آفتابنیوز : آفتاب-رضا رزمجو: بعد از سالها مذاکرات بی نتیجه میان کشورهای غربی با دولت صربستان، هاشم تاچی نخست وزیر کوزوو بعداز ظهر یکشنبه در جلسه فوق العاده پارلمان ایالت استقلال کامل آنرا از صربستان اعلام کرد. تاچی وعده داده است که کشور جدیدالتاسیس دموکراتیک خواهد بود و دولت وی نیز آزادیهای قومی و مذهبی را پاس خواهد داشت. ایالات متحده و اتحادیه اروپا حمایت آشکار خود را از استقلال کوزوو اعلام کردهاند.
به گزارش خبرگزاریها پس از اعلام این خبر صدهاهزار تن از آلبانیاییتبارهای کوزوو در خیابان های پریشتینا جمع شده و به پایکوبی و شادمانی مشغول شدند. در مقابل اقلیت صرب این کشور نیز در اعتراض به این استقلال مراسمی اعتراضی ترتیب داده و از جمله در مراسم خواندن دعا و تظاهرات شرکت کردند. بلگراد این استقلال را غیرقانونی خوانده است.
هاشم تاچی در نخستین سخنان خود پس از اعلام استقلال کوزوو از صربستان گفت: «سرزمین ما کشوری چند فرهنگی و دمکراتیک خواهد بود».
نخست وزير کوزوو ساعتی قبل گفته بود:«ما در يک لحظه تاريخی قرار داريم؛ يک تصميم مهم که ما را به يکی از ملتهای آزاد دنيا تبديل می کند. ما برای اعلام استقلال و رای گيری برای سمبل های کشور- پرچم و ... گرد هم آمدهایم».
آمريکا و اغلب کشورهای عضو اتحاديه اروپا از جمله سه قدرت بزرگ بريتانيا، فرانسه و آلمان از استقلال کوزوو حمايت میکنند و خواستار به رسميت شناخته شدن هر چه زودتر استقلال اين کشور هستند.
جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا که در تانزانيا بسر میبرد در اين مورد گفته است که آمريکا و متحدانش نهايت تلاش خود را می کنند تا در پی استقلال کوزوو خشونتی در منطقه اتفاق نيفتد.
رييس جمهوری آمريکا از صربستان خواست که در کنار ساير کشورهای اروپايی بماند و گفت: «ما باور داريم که صربستان می خواهد همپيمان کشورهای اروپايی باقی بماند و مردم صربستان می دانند که حالا دوستی به نام آمريکا دارند».
صربستان با هشدار نسبت به عواقب اعلام يکجانبه استقلال از سوی کوزوو از شورای امنيت سازمان ملل متحد خواسته بود که مانع از چنين اقدامی شود.
صربها از کوزوو به عنوان قلب مذهبی کشور و هويت ملی خود ياد می کنند و به همین دلیل با جداشدن آن مخالفند.
در شهر میترویچا در شمال کوزوو، نیروهای حافظ صلح ناتو برای جدا کردن صرب ها از آلبانیایی تبار ها از سیم خاردار و حصارهای سیمانی استفاده کرده اند.
خاویر دو مارناک، فرمانده فرانسوی این نیروها گفته سربازانش با هر حرکت تحریک آمیزی از سوی آلبانیایی تبار ها و یا صرب ها با آرامش برخورد خواهند کرد.
با اينکه در هشت سال گذشته در کوزوو انتخابات برگزار و پارلمان انتقالی تشکيل شده است، اما از دو سال پيش سازمان ملل کوشيده تا وضع حقوقی اين منطقه را روشن سازد.
ابتدا گروه سه جانبهای، متشکل از آمريکا، اتحاديه اروپا و روسيه، به مذاکره با مقامهای صربستان و نمايندگان اکثريت آلبانيايی تبارهای کوزوو پرداخت که پس از گذشت چهار ماه، اين گفت وگوها بدون دستيابی به نتيجهای، به شکست انجاميد.
گفتنی است منطقه کوزوو به وسعت ۱۱ هزار کیلومتر مربع در جنوب صربستان واقع شده تقریبا دو میلیون نفر آلبانیایی تبار و یکصد هزار نفر شهروند صرب در آن زندگی می کنند کوزوو به لحاظ اقتصادی در سطح یک کشور جهان سومی است. میزان بیکاری ۵۰ در آن درصد تخمین زنده می شود، دارای بالاترین میزان افزایش جمعیت در اروپاست و درآمد سرانه تقریبا ۱۵۰ یورو برآورد میشود.
پس ار فروپاشی یوگسلاوی سابق دولت ناسیونالیست و چپگرای اسلوبودان میلوسویچ نوعی نسلکشی اعلامنشده را علیه شهروندان آلبانیایی تبار این منطقه آغاز کرد. اقدامات جنایتکارانه دولت صربستان در این منطقه تنها پس از مداخله نظامی نیروهای ناتو علیه ارتش یوگسلاوی در سال 1998 و تحمیل یک شکست نظامی سنگین به حکومت بلگراد امکانپذیر شد. از آن زمان تاکنون این منطقه تحت نظارت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد و ناتو اداره میشود.
2- آیا کشور گران هست؟
3- آیا برای گردشگری مناسب است و یا امنیت دارد؟
تشکر
رضا