روند اعطای کارت اعتباری سهام عدالت از ۲۵ بهمن پارسال برای مشمولان سهام عدالت فراهم شده است که تاکنون فقط دو بانک ملی و تجارت برای صدور این کارت اعلام آمادگی کردهاند.
این مسئله در حالی رخ داد که سرانجام هفته گذشته ۱۸ فروردين ۱۴۰۰ رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت در رابطه با اعطای کارت اعتباری، اظهار کرد: از هفته آینده کارت اعتباری با پشتوانه سهام عدالت و یارانه در اختیار مردم قرار میگیرد، مردم برای گرفتن این کارت اعتباری نیاز به مراجعه حضوری به بانک ها ندارند و می توانند همه مراحل دریافت این کارت را به صورت اینترنتی انجام دهند.
وی افزود: اعتبار این کارت برای دارندگان سهام عدالت یک میلیون تومانی برای هر نفر ۱۴ میلیون تومان و برای دارندگان سهام عدالت ۵۰۰ هزار تومانی ۷ میلیون تومان است.
اعطای کارت های اعتباری توسط تمام بانک ها تا اردیبهشت ماه
پیرو صحبت های روحانی، ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ نیز عباس معمارنژاد، معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزیر اقتصاد درباره آخرین وضعیت بانکهای ارائه دهنده کارت اعتباری سهام عدالت گفت: در راستا مصوبهای که از سوی دولت آماده شده است، به جز بانکهای ملی و تجارت باید بانکهای دیگر هم برای صدور کارت اعتباری سهام عدالت مشارکت کنند.
معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزیر اقتصاد تصریح کرد: تا اردیبشهت امسال، سایر بانکها نیز به صدور کارت اعتباری سهام عدالت ورود خواهند کرد.
حال با توجه به صحبت های صورت گرفته در خصوص کارت های اعتباری برای تعداد زیادی از سهامداران سوال پیش خواهد آمد که این کارت ها به چه کسانی تعلق خواهد یافت به همین خاطر ما در این رابطه با یکی از مسئولان مربوط به گفت و گو نشستیم.
کارت های اعتباری به چه کسانی اختصاص خواهد یافت؟
حسین فهیمی سخنگوی ستاد سهام عدالت در پاسخ به این سوال که کارت اعتباری سهام عدالت به چه کسانی تعلق خواهد یافت؟ اظهار کرد: در این مرحله، به کسانی که سهام خود را فروخته اند کارت اعتباری تعلق نمیگیرد. یعنی از مجموع ۴۹ میلیون نفر، سه میلیون و دویست هزار نفری که سهام خود را فروخته اند، کارت اعتباری دریافت نمیکنند.
فهیمی در ادامه اظهار کرد: براساس تصمیمی که گرفته شده قرار است که اگر این تسهیلات تا یک ماه بازپرداخت شود، هیچ گونه هزینه مالی نداشته باشد. اما بعد از گذشت یک ماه به وامهای سه ساله، سود ۱۸ درصد تعلق می گیرد.
پیرو صحبتهای سخنگوی سهام عدالت و نکتهای که به آن اشاره کرد. شرط دریافت کارتهای اعتیاری چیست و اشخاصی که این کارتها را دریافت کردند از کدام فروشگاهها میتوانند کالای مورد نیاز خود را تا سقف ۷ یا ۱۴ میلیون خریداری کنند؟ به همین خاطر ما برای دست یابی به پاسخ این سوال با یکی از مسئولان کانون شرکت های سرمایه گذاری استانی به گفت و گو پرداختیم.
توکلی، رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی سهام عدالت در رابطه با جزئیات طرح اعطای کارت اعتباری سهام عدالت که در جلسه هیئت دولت توسط رئیس جمهور بیان شد، اظهار کرد: طبق مصوبه سال گذشته که قرار شده بود به سهامدارانی که سهام عدالت دارند کارت اعتباری تعلق بگیرد، روحانی در جلسه هیئت دولت اشارهای به این مصوبه کردند.
