوه ديگر مستقيما تحت نظارت و نظر ولی امر مسلمين قرار گيرد و اساسا از نظر فقهی نيز مشروعيت كار قضا مستقيما مربوط به ولايت امر است.
هاشمی شاهرودی با بيان اين كه استقلال قاضی و دستگاه قضايی در قانون اساسی، قوانين عادی و به تدريج در نظام حكومتی ما در جمهوری اسلامی ميان مسوولان، قضات، حقوقدانان و مردم به صورت يك فرهنگ جا افتاده است، اضافه كرد: در هيچ جای دنيا حتی كشورهای مدعی استقلال قوا نيز اين حد از استقلال و اختيارات و اين فرهنگی كه امروز در ميان دولتمردان و مردم ما به لحاظ استقلال دستگاه قضايی جا افتاده است وجود ندارد. همين كه در كشورهای ديگر بحث نصب در دستگاه قضايی در اختيار قوای ديگر است، خود اولين ضربه و نفوذپذيری را به مسائل قضايی وارد میكند.
وی گفت: البته ممكن است برخی اقدامات در يك پرونده از ناحيه دستگاههايی صورت گيرد، اما اين قبيل بسيار جزئی هستند و نبايد در بيان اصل ارزشهای بلند و متعالی دستگاه قضايی مد نظر قرار گيرد. اصلاح اين موارد نيز راهكار دارد اما آنچه مهم است همان استقلالی است كه در دستگاه قضايی ما وجود دارد.
رييس قوه قضائيه در ادامه سخنان خود تنها نكته موجود در بحث استقلال قوه قضائيه را مسئلهی بودجهی اين قوه دانست و افزود: تنها نكتهای كه آن هم در تفسير شورای نگهبان است و گرنه در قانون اساسی هم جای بحث دارد و عدهای معتقدند از آن جهت نيز در قانون اساسی استقلالش ديده شده، اصل مربوط به بودجهنويسی در بعد بودجهی دستگاه قضايی است كه در اين مساله استقلال قوه قضائيه كمرنگتر است. البته اين را هم اميدواريم در يك تفسير دقيقتر و عالمانهتر بتوان حل كرد و مسالهی زياد مشكلی نيست چون به هر حال بودجه بحثی عمومی است.
هاشمی شاهروی با تاكيد بر لزوم استفاده از ظرفيتهای ارزشمند و به كارگيری مديريت اجرايی و عملياتی در ساختارهای نظام برای تحقق اهداف بلند دستگاه قضايی خاطر نشان كرد: بايد در جهت فعال كردن، به روز كردن و كارآمد كردن اين دستگاه بكوشيم و همه بايد تلاش كنند كه از فرصتها و ظرفيتهای بسيار مهم قانونی استفاده بهينه شود و مهمترين هدفی كه دنبال ميكنيم آن است كه عدالت قضايی احيا شود.
وی ادامه داد: بايد به گونهای عمل كرد كه اين الگوی بينظير نه تنها در حد شعار و نوشته بلكه به صورت علمی و عينی به جهان ارائه شود و به حق در حال حاضر نيز وقتی اجلاسهايی برگزار شده و هياتهای خارجی به ايران میآيند و يا ما به كشورهای آنها سفر ميكنيم، با مشاهده سيستم قضايی كشور ما شگفتزده میشوند و بر استقلال آن اقرار میكنند.
رييس قوه قضائيه با اشاره به مركز حفاظت و اطلاعات اين قوه اظهار داشت: تشكيل مركز حفاظت و اطلاعات قوه قضائبه بر اين مبنا بوده كه استقلال در بخشهای حفاظتی و نظارتی داخل قوه قضائيه نيز نهادينه شود تا هم از آسيبها و فسادهای احتمالی و يا اعمال نفوذها جلوگيری شود و هم اين بحث به وسيله خود قوه و قضات متعهد و آگاه مديريت شود.
وی با بيان اينكه اين مركز بايد تقويت و تعديل شود گفت: مركز حفاظت و اطلاعات قوه قضائيه بايد در همهی بخشها تقويت شود و تمام لوازم و امكانات لازم را برای تحقق حفاظت و نظارت درونی قوه قضائيه، حفاظت از اسناد، پرسنل قضايی و اداری، حفاظت از اسرار مردم و اطلاعات اين دستگاه با استفاده از بهترين و پيشرفتهترين روشها و تجربياتی كه در اين زمينه به دست آمده به كار گيرد.
