آفتابنیوز : آفتاب: دکتر حمید رضا برادران شرکا معاون رییس جمهور و رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی در دولت خاتمی، طی گفتگویی تفضیلی با آفتاب در باره علل و افزایش تورم در دولت نهم و همچنین برنامه چهارم توسعه به بحث نشست در این بخش قسمت آخر گفتگو که به انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی می پردازد از نظر خوانندگان می گذرد.
- آقای دکتر حضرتعالی ریاست سازمان مدیریت و برنامه ریزی را عهده دار بودید، دولت نهم درکمال شگفتی کارشناسان، نسبت به انحلال این سازمان اقدام کرد اگر امکان داشته باشد درباره انحلال سازمان مدیریت برنامهریزی و تبعات آن نیز توضیحاتی بفرمائید؟ از سالهای دور به این نتیجه رسیدند که کشور نیازمند سازمان برنامهریزی است، بسیاری از کشورها سازمان برنامهریزی دارند. اصولاًانسان بدون برنامه هیچ کاری نمیتواند انجام دهد. اگر ندانیم چه میکنیم وبه کجا میرویم نمیتوانیم تشخیص دهیم مسیرمان درست است.
سازمان برنامهریزی کشور متولی بودجههای سالیانه، برنامهریزیهای بلندمدت، میانمدت و کوتاه مدت،نظارت ویژه بر اجرای بودجه، اجرای برنامه اداری و استخدامی و ... است،اینها وظایفی است که تنها از عهده سازمان مدیریت برمیآید. سازمان مدیریت بیش از 60 سال تجربه داشته و بیش از 70٪ از اعضای آن مدرک بالای کارشناسی داشتند. از لحاظ تجربه سازمان مدیریت و برنامهریزی ایران جزو قدیمی ترینها درجهان بود.از سال 1327 که سازمان تأسیس شد هر سال بزرگ و بزرگتر شد و سازمان های تخصصی بسیاری با آن همکاری کردند.
این سازمان موظف بود شاخصهایی را که از جانب دولت تعیین شده است بطور مستمر مانیتور کند و اگر پیشرفتی حاصل نشده، علتیابی کند. وظیفه کوچکسازی دولت را هم در دست داشت، اما درهمان سالهای اول دولت نهم آمدیم سازمان را منحل کردیم و تمام وظایفی که برعهده آن بود بلامسئول شد.
ما در سازمان مدیریت هر روز اطلاعرسانی داشتیم. سالانه سه جلد کتاب منتشر میکردیم و در اختیار مدیران و کارشناسان قرار میدادیم، اما در حال حاضر آن سازمان با آن همه تجربه و کارآیی منحل شد.
شک نداشته باشید که بسیاری از ناکارآمدیها ومشکلات فعلی ناشی از نبود چنین سازمان تخصصی است، البته تردیدی ندارم در آینده نه چندان دور سازمانی شبیه سازمان مدیریت خواهیم داشت.
به تازگی شنیدم نمایندگان اعلام کردند برای نظارت بر طرحهای عمرانی به یک دستگاه نظارتی نیاز دارند. به نظر می رسد در برنامه پنجم برای نظارت بر امور، چنین سازمانی پیشبینی شود. با این تفاوت که اولاً کارشناسان با تجربه سازمان مدیریت را پراکنده کردیم و ثانیاً یکی از طلاییترین دوران را به جهت افزایش قیمت نفت از دست دادیم.
متأسفانه تا به حال جایی ندیدم که اعلام شود هدف از این انحلال چه بود،خوب بود که اعلام میکردند از انحلال سازمان مدیریت دنبال چه اهدافی بودند و وظایف زمین مانده را چه کسی عهدهدارخواهد شد. اینها مسائلی است که همچنان مبهم باقی مانده است.
- در انتها اگر صحبتی دارید که میخواهید از طریق این رسانه به گوش مسئولین و مردم برسد،بفرمائید؟ خیلی خوب است که در کشور امید به وجود آوریم. کشوری همچون ایران با تمدنی بزرگ، ایدئولوژی الهی، فرصت جغرافیایی ویژه، حجم سرمایه انسانی بالا، منابع فیزیکی، وسعت سرزمین و منابع فراوان انرژی میتواند با تلاش و مدیریت بهتر وضعیت مناسبتری داشته باشد. به نظر میرسد دولت ومردم باید دست به دست هم بدهند تا از این موقعیت ها بهترین استفاده برده شود. با یک آیندهنگری درست و شناخت دقیق حوزههای استراتژیک، با تدوین یک برنامه بلندمدت و واقعبینانه میتوانیم مسیر توسعه کشور را با سرعت بیشتری طی کنیم.