آفتابنیوز : آفتاب: نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل متحد گفتهاست که حمله به افغانستان و عراق در سالهای 2001 و 2003 سبب افزایش قدرت ایران در منطقه شده است. وی همچنین بار دیگر این ادعا را مطرح کرده که آمریکا حق ایران برای دستیابی به انرژی هستهای صلحآمیز را در صورت توقف فعالیتهای مرتبط با چرخه سوخت به رسمیت میشناسد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس زلمای خلیلزاد روز جمعه در جمع دانشجویان دانشکده روابط بینالملل دانشگاه کلمبیا اظهار داشت: «حمله به عراق و سرنگونی حکومت صدام به تقویت موقعیت ایران منجر شده و توازن قوا در منطقه را ضعیفتر از گذشته ساختهاست».
وی تاکید کرد که بسیاری از نتایج جنگ عراق مورد انتظار و تمایل ایالات متحده آمریکا نبودهاست.
خلیلزاد با ذکر این ادعا که «ایران مایل به قدرت گرفتن دوباره عراق به عنوان یک رقیب قدرتمند منطقهای نیست» مدعی شد که سقوط حکومت طالبان نیز به نفع تهران بودهاست.
خلیلزاد با اشاره تلویحی به ناخرسندی مقامات کاخ سفید از حضور وی در یک جلسه بحث مشترک با آقای متکی وزیر امور خارجه کشورمان در داووس خطاب به دانشجویان گفت: «همانطور که شما میدانید به سبب موقعیتهای شغلیام ، از جمله به عنوان سفیر در افغانستان، بارها با ایرانیان گفتگو کردهام».
نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت: «یک بار به سفیر ایران (در افغانستان) گفتم که ما کارهای زیادی به نفع شما در عراق و افغانستان انجام دادیم، حداقل کاری که ایران میتواند انجام دهد این است که نقشی مثبت در به ثمر رساندن تلاش های ما بر عهده گیرد».
خلیلزاد سپس در اظهاراتی خصمانه مدعی شد: «ایران نخواهد توانست عراق را تحت سلطه خود در بیاورد! درست است که آنها می کوشند عراق را به خود وابسته کنند، ولی این لزوما به معنای موفقیت آنها نیست. من تلاش زیادی کردهام تا کشورهای عربی را متقاعد سازم که آمریکا نمیخواهد تغییرات در عراق به نتایج دلخواه ایران بیانجامد».
سفیر سابق آمریکا در عراق و افغانستان مدعی شد که تصویب قطعنامه سوم شورای امنیت علیه برنامه هستهای کشورمان «اقدامی عادلانه» است، زیرا تهران از اجرای دو قطعنامه قبلی و تعلیق فعالیتهای غنی سازی اورانیوم سرباز زدهاست. وی در عین حال این ادعا را مطرح کرد که ایالات متحده حق ایران برای بهرهگیری از انرژی صلحآمیز هستهای را کاملا به رسمیت شناخته و به همراه متحدانش در پی آن است که «راههایی مطمئن برای دستیابی ایران به سوخت هستهای پیدا کند»!.
خلیلزاد در پاسخ به سئوال یکی از دانشجویان در خصوص ناخرسندی کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا از حضورش در کنار وزیر امور خارجه کشورمان در یکی از جلسات بحث اجلاس داووس گفت: «یک سوءتفاهم پیش آمدهاست، بین من و مقامات ایرانی هیچ مذاکره، بحث و یا حتی احوالپرسی پیش نیامد و فقط به سئوالات جواب دادیم».
گفتنی است در حالی که انتشار فیلم حضور زلمای خلیل زاد در یکی از جلسات مباحثه اجلاس داووس در کنار وزیر امور خارجه کشورمان در سایت یوتیوب بازتاب گستردهای در رسانههای آمریکایی داشته سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده گفته است که اقدام سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در کنار مقام های ایرانی «مجاز» نبوده و به معنای تغییر در سیاست آمریکا نسبت به ایران نیست.