هاشمی شاهرودی اظهار داشت: امروز اين مركز بحمدالله با همكاری خود قضات و بخشهای ستادی مشابه و مكمل و همچنين بخشهای نظارتی ديگر درون قوه، خدمات بسيار ارزندهای را بی سر و صدا و بدون هزينههای اضافهای، مخلصانه انجام ميدهد؛ اما اين به معنای كمال مطلق و رسيدن به همهی اهداف نيست و بايد اين برنامهها و استفاده از روشهای جديد و مبتكرانه و منسجم با جامعه و دستگاه قضايی و دستگاههای حفاظتی ديگر نظام ادامه يابد، زيرا هماهنگی ميان دستگاههای حفاظتی كشور بسيار ضروری است و در اين راستا كارهای خوب و همكاريهای شايستهيی با وزارت اطلاعات و حفاظت اطلاعات نيروهای مسلح به ويژه سپاه پاسداران صورت گرفته كه اين همكاريها ضمن حفظ استقلال و اصالت كار بسيارلازم است.
رييس قوه قضائيه گفت: به رغم همهی شايعهپراكنیها، بنده معتقدم امروز دستگاه قضايی ما يكی از بهترين اوضاع را دارد. هم به لحاظ تطبيق با دستگاه قضايی ساير كشورها و هم به لحاظ تطبيق با دستگاههايی اجرايی ديگر در داخل كشور. دستگاه قضايی سالمتر بوده و نظارتها در آن بيشتر است. حتی در پروندههايی كه اوج اختلافات و تضارب منافع وجود دارد و مسائلی در آن است كه همه ميخواهند موضوع را به نفع خودشان تمام كنند دستگاه قضايی با تشكيلات نظارتی و حفاظتی هماهنگ عمل كرده و بحمدالله امروز ضريب سلامت دستگاه قضايی ما بسيار بالاست كه میتوان آمار نيز از آن ارائه داد.
هاشمی شاهرودی با تاكيد بر لزوم اطلاعرسانی بيشتر و معرفی دستگاه قضايی به ساير كشورها افزود: بايد با اطلاعرسانی بهتر جلوی سمپاشيهای مزورانه و دروغهای صهيونيستها و ديگر دشمنانمان گرفته شود زيرا آنها محاسن ما را به عنوان معايب و مسائل خلاف حقوق بشر تبليغ ميكنند، لذا بايد بتوانيم اين همه حقانيت، دقت، حفظ حقوق شهروندی، استقلال قضايی و جريان عدالت در فرآيند قضايی خود را به جهان معرفی كنيم، زيرا تاكنون يا معرفی نكرديم يا معرفی كرديم و درست حرف خود را نگفتيم البته اخيرا اقداماتی در اين زمينه صورت گرفته كه موثر بوده و امروزه به تدريج در محافل بينالمللی اعتراف میشود كه نظام اسلامی ما خصوصا در بخش قضايی ساختارهای يک حكومت عادلانه را پياده میكند.
وی با بيان اينكه خدمت به نظام اسلامی قطعا از اوجب واجبات است، افزود: ارائه دستآوردهای نظام به ملتها و كشورها تنها با گفتمان و گفتار ميسر نيست بلكه بايد الگويی كارآمد، مدرن و پيشرفته ارائه داد زيرا الگو دادن بيشترين اثر را دارد و يك تبليغ زنده است. البته نصيحت و وعظ نيز نياز است اما بايد توام با الگو باشد و بر اين مبنا ما كه ادعا ميكنيم نظامی اسلامی خصوصا در بعد قضاوت داريم، بايد بتوانيم آن را عينی كنيم.
هاشمی شاهرودی در پايان با تقدير از برگزاركنندگان اين همايش ابراز داشت: همهی بخشهای قضايی بايد زنده شوند اما نه صرفا در سطح قوانين بلكه بايد اين امر به صورتی نهادينه انجام گيرد و تشكيل اين قبيل نشستها در راستای رسيدن به اين هدف بسيارمفيد، لازم و موثر است.