سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شب گذشته (سهشنبه) در گفتوگویی تلفنی با پرس.تی.وی درباره نشست روز سهشنبه کمیسیون مشترک برجام با حضور ایران و گروه ۱+۴ و توافق صورت گرفته برای برگزاری نشستهای کارشناسی، خاطرنشان کرد: آنها تصمیم گرفتند تا دو نشست موازی کارشناسی برگزار کنند. طرفین توافق کردند یک نشست بر تحریمهای اعمال شده از سوی ایالات متحده که باید به طور کامل رفع شود، متمرکز شود و نشست کارشناسی دوم بر جنبه هستهای توافق و تدابیر جبرانی که ایران در پاسخ به عدم پایبندی طرف مقابل اتخاذ کرده است، متمرکز میشود.
وی افزود: این نشستهای موازی کارشناسی نتیجه تعاملات و گفتوگوهای فنی خود را به کمیسیون مشترک که جمعه برگزار میشود، گزارش خواهد کرد.
* گزارش رسانهها دقیق نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره خبر منتشر شده رویترز مبنی بر اینکه بین ایران، انگلیس، آلمان و فرانسه توافقی به دست آمده که بر مبنای آن اکنون مذاکرات وین در جریان است، پاسخ داد: واقعیت این است که آنچه از سوی رسانههای مختلف گزارش شده است در خصوص آنچه بین ایران و طرفهای باقیمانده برجام مورد بحث قرار گرفته است، دقیق نیست.
وی افزود: نکته حائز اهمیت این است که تمرکز بر این خواهد بود که ۱+۴ و ایران اطمینان یابند که ایالات متحده به پایبندی کامل بازگردد و به نحوی موثر تمامی تحریمهای اعمال شده، باز اعمال شده و تغییر برچسب داده شده پس از توقف مشارکت آمریکا در برجام را رفع کند، این تمرکز اصلی بحثهای صورت گرفته بین ایران و ۱+۴ است.
این دیپلمات ارشد ایرانی اضافه کرد: قطعا ایران آمادگی دارد در صورت بازگشت کامل آمریکا به انطباق و پس از آنکه ما این امر را مورد راستی آزمایی قرار دادیم، تدابیر جبرانی را متوقف کرده و برجام را به صورت کامل اجرا کند.
* هیچ گفتوگوی مستقیم یا غیرمستقیمی بین ایران و آمریکا نبوده است و قطعا در وین هم چنین چیزی نخواهد بود/ما فقط یک گام داریم
خطیبزاده در پاسخ به سوالی درباره شایعات منتشر شده مبنی بر اینکه آمریکا به ایران پیشنهاد داده تا آمادگی دارد یک میلیارد دلار از پولهای ایران را آزاد و رفع انسداد کند، مشروط به اینکه ایران غنی سازی ۲۰ درصد و همچنین فعالیت سانتریفیوژهای پیشرفته را متوقف کند، نیز گفت: هیچ گفتوگوی مستقیم یا غیرمستقیمی بین ایران و آمریکا نبوده است و قطعا در وین هم چنین چیزی نخواهد بود. چرا که نیازی به آن نیست. آنچه اینجا و آنجا در رسانههای مختلف گزارش شده است، دقیق نیست.
وی ادامه داد: قطعا شایعاتی بوده است. اما موضع ایران کاملا روشن بوده است و ما این مسئله را برای همه کاملا شفاف کردهایم که آنچه باید انجام گیرد، این است که آمریکا باید به انطباق کامل بازگردد و این نیازمند هیچگونه گفتوگو یا طرح گام به گامی نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ما فقط یک گام داریم، آن هم رفع تمامی تحریمهایی است که به صورت غیرقانونی علیه ملت ایران اعمال شده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: آمریکا بدون هرگونه دیدار، گفتوگو یا مشورتی با ایران یا حتی دوستانش، برجام را ترک کرد و اکنون هم برای بازگشت آمریکا نیازی به این کار نیست.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا پیامی هست که در این نشست توسط طرفهای اروپایی از سوی آمریکا به ایران منتقل شده باشد؟گفت: هیچ گفتوگوی مستقیم یا غیرمستقیمی بین ایران و آمریکا نبوده است و هیچ گفتوگوی مجاورتی بین ایران و آمریکا نخواهد بود.
وی افزود: ایران در وین با ۱+۴ و کمیسیون مشترک گفتوگو میکند. اینکه ۱+۴ چطور و چه زمانی با آمریکا گفتوگو میکند، به خودشان بستگی دارد. اما بین ایران و آمریکا برای گفتوگو در خصوص رفع تمام تحریمها هیچگونه کانالی برقرار نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه در پایان یادآور شد: آنچه ایران اکنون در کمیسیون مشترک برجام انجام میدهد، تعاملات و گفتوگوهای فنی با طرفهای دیگر برجام است، تا اطمینان یابد که تمام تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا در یک گام رفع شود.
گفتنی است، روز گذشته نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور هیأتهای ایران و گروه 1+4 (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) در شهر وین و در سطح معاونان و مدیران کل و به ریاست هماهنگ کننده اتحادیه اروپا برگزار شد و طرفین توافق کردند دو نشست کارشناسی برگزار و روز جمعه نتایج این دو نشست به نشست کمیسیون ارائه خواهد شد.
در همین خصوص نیز سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در این نشست گفت: اگر ببینیم پیشرفتی وجود ندارد، به کار خاتمه خواهیم داد، حتی زودتر؛ اگر فردا ببینیم طرفهای مقابل ما در کارگروهها جدی نیستند. طبیعی است که اینجا نیامدیم وقت خودمان را تلف کنیم. عجلهای در این امر نداریم. زمانی مذاکرات را جلو میبریم که بدانیم در راستای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران جلو میرود. در دو سه روز آینده کار کارگروههای دوگانه را به صورت مرتب ارزیابی و گزارشهای همکاران را میشنویم و اگر کار به سمت پیشرفت است، کارگروهها ادامه خواهند داد و اگر پیشرفتی صورت نمیگیرد و طرفهای مقابل جدیت نداشته باشند، طبیعی است که این روند ادامه نخواهد یافت.