اگر تا چند هفته پیش امید درباره به نتیجه رسیدن نقش میانجی گرانه اتحادیه اروپا در وین برای از سرگیری گفتگوهای دیپلماتیک میان ایران و امریکا وجود داشت اکنون در لحظهای پرتنش از نظر دیپلماتیک به سر میبریم که باعث توقف ابتکار عمل شده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ روزنامه "واشنگتن پست" در گزارشی با اشاره به نقش مخرب اقدامات اسرائیل در روند مذاکرات هستهای ایران و دولتهای غربی مینویسد: "اخیرا خبرهایی درباره احتمال توافق ایران و امریکا برای بازگشت به پای میز مذاکره منتشر شد. با این وجود، اکنون تمرکز بر روی سایه جنگی طولانی مدت بین ایران و اسرائیل است که در هفتههای اخیر به دلیل حمله به کشتیهای یکدیگر در آبهای بینالمللی تا حملات موشکی در سوریه و در آخرین مورد خرابکاری در تاسیسات نطنز به نقطه اوج خود رسیده است.
اسرائیل به طورعلنی در مورد حادثه نطنز توضیحی نداده است اما این ابهام عمدی است. اسرائیل نقش داشتن در این عملیات را نه تایید میکند و نه انکار. این بخشی از تاریخ طولانیمدت هدف قرار دادن تاسیسات و پایگاههای متعلق به ایران در داخل آن کشور و در منطقه توسط اسرائیل است. در ماه دسامبر نیز اسرائیل به ترور یکی از سرمایههای انسانی ایران یعنی "محسن فخریزاده" دانشمند هستهای آن کشور مبادرت ورزید.
باور عمومی بر آن است که امریکا یک دهه پیش در حمله سایبری به تاسیسات نطنز با اسرائیل همکاری کرده بود. در حمله اخیر اما دولت بایدن اصرار دارد که هیچ اطلاعاتی را در مورد حمله به اسرائیل ارائه نداده و در این اقدام نقشی نداشته است.
"بنیامین نتانیاهو" مخالف سرسخت برجام است و نمیخواهد شاهد بازگشت دولت بایدن به توافق هستهای با ایران باشد. تحلیلگران باور دارند او خوشحال خواهد شد در حالی که بایدن و دولتاش درگیر مشکلات و مسائل متعدد از جمله مسائل اقلیمی، شیوع کرونا و جدال با روسیه و چین هستند، باعث برهم خوردن برنامه بایدن برای توافق با ایران بر سر برنامه هستهای آن کشور شود.
یک دیپلمات اروپایی آشنا با روند گفتگوهای هستهای به "واشنگتن پست" میگوید: "این حمله از بسیاری از جنبهها نتیجه و تاثیر مثبتی ندارد. این حمله به محافظه کاران در ایران که همیشه درباره توافق با غرب تردید داشتند قدرت میبخشد و سبب میشود تا با توان بیشتری این ایده را مطرح کنند که امریکا همدست اسرائیل و مطیع منافع آن رژیم است. این حمله برای امریکا نیز مفید نیست".
این روزنامه در ادامه میافزاید: "انتخابات پیش رو در ایران عامل تعیینکننده دیگری است. به احتمال زیاد اردوگاه عملگرای تحت ریاست "حسن روحانی" از قدرت برکنار میشود و محافظهکاران که مخالف امتیاز دادن و یا تلاش برای مصالحه با غرب هستند به قدرت خواهند رسید. اکنون حمله به نطنز بهانه خوبی است تا ایران سانتریفیوژهای بیشتر و موثرتری را برای غنیسازی اورانیوم راهاندازی کند بدون آنکه مجبور به پرداخت هزینه سیاسی زیادی شود. همچنین، حمله اسرائیل باعث میشود ایران بیش از گذشته به مسکو و پکن برای دفع فشارها به خصوص در جریان مذاکرات هستهای در وین نزدیک شود. هر حملهای به زیرساختهای هستهای ایران بهانهای به دست اصولگرایان در ایران میدهد تا "حسن روحانی" را برای مذاکره با دولتهای غربی بدنام و تحقیر کنند. آنان از ابتدا مخالف برجام بودند. این حملات همچنین سبب میشوند تا تندروها تلاششان برای شدت بخشیدن به روند پیشرفت برنامه هستهای را تشدید کنند".
این روزنامه در ادامه مینویسد: "تهدید به حمله نظامی علیه تاسیسات ایران از سوی اسرائیل در دوران مذاکرات دوران اوباما با ایران روند مذاکرات را تحت تاثیر قرار داد. "دانیل شاپیرو" سفیر سابق امریکا در اسرائیل پیشتر به "ان پی آر" گفته بود در آن زمان ترس از اقدام نظامی اسرائیل انگیزهای برای افرادی بود که خواستار به نتیجه رسیدن سریعتر دیپلماسی بودند. اکنون اما تهدید اسرائیل علیه ایران مانع آشکاری برای حصول توافق میان ایران و امریکا است. واگرایی شدیدی در منافع امریکا و اسرائیل دیده میشود. از دید اسرائیل درگیری دائمی با ایران امری مسلم است و هیچگونه تنشزداییای قابل تصور نیست و حملات نظامی به تاسیسات هستهای ایران میتواند برای چندین ماه روند پیشرفت برنامه اتمی ایران را به تاخیر اندازد. در مقابل، دولت بایدن باور دارد که باید توافق هسته ای مشابهی با ایران بار دیگر حاصل شود".
چرا فهم این موضوع سخته؟
دیگر احتیاج به دوستی به تل اویو ندارد .
اسراییل از این توپ جادویی به همه ارمان های مالی نظامی بین المللی و... رسید .