این جلسات قرار است در چارچوب دو کارگروه جداگانه پیرامون جنبههای فنی رفع تحریم ها و اجرای کامل برجام تشکیل و نتیجه بحث ها به کمیسیون گزارش شود.
سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و رییس هیات ایرانی در نشست کمیسیون مشترک برجام اعلام کرد که جلسه بعدی اعضا قرار است روز جمعه در وین برگزار شود. وی در گفتوگو با خبرنگاران تاکید کرد که رفع تحریمهای آمریکا، نخستین و ضروری ترین اقدام جهت احیای برجام است و جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد که به محض رفع تحریم ها و پس از راستی آزمایی آن، اقدامات جبرانی هسته ای خود را متوقف کرده و به اجرای کامل برجام برگردد.
واشنگتن در دوره زمامداری دونالد ترامپ با خروج یکجانبه از برجام، تروریسم اقتصادی را با هدف فشار حداکثری علیه مردم کشور اعمال کرد. رییس جمهوری جدید آمریکا سیاست پیشین کاخ سفید در قبال ایران را مورد انتقاد قرار داده اما بازگشت به برجام را مشروط به اقدام ایران دانسته و بدون اشاره به اینکه کدام دولت در قبال برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده است، وعده داده که درصورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق باز خواهد گشت.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسؤولیت پذیر بارها تاکید کرده است که در صورت لغو تمام تحریمها و اجرای تعهدات برجامی از سوی دیگر طرف های این توافق بین المللی، به گونه ای که از منافع خود تحت برجام بهرهمند شود، گام های برداشته شده در مسیر کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران به سرعت برگشت پذیر خواهد بود.
اتحادیه اروپا پیشتر پیشنهاد برگزاری نشست غیر رسمی بین اعضای برجام و آمریکا را مطرح کرد که با مخالفت جمهوری اسلامی ایران روبرو شد. جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که مذاکرات با آمریکا زمانی منعقد خواهد شد که طرف های مقابل به اجرای تعهدات کامل خود برگردند؛ آنگاه «در این باره صحبت میشود که چگونه می توان تضمین کرد که اقدامات قبلی آمریکا دوباره تکرار نشود.»
در این زمینه حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب میفرمایند: ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد. این، سیاست قطعی و غیرقابل برگشت جمهوری اسلامی و مورد اتفاق همه مسئولان است و هیچکس از آن عدول نخواهد کرد.
بازی آمریکا با کارت سوخته تبلیغات رسانهای
جمعه گذشته اولین نشست فصلی کمیسیون مشترک برجام در دوره زمامداری جو بایدن به صورت آنلاین برگزار شد. در این نشست که با حضور مدیران سیاسی و معاونان وزرای خارجه ایران و گروه 1+4 (آلمان، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین) و نماینده اتحادیه اروپا برگزار شد اعضا چشمانداز بازگشت کامل ایالات متحده به برجام را مدنظر قرار داده و آمادگی خود را جهت بررسی موضوع با نگرش مثبت و در یک تلاش جمعی مورد تاکید قرار دادند. آنها همچنین بر تعهدشان جهت حفظ برجام تاکید کرده و سازوکارهایی جهت تضمین اجرای کامل و موثر آن را مورد بحث قرار دادند.
اعضای برجام در پایان توافق کردند که ادامه این نشست با هدف تشکیل کارگروههای کارشناسی در راستای فعال کردن برجام به صورت حضوری در وین برگزار شود.
کاخ سفید که امیدوار بود از این نمد کلاهی برای خود بدوزد با کارت سوخته رسانههای آمریکایی، ادعای ملاقات با مقامات ایران در وین را پیش کشید که بلافاصله با هوشمندی مقامات جمهوری اسلامی روبرو و رد شد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران همان روز در توئیتی خاطر نشان کرد که هدف از برگزاری نشست حضوری در وین، «نهایی کردن سریع رفع تحریمها و اقدامات هستهای، از طریق طراحی مسیر رفع تمام تحریمها، و پس از آن توقف تدابیر جبرانی از سوی ایران است». وی با بیان اینکه ایران و ایالات متحده در وین دیداری نخواهند داشت تصریح کرد که چنین ملاقاتی غیرضروری است.
پس از آنکه تله آمریکا نقش برآب شد، یک مقام کاخ سفید اعلام کرد: «ما پیشبینی نمیکنیم که مذاکره مستقیمی بین آمریکا و ایران از طریق این فرایند (کمیسیون مشترک برجام) انجام شود اما برای آن آمادگی داریم.» رابرت مالی نماینده آمریکا در امور ایران هم امروز در گفتوگو با رادیو ملی آمریکا فشار حداکثری علیه ایران را آزمایشی شکست خورده دانست و گفت بازگشت به برجام به نفع مردم ایالات متحده است.
با این حال جمهوری اسلامی ایران با رعایت هوشمندی در این برهه حساس تاکید دارد که آمریکا تا زمانی تحریمها برداشته و راستی آزمایی نشده «در هیچ جلسهای که ایران حضور داشته باشد نخواهد بود »
سید عباس عراقچی پس از نشست امروز اعضای برجام در این زمینه به خبرنگاران که عدم مذاکره با آمریکا تا لغو تمام تحریم ها، «سیاست قطعی ایران است و هیچ تردیدی در آن نیست و همه امور هم به همین ترتیب برنامه ریزی شده است.» وی با اشاره به تشکیل کارگروههای تخصصی در وین تصریح کرد که وظیفه کارشناسان در این جلسات، مشخص کردن مجموعه اقداماتی است که «آمریکایی ها باید برای رفع تحریمها در یک مرحله انجام دهند»
اعضای برجام نتیجه مذاکرات امروز کمیسیون مشترک را سازنده و موفقیت آمیز ارزیابی میکنند. انریکه مورا معاون دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا میگوید: «اتحاد و اشتیاق برای ایجاد یک روند مشترک دیپلماتیک با دو گروه متخصص در زمینه اجرای توافق هستهای و لغو تحریمها وجود دارد. من به عنوان هماهنگ کننده، تماسهای جداگانه خود را اینجا در وین با تمام طرفهای مربوطه، از جمله ایالات متحده شدت خواهم بخشید.»
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه نزد سازمان های بین المللی در وین هم در توئیتی تصریح کرد که مهمترین دستاورد نشست وین این است که اقدامات عملی در راستای احیای برجام آغاز شده است.