آفتابنیوز : آفتاب: یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه بر اساس قرائن حاکی دولت نهم به میزان واریز خود به حساب ذخیره ارزی از آن برداشت کرده است، گفت: نحوه مصرف بقیه درآمد ارزی در ابهام جدی قرار دارد.
به گزارش خبرنگار آفتاب، بهروز هادی زنوز در سمینار تطبیق لایحه بودجه سال 87 با سند چشم انداز و سیاستهای کلان برنامه چهارم با اشاره به عملکرد حساب ذخیره ارزی در برنامه سوم تاکید کرد: دولت در برنامه سوم 29.1 میلیارد دلار به این حساب واریز و 17.1 میلیارد دلار از آن برداشت کرد.
به گفته وی تا پایان آبان ماه سال 84 از حساب ذخیره ارزی 7.2 میلیارد دلار اعتبار اسنادی برای طرحهای بخش خصوصی گشایش اعتبار شد که از این مبلغ، 5.2 میلیارد دلار مورد استفاده قرار گرفت.
این کارشناس مسائل اقتصادی مانده حساب ذخیره ارزی در آغاز سال 84 را حدود 9 میلیارد و 478 میلیون دلار ذکر و تصریح کرد: دولت گزارش مستندی در مورد حساب ذخیره ارزی منتشر نکرده است.
دکتر زنوز افزود: در 2.5 سال اول برنامه چهارم درآمد دولت از صدور نفت و گاز 152 میلیارد و 700 میلیون دلار بود که تا پایان سالجاری حداقل به 189 میلیارد و 100 میلیون دلار افزایش خواهد یافت.
وی تصریح کرد: از این مبلغ در 3 سال اول برنامه 116 میلیارد و 900 میلیون دلار یا 61.8 درصد به بودجه دولت واریز شده است.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه ثروت نفت وگاز کشور متعلق به تمام نسلهاست، گفت: این ثروت باید به نحوی مصرف شود که ارزش سرانه آن برای همه نسلها ثابت باقی بماند.
وی ادامه داد: برای تحقق این هدف باید بخشی از درآمد نفت پس انداز و دارایی های مالی با بازده مطمئن سرمایه گذاری شود.
هادی زنوز با تاکید بر اینکه ثروت نفت و گاز کشور متعلق به تمام نسلهاست، گفت: این ثروت باید به نحوی مصرف شود که ارزش سرانه آن برای همه نسلها ثابت باقی بماند.
این کارشناس مسایل اقتصادی همچنین تصریح کرد: سهم نفت در تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال 85 حدود 26.5 درصد بود، ضمن اینکه سهم نفت در ارزش صادرات کالایی ایران در دوره سال های 82 تا 85 بین 80 تا 83.6 درصد برآورد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی درآمد نفتی کشور می تواند از دو طریق پرکردن شکاف پس انداز سرمایه گذاری و پرکردن شکاف ارزی بر رشد اقتصادی تاثیر مثبت داشته باشد، گفت: تحقق این سیاست منوط به ایجاد نهادهای برنامه ریزی و مالی مناسب در کشور و ایجاد فضای کسب و کار پیش برنده توسعه اقتصادی است.
وی به تاثیرات منفی نفت در رشد اقتصادی اشاره کرد و افزود: مصیبت وفور منابع نفتی مانند نفت در اقتصادهای نفتی در ادبیات اقتصادی به خوبی شناخته شده است.
این استاد دانشگاه کاهش شوک پذیری اقتصاد کشور به طور مشخص در بودجه دولت ، افزایش پس انداز ملی در سالهای رونق نفتی، ایجاد اطمینان در عاملان اقتصادی و تامین مالی سرمایه گذاری بخش خصوصی را از کارکردهای ایجاد حساب ذخیره ارزی بر اساس تبصره 60 قانون برنامه سوم ذکر کرد.