آفتابنیوز : آفتاب: پس از اتمام مهلت ثبت نام کاندیداهای هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی مشخص شد که بسیاری از چهره های شاخص و موثر سیاسی علی رغم انتظارات قبلی در این انتخابات حضور نخواهند داشت. از جمله علی اکبر ولایتی، علی اکبر ناطق نوری، حسن روحانی، محمد باقر نوبخت، محمود واعظی و ....
پس از آنکه مشخص شد چه کسانی ثبت نام نکرده اند، گمانه زنی ها در سایت های خبری داخلی و خارجی برای بررسی این مسئله شد. البته هر گروه و جناحی از دیدگاه سیاسی و منافع خاص خود این مسئله را تحلیل کرده است. بنابراین اگرچه این دلایل ممکن است بخشی از واقعیت باشد، اما هیچک از آنها نتوانست افکار عمومی را قانع کند که چرا یاران هاشمی و چهره های شاخص سیاسی کشور برای حضور در انتخابات ثبت نام نکرده اند. درعین حال باید گفت که هر یک از این تحلیل ها به تنهایی مغایر با خط مشی حاکم بر دیدگاه های این افراد بوده است.
1- برخی از سایت های خبری در تحلیل های خود علت عدم ثبت نام این افراد را نگرانی از مسئله نظارت استصوابی و یکدست بودن جناح حاکم بر وزارت کشور و شورای نگهبان بعنوان مجری و ناظربرای دوستانشان، بیان کرده اند. البته آگاهان سیاسی این دلیل را قانع کننده نمی دانند زیرا گرچه ممکن بود تایید صلاحیت برخی دوستان آنان مورد تردید باشد، ولی بی تردید اکثریت دوستان آنها مورد تائید قرار می گرفتند.و باتوجه به سوابق و جایگاه سیاسی آنها جهت عبوراز مسیر شورای نگهبان مشکلی نداشتند.
2- گروهی دیگر از این رسانه های خبری عدم اعتماد به فضای سیاسی حاکم بر انتخابات آتی و ایجاد جو تخریبی گروه های تندرو و افراطی را علت عدم حضور این گروه از سیاستمداران دانسته اند. لیکن از نظر تحلیل گران سیاسی این دلیل نیز پسندیده و کافی بنظر نمی رسد. زیرا این چهره ها، افراد کم سابقه یا بی تجربه ای در امور سیاسی نبودند که مسئله تخریب شخصیت را تجربه نکرده باشند یا از تخریب افراطیون هراسان شوند.
لازم بذکراست که در سالهای اخیر بحث"تخریب" یا "ترور" شخصیت سیاسیون کشور از سوی گروه های سیاسی افراطی و افراطیون سیاسی بطور جدی مطرح و دنبال شده است. بطوری که در انتخابات ریاست جمهوری بهار سال 1384(2005) این حملات و تخریب شخصیت علیه اکبر هاشمی رفسنجانی با شدت و گستردگی بی سابقه ای به اجرا درآمد.
3- گروهی دیگر از رسانه ها و پایگاه های خبری علت عدم حضور چهره های شاخص در انتخابات آتی را حضور افراد شاخص دیگر جناح ها مطرح کردند که پیش از این اعلام کرده بودند در انتخابات حضور خواهند یافت. مطرح کنندگان این دلیل معتقدند که تجارب مجالس ششم و هفتم نشان میدهد که حضور چهره های شاخص و مطرح متعدد در مجلس نه تنها کارایی ندارد، بلکه در مقاطعی باعث تنزل جایگاه و نقش سیاسی این افراد در صحنه سیاسی کشور و افکار عمومی خواهد شد.
4- از طرف دیگر عده ای معتقدند که مجلس امروز به دلیل بی سیاستی و محافظه کاربودن بیش از اندازه، جایگاه شایسته را بعنوان "صدر امور" ندارد. به همین دلیل شاید شان خود را برای مجلس بی تحرک مناسب نمی دیدند. البته این دلیل نیز قانع کننده نخواهد بود. چرا که در دنیای سیاست امروز این چنین مسائلی فراوان به چشم می خورد.
5- نگرانی دیگری که رسانه های خبری طی روزهای اخیر در توجیح عدم حضور سیاسیون مطرح بیان کردند، این بود که فضای سیاسی حاکم بر انتخابات اینک بشدت دو قطبی است. به همین خاطر طبیعت فضای سیاسی موجود، حضور افراد افراطی و به لحاظ سیاسی نه چندان با تجربه است. بنابراین ازنظر مطرح کنندگان این مسئله مادامی که جو "پیروی جناحی و افراط" درصحنه سیاسی کشور و مجلس حاکم است، دلیل و امکانی برای حضور شخصیت های برجسته سیاسی مستقل وجود ندارد. چرا که نه تحمل چنین فضایی را دارند و نه در آن به سبب سبک سری های سیاسی و جناحی، پذیرفته می شوند.
البته بنظر می رسد که این علت نیز نمی تواند دلیل عدم حضور چهره های سیاسی با سابقه ای چون افرادی که در ابتدا نام بردیم باشد.
با این حال اگرچه ممکن است برخی یا همه این دلایل قسمتی از علل واقعی عدم حضور چهره های سیاسی مطرح در انتخابات آتی کشور باشد، اما همچنان عدم مشارکت و ثبت نام نکردن آنها سوالی بزرگ است. اینک نوبت آنهاست که دلایل ثبت نام نکردن و کناره گیری از انتخابات آتی مجلس را در شرایط حساس کنونی برای افکار عمومی توضیح دهند.