آفتابنیوز : آفتاب: معاون وزیر کشاورزی دولت خاتمی گفت: «وزیر کشاورزی درهنگام تصدی مسئولیت این وزارتخانه، وعده کرده بود که در مدت سه سال، کشور را از واردات برنج و بسیاری از اقلام دیگر کشاورزی بینیاز کند».
دکتر بهزاد قرهیاضی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: «در مورد جو، ایشان وعده خودکفایی در مدت یک سال را داده بود. بعد از گذشت قریب به سه سال از وزارت آقای اسکندری نه تنها در این محصولات خودکفا نشدیم بلکه کشور هر روز واردکنندهتر شده وحتی در مورد محصولاتی که در تاریخ، صادرکننده بودهایم و به هیچوجه واردات آنها را نداشتهایم مانند نخود، عدس و سیبزمینی خوراکی، خودکفایی خود را نیز از دست دادیم».
وی درباره عملکرد محمد رضا اسکندری، وزیر کشاورزی دولت نهم ادامه داد: «آقای اسکندری مدعی هستند که بر اساس برنامه چهارم عمل کردهاند، در حالی که برنامه چهارم به افزایش ظرفیتهای صادراتی و تکیه بر خودکفایی و تامین منابع داخلی تاکید دارد».
مدیر گروه فنآوریهای نوین معاونت پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک، درباره کاهش تعرفه واردات برنج و تاثیر آن بر تولید داخلی این محصول تصریح کرد: «با وجود این که مدال رکود واردات برنج در ایران باید به وزیر کشاورزی داده شود؛ ما همچنان شاهد افزایش بیرویه همین محصولات وارداتی هستیم».
قرهیاضی افزود: «سوالی که همواره برای اینجانب و سایرین مطرح میشود این است که اگر چنانچه در دو سال گذشته حجم بالایی از واردات در برنج بدون تعرفه (یا با تعرفه 4 درصد) صورت میگرفت، با توجه به اینکه قیمت جهانی این کالا بین 250 تا 450 دلار در هر تن است، برنج کیلویی 2000 هزار تومان به چه نحوی به دست مردم میرسید آیا دولت خود این برنج را گران میکند! در این صورت سود آن به کجا واریز میشود»؟
این متخصص مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی
تاکید کرد: «واقعیت این است که تولید بر اثر تداوم کارهای وزارت کشاورزی و تصمیمات داناییستیز وزیر محترم آن کاهش پیدا کرده و یا کفاف مصرف داخلی را نمیدهد».
وی ادامه داد: «بیمحتوا بودن وعدههای آقای وزیر از همان ابتدا برای اهل فن، مثل روز روشن بود و در طول سه سال گذشته به کرات از سوی کارشناسان و لااقل توسط اینجانب تذکر داده شد».
رئیس انجمن بیوتکنولوژی به کاهش 146 درصدی تعرفه واردات برنج اشاره کرد و گفت: «اکنون برنجکاری نفسهای آخر را درکشور میکشد و تازیانه حذف تعرفه واردات برنج، رمق باقیمانده ی شالیکاران سختکوش را نیز از آنان خواهد گرفت».
این کارشناس در پاسخ به این سوال که علت اصلی مشکلات مختلف در بخش کشاورزی چیست؟ تصریح کرد: «دلیل مشکلات امروز بخش کشاورزی عدم استفاده وزیر محترم از نیروهای متخصص و عدم شایسته سالاری بهویژه در حوزه علم و فناوری در این وزراتخانه است».
قرهیاضی افزود: «متاسفانه وزیر کشاورزی توان و شایستگی دفاع از کشاورزان، تولیدکنندگان و مصرفکنندگان محصولات کشاورزی در کشور را ندارد و نمیتواند دوستان خود در هیات وزیران را توجیه کند که بهای کاهش جزئی قیمت برنج در صورت واردات بدون تعرفه، نابودی کامل کشت و کار این محصول استراتژیک و ابتلا به سرنوشت کشت چغندر قند خواهد بود».
وی تاکید کرد: «امیدوارم با ایجاد تحول در مدیریت ارشد جهاد کشاورزی که در سایه فضای تغییر مجلس از استیضاح دوم جسته است، کشاورزان بتوانند پناهی برای طرح مشکلات خود یافته و این رهگذر موجب افزایش تولید در واحد سطح و افزایش بهرهوری و کاهش هزینه تولید شود».