«ان. اچ. کی» روز شنبه در گزارشی با بیان اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی از ایران خواسته است توافقنامه موقتی که اجازه نظارت این سازمان بر فعالیت های هسته ای این کشور را می دهد، تمدید کند؛ نوشت: نهاد ناظر هسته ای سازمان ملل هم به ان اچ کی گفته است که تا روز جمعه، ایران به این درخواست پاسخی نداده است.
این شبکه ژاپنی بدون اشاره به جزییات بیشتر و یا نام مقام ایرانی به نقل از وی نوشت که احتمالا در اولین فرصت در روز شنبه پاسخی از سوی ایران به این درخواست داده خواهد شد.
گزارش می افزاید: عدم تمدید این توافقنامه می تواند بر مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران برای احیای توافقنامه هسته ای ۲۰۱۵ (برجام) تاثیر داشته باشد.
۳۱ اردیبهشت گذشته، توافق همکاری سه ماهه ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی پایان یافت. تهران و آژانس اوایل اسفندماه پارسال به توافقی دست یافتند که بر پایه آن تهران در چارچوب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از حقوق ملت ایران» تعهدات داوطلبانه برجام از جمله اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده و دوربینهای نظارتی برخی از مراکز هستهای را تا سه ماه از دسترس بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی دور نگه میدارد.
مقرر گردید که اگر تحریم های آمریکا ظرف سه ماه به طور کامل لغو شد، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس می گذارد؛ در غیر اینصورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد. خرداد ماه گذشته جمهوری اسلامی ایران بار دیگر حسن نیت به خرج داد و با درخواست آژانس برای ضبط دادههای دوربین ها به مدت یک ماه دیگر (سوم تیر) موافقت کرد.
این درحالیست که «رافائل گروسی» روز گذشته (جمعه) به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که در خصوص تمدید تفاهم با ایران، پاسخی از تهران دریافت نکرده است. وی ادعا کرد که تداوم فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت در ایران و گردآوری بیوقفه داده توسط تجهیزات این نهاد بینالمللی، ضروری است.
در همین حال کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین با انتقاد از اقدام غیر حقوقی گروسی تصریح کرد: آژانس هیچگونه وظیفه ای برای ارائه گزارش در مورد تفاهم منقضی شده مشترک و ثبت داده ها نداشته و ندارد.» وی خاطر نشان کرد: بدون شک، هر تصمیمی که ایران در این رابطه بگیرد، صرفا مبنای سیاسی خواهد داشت و آژانس نمی تواند آن را به عنوان حقی برای خود تلقی کند.