بحرانی که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه پس از افشای فایل صوتیاش با آن مواجه شد، اولین بحرانی نبود که وی از زمان به وزارت رسیدن با آن دست به گریبان بوده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ نشریه اینترنتی عرب زبان "العربی الجدید" که در لندن منتشر میشود، در گزارشی با گمانهزنی درباره مجبور شدن "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه ایران به بازنشستگی سیاسی و کنارهگیری از عرصه سیاست به دنبال افشای فایل مصاحبه صوتی او با "سعید لیلاز"، مینویسد: تحولات اخیر پرسشهایی را در مورد آینده سیاسی ظریف مطرح میسازند چرا که گمانهزنی این بود او در صدر فهرست نامزدهای احتمالی جریان اصلاح طلب برای انتخابات ریاستجمهوری پیش رو خواهد بود. افشای این مصاحبه، اما میتواند آینده سیاسی ظریف را دچار مشکل کند و ضربه سختی بود که بر وی وارد شد.
این فایل صوتی به مثابه بمبی منفجر شده برای ظریف بود و از مرزهای ایران فراتر رفت و هنوز یک هفته پس از افشای آن کماکان در کشورهای منطقه نیز بازتاب دارد. اکنون ظریف در مواجهه با حملات محافظهکاران تنها مانده است. آنچه ظریف در مصاحبه محرمانه گفته بود برای بایگانی در تاریخ و به نوعی تاریخ شفاهی محسوب میشد.
"العربی الجدید" در ادامه میافزاید: "ظریف برخلاف بسیاری از سیاستمداران ایرانی سابقه امنیتی ندارد بلکه از سوابق علمی و سیاسی برخوردار بوده است و بیشتر دوران جوانی خود را در محیطهای دانشگاهی و دیپلماتیک گذرانده بود. با تصدی مقام وزارت امور خارجه توسط ظریف در دولت روحانی او به دیپلماسی برای حل دشوارترین پرونده ایران، یعنی پرونده هستهای کمک کرد. محافل محافظهکاران در ایران، اما از گروه نیویورکیها سخن گفتند و ظریف را در صدر آن قرار دادند. این اصطلاحی بود که آنان درباره دیپلماتهای ایرانی از جمله ظریف که در ماموریت ایران در سازمان ملل در نیویورک حضور داشتند به کار برده و آنان را متهم به غربزدگی و تلاش برای بازگرداندن ایران به آغوش غرب به طور خاص امریکا میکردند.
محافظهکاران این طیف از دیپلماتها را متهم به پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت که به جنگ ایران و عراق پایان داد، کردهاند و معتقدند هدف این گروه جلوگیری از دستیابی تهران به پیروزی نهایی در جنگ بود. نقش ظریف در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ باعث کسب محبوبیتی بیش از محبوبیت روحانی نزد مردم برای او شد. تندروهای ناراضی از این توافق، اما ظریف را نه قهرمان دیپلماسی که خائن قلمداد میکردند. ظریف زیر نظر قرار داشت و تنها چند دقیقه قدم زدن او با "جان کری" همتای امریکاییاش در خیابانهای ژنو کافی بود تا او در معرض حملات شدید از سوی تندروها در ایران قرار گیرد. برخی ظریف را با دشمن یکسان قلمداد میکردند و نقدی رئیس وقت بسیج در آن زمان خواستار عذرخواهی ظریف برای این "اشتباه فجیع و بزرگ"، یعنی قدم زدن با جان کری شد.
ظریف خوششانس نبود چرا که موفقیت بزرگ دیپلماتیک او در دستیابی به توافق هستهای مدت زیادی دوام نیاورد. "دونالد ترامپ" در امریکا به ریاست جمهوری رسید و امریکا را در سال ۲۰۱۸ میلادی از برجام خارج ساخت و تحریمهای تازهای را علیه ایران اعمال کرد. تندروها در تهران، اما ظریف و روحانی را مقصر وضعیت پیش آمده دانستند. پس از آن، آنگونه که ظریف میگوید میدان عهدهدار امور در سیاست خارجی شد. همین موضوع سبب شد تا او استعفا دهد که مشهورترین آن به دنبال سفر "بشار اسد" رئیسجمهوری سوریه به تهران در سال ۲۰۱۹ میلادی و استقبال از او بود که در جریان آن به ظریف اطلاعی درباره این سفر داده نشد.
منابع آگاه گزارش داده بودند که ظریف با روحانی نیز اختلاف نظر داشته و در جلسات دولت شرکت نکرده بود. هجمه علیه ظریف با پخش سریال تلویزیونی "گاندو" از صداوسیما به اوج خود رسید که موضوع آن با محوریت نفوذ جاسوسان در دستگاه سیاست خارجی ایران بود و مذاکرهکنندگان ایرانی را جاسوس یا فریبخورده نشان داده میشدند. ظریف در اکتبر ۲۰۱۹ میلادی از این سریال گلایه کرد، اما این امر مانع تولید و پخش فصل دوم آن نشد البته هجمه علیه او به اینجا محدود نماند.
