مجلس نمایندگان ایالات متحده روز چهارشنبه در محکومیت نقش دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور در دامن زدن به شورشهای هفته گذشته در پایتخت آمریکا، برای دومین بار رای به استیضاح او داد.
مهمترین تحولاتی که در جریان این رای گیری و پس از آن روی داد، به شرح زیر است:
زمان رای گیری: مجلس نمایندگان آمریکا دقیقاً یک هفته پس از آن که آشوبگران، قانونگذاران کنگره را در میانۀ شمارش آرای الکترال مجبور به ترک محل کارشان کردند، با ۲۳۲ رای موافق در مقابل ۱۹۷ رای مخالف به این استیضاح رای داد.
این چهارمین بار در تاریخ آمریکاست که طرح استیضاح یک رئیس جمهور تصویب میشود و اولین بار است که یک رئیس جمهور برای دو بار استیضاح خواهد شد.
همراهی جمهوریخواهان: در جریان تصویب طرح استیضاح در مجلس نمایندگان، شماری از جمهوریخواهان نیز به موافقان استیضاح پیوستند.
۱۰ نفر از نمایندگان عضو حزب جمهوریخواه آمریکا از جمله لیز چینی، دختر دیک چینی، معاون پیشین جرج دابلیو بوش خواستار استیضاح ترامپ به دلیل «تحریک به شورش» شدند. خانم چینی در بیانیهای اعلام کرد که دونالد ترامپ «اوباش را فراخوانده، آنها را جمع کرده و سپس شعله این حمله را روشن کرده است».
سخنرانی ترامپ: دونالد ترامپ پس از رای گیری در مجلس نمایندگان، ویدئوی جدیدی را منتشر کرد و خواستار حفظ آرامش شد.
با این وجود او از احتمال وقوع شورشهای جدیدی خبر داد و گفت که توسط سرویس مخفی آمریکا اطلاعاتی درباره احتمال وقوع چنین حملاتی در واشنگتن و دیگر نقاط کشور دریافت کرده است. دونالد ترامپ در این ویدئو او هیچ اشارهای به طرح استیضاح که تنها ساعاتی پیش از آن تصویب شده بود نکرد.
پیام جو بایدن به کنگره: رئیس جمهور منتخب در بیانیهای اعلام کرد: «این یک رأی گیری با حضور نمایندگان هر دو حزب بود؛ نمایندگانی که از قانون اساسی و وجدان خود پیروی میکردند».
او سپس به موضوع همهگیری ویروس کرونا در آمریکا پرداخت و اعلام کرد: «این ملت همچنان در چنگال یک ویروس کشنده و یک اقتصاد آشفته گرفتار است... امیدوارم كه رهبران سنا راهی برای انجام مسئولیتهای خود مطابق با قانون اساسی در مورد استیضاح پیدا کرده و در عین حال روی دیگر موضوعات مهم کشور نیز كار كنند.»
آنچه پیش خواهد آمد: روند استیضاح ترامپ او را مجبور به ترک کاخ سفید نخواهد کرد. زیرا میچ مککانل، رهبر اکثریت سنا قصد ندارد که طرح استیضاح را قبل از ۱۹ ژانویه در صحن سنا به بحث بگذارد.
این کار یعنی تا زمانی که بایدن در ۲۰ ژانویه سوگند نخورد و ترامپ به سنت دیگر رؤسای جمهور کاخ سفید را ترک نکند، دادگاه او در سنا آغاز نخواهد شد. میچ مککانل در بیانیهای اعلام کرد که روند آغاز دادرسی قبل از شروع به کار جو بایدن کامل نخواهد شد و بر این اساس از کنگره و دولت خواست که هفته آینده روی «برگزاری امن مراسم سوگند و انتقال آرام و منظم قدرت» تمرکز داشته باشند.