آفتابنیوز : آفتاب: خبرگزاری بریتانیایی رویتر با انتشار خبری مدعی شدهاست که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای نخستین بار ظرف دو سال گذشته موفق شدهاند تا از یک مرکز هستهای تحقیقاتی شامل سانتریفیوژهای پیشرفته ایران دیدن کنند.
در خبری که این خبرگزاری روز چهارشنبه بر روی خروجی خود قرار داده به نقل از یک دیپلمات غربی مرتبط با آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمدهاست که این نهاد در «مراحل پایانی» تحقیقات مربوط به ماهیت فعالیتهای هستهای ایران قرار داشته و این نگرانی وجود دارد که تصمیم کشورهای گروه 1+5 در تشدید تحریمها علیه ایران به این فرآیند آسیب بزند.
چند دیپلمات دیگر نزدیک به آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز به رویتر گفتهاند که محمد البرادعی مدیرکل آژانس و اولی هاینونن معاون فنی وی نیز پیشتر از این محل بازدید کردهاند. به گفته این دیپلماتها ایران از این سایت برای جایگزینی سانتریفیوژهای جدید به جای سانتریفیوژهای قدیمی استفاده کردهاست.
یک دیپلمات غربی در این زمینه اَظهار داشت: «این سایت یک مرکز تحقیق و توسعه برای طراحی سانتریفیوژهای جدید ایران از نوع p2 بوده و این نخستین بار از آغاز سال 2006 تاکنون است که بازرسان آژانس توانستهاند از آن بازدید کنند».
وی در ادامه اظهار داشت که بازدید از این سایت در چهارچوب همکاریهای داوطلبانه ایران در اجرای پروتکل الحاقی معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای امکانپذیر شدهاست.
در عین حال یک بازرس تسلیحاتی ارشد سازمان ملل متحد در گفتگو با رویتر از اینکه تلاش کشورهای غربی برای تصویب قطعنامه سوم علیه ایران باعث توقف همکاری این کشور با IAEA شود ابراز نگرانی کرد: «اکنون باید منتظر واکنش ایرانیها به قطعنامه جدید بود. تشدید فشارها در شرایط کنونی مطمئنا سازنده نبوده و میتواند تاثیراتی بسیار مخرب بر فرآیند تحقیقات آژانس از فعالیتهای هستهای ایران داشته باشد».
این بازرس تسلیحاتی با اشاره روندبسیار خوب همکاری ایران در یک ماه گذشته اظهار داشت که بازرسان آژانس «در مرحلهای بسیار حساس» برای تائید ماهیت برنامه هستهای و تعیین صحت ادعاهای کشورهای غربی مبنی بر ارتباط احتمالی این برنامه با فعالیتهای نظامی ایران قرار دارند.
گفتنی است اعضای دائم شورای امنیت به همراه آلمان روز سهشنبه بر سر محتوای یک قطعنامه جدید برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه برنامه هستهای ایران به توافق رسیدند. دیپلماتهای غربی گفتهاند که قطعنامه جدید شامل تشدید تحریمهای وضع شده در دو قطعنامه قبلی شورای امنیت و اعمال محدودیتهای جدید علیه افراد و شرکت های مرتبط با برنامه هسته ای ایران در برخی حوزههاست.