مبلغ قابل پرداخت از جانب بانک ها فقط در غالب کارت های اعتباری
او بیان کرد: سهامداران سهام عدالت برای برخورداری از این کارت اعتباری باید ۵۰ درصد از سهام خود را تحت عنوان وثیقه در اختیار بانک مورد نظر بگذارند البته که این مبلغ قرار نیست به صورت وجه نقد در اختیار سهامداران قرار بگیرد بلکه بانکها باید مبلغ پرداختی را تحت عنوان یک کارت اعتباری در اختیار سهامداران بگذارند.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی سهام عدالت گفت: اشخاص که ارزش برگ سهام عدالتشان یک میلیون یا پانصد هزار تومان است با در نظر گرفتن پنجاه درصد به ترتیب مبلغ ۱۴ میلیون و ۷ میلیون تومان وام دریافت خواهند کرد.
توکلی گفت: سهامدارانی که قرار است برای دریافت وام سهام عدالت اقدام کنند به سه دسته تقسیم میشوند؛ دسته نخست اشخاصی هستند که سهامشان را نفروختند و از سهام عدالتشان به عنوان وثیقه استفاده خواهند کرد، دسته دوم سهامدارانی هستند که ۳۰ درصد از سهامشان را فروختند که این افراد در صورت تقاضا برای دریافت وام باید ۲۰ درصد از سهام عدالت و ۳۰ درصد مابقی را از یارانه خود بهره بگیرند و دسته سوم سهامدارانی هستند که به طور کل ۶۰ درصد از سهامشان را فروخته اند به همین خاطر این دسته از افراد در صورت رجوع برای دریافت وام فقط میتوانند یارانه خود را به عنوان وثیقه قرار دهند.
شرط دریافت کارت اعتباری سهام عدالت چیست؟
او تصریح کرد: اشخاصی که میخواهند برای دریافت کارت اعتباری اقدام کنند باید سجامی باشند، اما تقاضا داریم به سبب شرایط کرونایی و اقتصادی مسئولان مربوط این الزام این امر را بردارند و از طرف دیگر خواهان آن هستیم که تعداد فروشگاهای زنجیرهای که اشخاص میتوانند از طریق این کارت ها کالاهای مورد نظر خود را خرید کنند افزایش دهند.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی سهام عدالت بیان کرد: فعلا ابلاغیه اجرایی آن صادر نشده، ولی قبلا دو بانک ملی و تجارت به صدور این کارتهای اعتباری میپرداختند، همچنین باز پرداخت آن بدین نحو است که اگر فرد این مبلغ را فقط برای یک ماه دریافت کرده باشد سودی به مبلغ اخذ شده تعلق نمیگیرد، اما اگر مدت زمان باز پرداختش طول بکشد اشخاص باید مبلغ دریافت را با سود ۱۸ بازگردانند.
شرایط تورومی عامل افزایش ترخ باز پرداخت کارت های اعتباری
ناصر حکیمی مشاور مدیر عامل بانک تجارت در گفت وگو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان در رابطه با بازپرداخت سود ۱۸ درصد بعد از دریافت کارت اعتباری توسط اشخاص، اظهار کرد: نرخ سود در نظر گرفته شده یک شرایط عادی دارد و بازپرداخت آن دو یا سه سال در نظر گرفته شده است همچنین باید گفت در شرایطی که نرخ تورم بالای سی درصد لحاظ شده تسهیلات ۱۸ درصدی، ۱۲ درصد نیز نسبت به تورم پایینتر است.
او افزود: همین نرخ بازپرداخت ۱۸ درصد یک مزیت به حساب میآید، به سبب آن اگر پایینتر از یک حدی باشد سبب زیان رساندن به بانک میشود به گونهای که کار دستگاهها را تا حدودی متوقف میکند.
حکیمی تاکید کرد: باید یک تعادلی بین سود و زیان بانک و نرخی که مردم متقاضی آن هستند به وجود بیاید.
در پایان با توجه به شرایط و اوضاع اقتصادی حاکم بر جامعه باید گفت امیدواریم هرچه سریع تر این طرح عملی شود، اما ناگفته نماند نکته ای که باید به آن اشاره کرد با توجه به اینکه سهام عدالت به قشر متوسط و ضعیف جامعه تعلق گرفته بهتر است که مسئولان توجه ویژه ای را نسبت به سود بازپرداختی داشته باشند.