"العربی الجدید" در پایان مینویسد: "اکنون در حالی که سه ماه تا پایان مدت تصدی مقام وزیر خارجه توسط ظریف باقی مانده، پیامدهای مصاحبه فاش شده او برایش نامشخص هستند؛ هنوز مشخص نیست که چه فرد یا افرادی این مصاحبه را فاش کردند. به احتمال زیاد پیامدهای افشای این مصاحبه پس از پایان مدت وزارت نیز گریبانگیر او خواهد بود و بعید نیست که زندگی سیاسیاش را دچار مشکل کرده و او را به سوی بازنشستگی سوق دهد. اصلاح طلبان او را بهترین گزینه برای رویارویی با نامزدی محافظهکار در انتخابات ریاست جمهوری ۱۸ ژوئن میدانستند با این حال، "انفجار" ایجاد شده با افشای فایل صوتی مصاحبه او احتمالا سبب میشود تا صلاحیتاش در صورت نامزدی از سوی شورای نگهبان رد شود. قربانی اصلی فایل صوتی اخیرا منتشر شده جنبش اصلاحات و شخص ظریف بودند. سرنوشت سیاسی دیپلمات همیشه خندان ایران نامشخص است. احتمالا او نیز تحت شرایط خاص به سرنوشت سیاستمدارانی، چون محمد خاتمی، هاشمی رفسنجانی و میرحسین موسوی دچار میشود و به حاشیه رانده خواهد شد و یا در بهترین حالت در حاشیه عرصه سیاسی رسمی ایران باقی خواهد ماند".
در دنیا و آخرت روی سپید و سربلند ند آزادمردان خدا شناس
هههههههه
«ولا حول و لا قوه الا بالله العزیز الحکیم»
درود بر دکتر محمد جواد ظریف
چرا پیشاپیش قضاوت می کنید ایشان وظیفه دارند ثبت نام کنند و نامزد انتخابات شوند بقیه را خداوند رقم خواهد زد
تورم 400 درصدی و دزدی بورس و بنزین 3000 چیزایی نیستن که فراموش بشن
نباید در موضع ضعف وترس خودش را قراردهد دنیا ارزش ذلیل کردن خود
را ندارد !..؟
چند نشریه ایرانی سراغ دارید که بتواند گزارشی اینگونه، بی طرف و دقیق بدون جانبداری و توهین در مورد وزرای خارجه عربی یا اسراییل بنویسند؟
نشریات ایرانی عمدتا سیاست های امریکا را پوشش می دهند و داده های دقیقی از وضعیت اعراب منطقه و اسرائیل پوشش نمی دهند به همین دلیل آگاهی عمومی در مورد اعراب و اسراییل در ایران در میان مردم کم است و بیشتر مبتنی بر ضدیت، خشم و شعار است.
دشمنان ملت ایران دنبال دو قطبی کاذب هستند از آمریکا خط میگیرند و عمله های داخلی مجری سیاست های آنها هستند اما بدانند که نوکری کدخدا هم حد و اندازه ای دارد.
تنها راه برون رفت ظریف عذر خواهی از ملت شریف ایران و رهبری معظم انقلاب است وگر نه سرنوشتش به تیرگی خواهد رفت
تعجب نمی کنیم .
چون مخالف های ظریف هم معتقدند .
دشمن دانا به از نادان دوست .
تجربه چند دهه کانون فتنه را یک روزنامه دو زبانه فارسی انگلیسی میدانند .
برخی پروژه های بزگ را برای اینکه نشان دهد , من نبودم , تیتر نمی زند . اما کارشناسان رد پایش را شناسایی می کنند .
درست حدس زدید , کیهان
بنده تفکر، برنامه و نظرات به قولاً کارشناسی جناب آقای ظریف رو هیچوقت قبول نداشتم و ندارم
اما امیدوارم که هیچوقت سرنوشت ایشون مثل امثال خاتمی و... نشه البته جناب رفسنجانی هم توی اون دسته بندی نیست از نظر من. امثال شما ها دوست دارید افراد برجسته رو مقابل مردم و کشور قرار بدید که امیدوارم هرکسی با قصد اینکار رو میکنه خیر نبینه
آن یکی فقط وقت هدر میداد و قطعنامه صادر میشد
دیگری تلاش میکرد تا سرعت ببخشد به مذاکره و به حاشیه نمیپرداخت.
اون کسایی هم که میگن برجام بد بود با ترامپ و اسرائیل هم عقیده هستن دیگه توضیح بیشتر نداره...
واقعا چگونه ملتی داریم که در آن باید
«ذوالفقار علی در نیام و زبان سعدی در کام»؟!
مذاکره برای رسیدن به متنی که قبلا آمریکایی ها و اسرائیلی ها نوشتن و فقط پز این رو تیم مذاکره کننده داد که ما رفتیم مذاکره کردیم . وگر نه همه توافق از قبل آماده و فقط افکار عمومی جامعه داشت پخته میشد برای آن
من نمیدونم اگه کلاه رفته تو سر ما چرا آمریکا از برجام خارج شد. واقعا دستش درد نکنه که نگران ما بود که چه کلاهی سرمون رفته و خودش رفت بیرون!
لطفا جهت اشتغال، بنده رو هم راهنمایی بفرمایید