آفتاب: دكتر محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در سخنرانی افتتاحیه نخستین كنفرانس بینالمللی شهر الكترونیك، گفت: «در آستانه قرن بیست و یكم به واسطه فناوری اطلاعات و ارتباطات، فرصتی برای كشورهای توسعه نیافته به دست آمده است تا با وجود عقب افتادگیها در جایگاهی برابر با كشورهای توسعه یافته قرار گرفته و سرآغازی دوباره در مسیر توسعه بیابند؛ فرصتی كه اگر از دست برود عقبماندگی حاصل از آن 50، 100 یا 150 ساله نیست، بلكه فاصلهها به ارقام نجومی میرسد».
شهردار تهران كه در سالن همایشهای بینالمللی برج میلاد سخن میگفت، افزود:«اكنون در دهه 80 شمسی هستیم؛ دههای كه باید دوره كمالیابی و كارآمدی نظام باشد. اما اگر با گذشت سه دهه از انقلاب اسلامی ایران، هنوز به اهداف خود دست نیافتهایم، تنها دلیل آن وجود چالشهای مدیریتی است؛ چالشی كه موجب پدید آمدن شكافی عمیق میان تدبیر و تغییر شده است».
وی افزود: «دركشور ما همواره در برابر تغییرات، مقاومتی غیرطبیعی وجود داشته است، چنانكه تن به تحولات ندادهایم در حالیكه میبایست سوار بر موج تغییرات و هدایت آن به نفع خود، این موج عظیم را به ساحل صلاح خویش میرسانیم».
وی افزود: «اگر مهمترین معضل ما چالش مدیریتی و ساختار اداری و مدیریتی است، این معضل برطرف نمیشود مگر با درك درست و دقیق از قابلیتهای فناوری اطلاعات در میان مدیران كلان كشور و انتقال آن به مدیران میانی و ردهپایین».
شهردار تهران با بیان اینكه امروزه توسعه كالبدی و فیزیكی دیگر به معنای ارتقای كیفیت خدمات شهری نیست، گفت: «امروزه زمانی نیست كه ما دغدغه گسترش اتوبانها، پلها و از این قبیل اقدامات را داشته باشیم، این امور باید 5 – 6 دهه قبل اتفاق میافتاد. امروز، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتقای كیفیت زندگی شهری را با هزینه بسیار كمتر، ایجاد میكند».
وی ادامه داد:«اگر مسوولان دولتی به كارایی فناوری اطلاعات پیببرند، با دنیای تازهای روبهرو میشوند كه میتواند به خمودگی كه بدان مبتلا شدهایم پایان بخشد. اما درك این موضوع از جانب مدیری مثل من كه اتفاقا شهد بهرهگیری از ICT را چشیدهام كافی نیست. در این مسیر نمیتوان جزیرهای عمل كرد. ما باید به یك باور ملی برسیم».
قالیباف گفت:«اگر به دنبال گسترش عدالت هستیم، اگر ادعا داریم كه باید بیتالمال مسلمین را حفظ كنیم، اسراف نكنیم و هزینهها را كاهش دهیم، اگر ما در جایگاه نظام جمهوری اسلامی معتقد به حفظ كرامت انسانی هستیم، هیچ بستری مناسبتر از فناوری اطلاعات و ارتباطات قادر نیست شرایط تحقق چنین ایدههایی را فراهم كند».
وی ادامه داد:«اگر وظیفه دولتمردان، ارتقای سطح آموزش و آگاهی شهروندان است و شعارمان دخالت مردم در تصمیمگیریهاست، آیا بستری جز فناوری اطلاعات برای دستیبابی به این امور وجود دارد؟ پاسخ این است: هرگز!»
شهردار تهران در ادامه سخناناش با بیان اینكه با گذشت سه دهه از انقلاباسلامیایران عجیب است كه برخی مدیران دولتی هنوز جایگاه كشور را با قبل از وقوع انقلاب مقایسه میكنند، گفت:«بعد از گذشت 3 دهه این قیاس، قیاسی معالفارق و از سر كوتهنگری است».
وی افزود: «امروز ما باید قابل قیاس با جهان توسعه یافته باشیم یا با كمی آسانگیری، با كشورهای خاور دور مقایسه شویم یا حداقل با كشورهای همسایه قابل قیاس باشیم نه رژیم پهلوی كه اصلا ماهیت انقلابمان بر ناكارآمدی و فساد آن دوران صحه میگذارد».