نهاد مردم نهاد دیدهبان شفافیت و عدالت در گزارشی نوشت: یکی از سازمانها و مراکزی که امکان سوء استفاده در آن زیاد گزارش میشود، گمرک و مجاری واردات به کشور است.
با آنکه رسانهها در سالهای گذشته پروندههای کلانی از واردات مشکوک و آلوده را در اختیار افکار عمومی و مسئولان قرار دادهاند، اما روند فساد در گمرگ کماکان ادامه دارد.
گزارش کوتاهی که می خوانید، توسط نهاد دیده بان شفافیت وعدالت تهیه شده است .
در این گزارش به بخشی از نظارت بر چگونگی ورود ذرت آلوده به کشور توجه شده است که بیانگر وضعیت اسفبار گمرک است.
*ذرت آلوده چگونه وارد کشور میشود؟
ترخیص غیرقانونی ذرت آلوده از گمرک بندرعباس و انعکاس وسیع آن در رسانهها بار دیگر نظر افکار عمومی و رسانهها را به عملکرد مسئولان گمرک جلب کرده است. در حالی که مواد غذایی به ویژه کالاهای اساسی که با ارز دولتی وارد میشوند، الزاماً باید با کنترل های فیزیکی و اخذ مجوزهای قانونی و بهداشت و استاندارد و اطمینان از سلامت کامل از گمرک ترخیص و وارد کشور شود، اما این روند به طور کامل طی نمیشود و حتی در برخی موارد به نحوی مفسده انگیزی، انجام میشود.
در واقع روند قانونی واردات آن است که به هنگام اظهار این کالاها، مراحل حقوقی، لزوماً در مسیرهای زرد و قرمز و همراه با کنترل کامل صورت گیرد، اما متأسفانه چندی است که بعضی از مسئولین گمرک سلامت جامعه را فدای سرعت کرده و این گونه کالاها را از مسیر سبز گمرکی و بدون هیچ کنترلی ترخیص میکنند که آخرین مورد مربوط به ترخیص ذرت آلوده متعلق به یکی از شرکتهای وارد کننده نهادههای دامی که اسناد آن در دیده بان شفافیت و عدالت موجود است، بوده که علیرغم صراحت قانونی بدون اخذ مجوز استاندارد ترخیص و بعد از اعلام آلودگی ذرتها در چند ماه گذشته گمرکات مربوطه به جز نامهنگاریهای متداول هیچ اقدام مؤثری جهت برخورد با اصل تخلف و جلوگیری از تکرار اینگونه اقدام متقلبانه انجام ندادهاند.
در این فرایند متخلفانه، نامۀ مدیرکل گمرک فرودگاه ذیربط سندی کامل بر همکاری اشکار و دلالتی بر این گونه اعمال غیرقانونی از گمرک است.
پرونده موصوف در شعبۀ سوم دادسرای بندرعباس تحت پیگیری قرار دارد که به منظور کشف موضوع در تهران با قرار عدم صلاحیت به دادسرای تهران ارسال شد، در حالی که اساساً کشفی در میان نبوده و گمرک ایران به دلیل آلوده بودن کالای ترخیصی وفق ماده 106 قانون گمرکی به گمرک تهران دستور میدهد تا نسبت به ضبط کالا و اعاده آن به گمرک اقدام نماید.
مهمتر اینکه ، محل وقوع جرم و تبانی در ترخیص کالای آلوده و حذف تیک اخذ مجوز توسط مسئولان گمرک بندرعباس، تنها مرجع رسیدگی به وقوع جرم گمرک محل یعنی بندرعباس است.
هیات تخلفات گمرکی پس از 6 ماه تعلل و عدم اقدام موثر در برخورد با فساد و متخلف، هفته جاری برای دو تن از عوامل اصلی تخلف 3 ماه انفصال از خدمات دولتی صادر نمود.
ضمن اینکه در مورد دهها فقره اظهارنامه دیگر که به همین روش از گمرکات ترخیص شده است، مقامات گمرک همچنان سکوت اختیار کردهاند و هیچ پاسخی به این پرسشها نمیدهند.