سیده طاهره حسینی سهشنبه 28 اردیبهشت در یک کارگاه آموزشی گفت: افسردگی یکی از آسیب ها و اختلالهای روانی شایع است که از زمان شیوع بیماری کرونا و به اشکال مختلف جمعیت کثیری از مردم جهان چه آنهایی که به این بیماری مبتلا شده و بهبود یافتهاند و چه آنهایی که هنوز ترس از ابتلا به این بیماری را دارند، تحت تاثیر قرار داده است.
او اضافه کرد: کرونا به دلیل سرعت انتقال که از ویژگی های این ویروس است، باعث ایجاد یک وضعیت اضطراری و ترس آور شده است و این بیماری واگیردار نه تنها سبب نگرانی هایی در ارتباط با سلامت جسمی همگانی شده بلکه باعث بروز بیماری های روانشناختی و اختلالات روانی نیز می شود. در این شرایط، حفظ وضیعت سلامت روان افراد به ویژه بهبود یافتگان کرونا ضروری است.
حسینی گفت: در شرایط شیوع کرونا نه تنها باید به حفظ سلامت جسمی اهمیت داد، بلکه باید مراقب سلامت روان خود و افراد خانواده هم بود. گاهی اپیدمی اضطراب بسیار سریعتر از اپیدمی بیماری رشد میکند و ابهامات موجود در این شرایط میتواند احساس ناامنی، نگرانی و اضطراب را افزایش دهد.
او گفت: ترس و اضطراب و عدم اطمینان طولانی مدت میتواند اثرات نامطلوبی روی سلامت ذهن داشته باشد؛ بنا به نظر متخصصان، ترس در برابر یک موضوع حاد و نگران کننده واکنشی کاملا عادی محسوب میشود که به موجب آن فرد نشان میدهد که تهدید را درک کرده است.
این مشاور خانواده گفت: افراد هنگام رویارویی با تهدیدی خطرناک، از خود واکنش جنگ یا گریز را بروز میدهند که رفتاری موقتی است و فقط به ما کمک میکند که در لحظهای بحرانی، تصمیمی بگیریم تا خود را از مهلکه نجات دهیم. در واقع این ترس، قرار نیست هفته ها یا حتی ماهها باقی بماند.
حسینی ادامه داد: با وجود پاندمی کرونا باید گفت، میتوان از این شرایط جان سالم به در برد و دچار مشکلات روحی نشد. اما پیش از هر چیز باید بدانید که فقط شما نیستید که گرفتار این شرایط بغرنج شدهاید. سپس با توجه به راهکارهایی ساده، خود را از ابتلا به افسردگی حفظ کنید.
او در بیان راهکارهای هشتگانه برای ممانعت از ابتلا به افسردگی، گفت: اولین اقدام کمک گرفتن از متخصصان است؛ امروزه مشاوران متخصصی در دسترس هستند و هر فرد میتواند ضمن تماس با این افراد از آنان طلب راهنمایی کند؛ قطعا مشاوران سلامت روان، توصیههای خوبی برای افراد دارند.
حسینی با اشاره به اینکه دومین راهکار، شکیبایی است، گفت: همهگیری کووید۱۹ شرایطی را بهوجود آورده که تاکنون کسی آن را تجربه نکرده بود. بنابراین تا جایی که میتوانیم باید صبور باشیم، در این زمینه دنبال کردن کارهای معوقه، تلاش برای یادگیری و افزایش آگاهی و مطالعه و ... تاثیر گذار خواهد بود.
مدیر مرکز مشاوره آرامش پلیس فارس یک راهکار ساده را تمرین نفس کشیدن عمیق بیان و اضافه کرد: هر زمان که احساس ترس و اضطراب به سراغتان آمد، از تکنیک تنفس عمیق بهره بگیرید. چند تنفس عمیق با چشمان باز و پاهایی که محکم روی زمین قرار گرفتهاند، معجزه میکند. این تکنیک اثرات آرامبخشی دارد.
او به همه توصیه کرد که با ورزش از سلامت جسم و روان خود محافظت کنند و گفت: مسلماً در این زمان رفتن به باشگاه عقلانی نیست زیرا خود را در معرض خطر ابتلا قرار خواهید داد، بنابراین پیاده روی در مسیرهای مناسب و اطراف محل سکونت، انجام حرکات ساده ورزشی در منزل و داشتن تحرک بدنی کافی، میتواند ما را در جلوگیری از بروز افسردگی یا تشدید آن، یاری دهد.
حسینی، توجه و تمرکز بر امور روزانه را یک راهکار دیگر بیان و اضافه کرد: انجام دادن کارهای روزمره برای همه ضروریست، اما افرادی که گرفتار نگرانی، اندوه و دیگر مشکلات روحی هستند، بیش از هر فرد دیگری باید به کارهای روزمره خود رسیدگی کنند. با این روش افکار مزاحم را از ذهن خود بیرون کرده و احساس آرامش خواهند کرد. بنابراین برای خود یک برنامه روزانه ترتیب داده و به آن پایبند باشیم.
او در ادامه با اشاره به اینکه تغییرات برای کودکان بسیار سخت است، گفت: بنابراین باید در این روزها به کودکان بیش از گذشته توجه داشته باشیم. به آنها شرایط را با زبانی که متوجه شوند، توضیح دهیم و صادقانه رفتار کنیم. سپس برای فعالیتهای روزانه کودک خود برنامهریزی کرده و اجازه ندهیم که به بهانه تعطیل بودن مدرسه، ساختار زندگی روزانه آنان به هم بریزد؛ البته میتوان کودکان را به انجام کارهای خلاقانه تشویق کرد؛ چنین اقدامی موجب خواهد شد که کودک از شرایط پیش آمده لذت برده و کمتر دچار ترس و افسردگی شود.
حسینی مراقبت از سالمندان را هم به توصیههای خود اضافه و خاطرنشان کرد: درست است که باید فاصله اجتماعی خود با سالمندان را حفظ کنیم تا آنها از ابتلا به ویروس کوید۱۹ در امان بمانند. اما باید با استفاده از وسایل ارتباطی دائما با آنان در تماس بود.
مدیر مرکز مشاوره آرامش پلیس فارس یادآور شد: سالمندان نباید احساس تنهایی و ترس کنند. البته در صورت نیاز میتوان از خدمات اجتماعی کمک گرفت و بهترین اقدام را برای عزیزان سالمند خود انجام داد.
حسینی خاطرنشان کرد: با پیشگیری از ترس مزمن میتوان جلوی افسردگی ناشی از آن را گرفت؛ باید توجه داشته باشیم و به دیگران هم یادآوری کنیم که همهگیری کرونا و شرایط و پیامدهای ناشی از آن همیشگی نیست و بلاخره روزی به پایان میرسد.