رعایت مهمترین اصل تغذیه یعنی تعادل در مصرف غذایی در طب سنتی از اهمیت بالاتری برخوردار است. در واقع طب سنتی معتقد است برای مصرف غذاهای سازگاز هم نباید زیاده روی کنید. همچنین بهتر است غذاهای ناسازگار با مزاج خود را با مصلحات آن در حد اعتدال مصرف کنید.
برای تشخیص دقیق مزاج خود باید به پزشک متخصص طب سنتی مراجعه کنید؛ اما توصیههای زیر میتواند تا حدی شما را با مزاج بلغمی آشنا کند.
از بارزترین خصوصیت افراد بلغمی میتوان به هیکل درشت، بدن چاق و پر چربی، کم انرژی، کم جنب و جوش، کند بودن در کارها و نبضی ضعیف و سست اشاره کرد. همچنین وجود پوستی نرم، سفید، سرد و عمدتا مرطوب، موهای کم پشت، قدرت تمرکز و حاظه پایین از دیگر ویژگیهای افراد دارای مزاج بلغمی محسوب میشود.
از خانواده گوشت ها؛ گوشت شتر، گوسفند و پرندگان کوچک جزو بهترین خوراکیهای سازگار با مزاج بلغمی محسوب میشوند. همچنین خرما، گردو، فندق، سیب شیرین، به، انبه، غلات و حبوبات در گروه خوراکیهای سازگار قرار میگیرند.
از دیگر خوراکیهای سازگار با مزاج بلغمی میتوان به سبزیجاتی مانند: ترب، نعناع، سیر، پیاز ترخون و مرزه اشاره کرد. همچنین دارچین، زنجبیل، زعفران و زیره جزو ادویههای سازگار با این مزاج هستند. البته باید به این نکته توجه داشت که خوراکیهایی مانند: شیره خرما، عسل و ارده هم سازگار با این مزاج محسوب میشوند.
افراد دارای مزاج بلغمی باید نسبت به مصرف بیش از حد لبنیات بدون مصلح، نوشابه، هندوانه، توت فرنگی، هلو، کیوی و مرکبات دقت داشته باشند؛ چرا که این دسته از خوراکیها برای این مزاج ناسازگار هستند. در گروه سبزیجات مواردی مانند: گشنیز، خیار، کدو، چغندر، کاهو و اسفناج برای مزاج بلغمی ناسازگار محسوب میشوند.
از دیگر خوراکیهای ناسازگار برای مزاج بلغمی میتوان به گوشت گوساله، ماهی و مرغهای پرورشی و همچنین برنج سفید، جو و تخم کدو اشاره کرد. البته در گروه ادویه و چاشنیها خوراکیهایی مانند: لیمو عمانی، سماق، غوره و سس گوجه ناسازگار با این مزاج محسوب میشوند.
توصیه میشود در صورت اهمیت داشتن این موضوع برای شما؛ برای شناخت دقیق مزاج خود به متخصص طب سنتی مراجعه کنید تا بیشتر با مزاج خود و همچنین غذاهای سازگار و ناسازگار با آن آشنا شوید.