پایگاه اینترنتی کمیسیون بررسی روابط اقتصادی-امنیتی آمریکا و چین در گزارشی با ابراز نگرانی از روابط رو به پیش رفت ایران و چین نوشت: روابط چین و ایران در یک همکاری محدود عمل گرایانه ریشه دارد اما در سال های اخیر توسعه یافته و به شراکتی رسیده که بیشتر در تقابل با نظام بین المللی تحت رهبری آمریکاست.
در ادامه این گزارش با بیان اینکه پکن مخالفت تهران با آمریکا را تقویت کننده نفوذ رو به افزایش چین می بیند ادعا شده که یک گواه آن اشاعه اطلاعات نادرست ضد آمریکایی چین توسط ایران در طی شیوع بیماری همه گیر کرونا بوده است.
در ادامه این گزارش با مطرح شدن ادعاهایی علیه نقش ایران در منطقه آمده است: اقدامات ثبات زدای حکومت ایران در خاورمیانه نیز تلاش های آمریکا را برای منتقل کردن تمرکزش بر روی ایندو-پاسیفیک با چالش و پیچیدگی رو به رو می کند. ایران به نوبه خود، چین را یک شاه راه اقتصادی و حامی دیپلماتیک در برابر فشارهای آمریکا می داند. امضای یک تفاهم نامه ۲۵ ساله همکاری در مارس ۲۰۲۱ آخرین نشانه آمادگی دو طرف برای هماهنگی و همکاری نزدیک تر است.
این گزارش می افزاید: یکی از عواملی که شراکت چین را با ایران محدود می کند، هراس دولت چین از چشم انداز درگیری نظامی میان ایران و آمریکا است. هر گونه درگیری با ایران می تواند موجب ثبات زدایی بازارهای انرژی مورد اتکای چین برای تامین پیشرفتش شود. پکن همچنین از تاثیر پایدار کننده حضور نظامی آمریکا در منطقه بهره مند می شود که به چین اجازه می دهد تحت تامین امنیت آمریکا دز منطقه آزادانه پیش برود.
این گزارش می افزاید: مشارکت بیشتر چین در مناطقه گسترده تری از خاورمیانه موجب ایجاد محدودیت مهم دیگری در زمینه روابط چین و ایران می شود. در دو دهه اخیر، روابط دیپلماتیک اقتصادی و نظامی چین با رقبای ایران مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی که عمق بیشتری می یابد، تعادلی میان روابطش با ایران و این شرکای نوظهور ایجاد می کند. در همین حین، ایران مشتاقانه به دنبال تجارت و سرمایه گذاری چینی است اما در عین حال نیز مراقب است بیش از حد از نظر اقتصادی به چین متکی نشود.
همچنین در این گزارش آمده است: چین علیرغم کاهش چشم گیر تعامل اقتصادی اش با ایران به خاطر پایبندی جزئی به تحریم های آمریکا، جایگاه خود را به عنوان شریک اقتصادی ارشد ایران حفظ کرده است. با این وجود، ترفندهای متعددی که چین به کار میبندد، به آن اجازه داده است همچنان با تخطی از تحریم های آمریکا، نفت ایران را بخرد. چین همچنین با سرمایه گذاری در زیرساخت های انرژی و یک پارچگی منطقه ای ایران به دنبال ارتقای دسترسی آینده اش به انرژی و مواد خام ایران است.
در این گزارش به همکاری های ایران و چین در زمینه دفاعی نیز اشاره شده و آمده است که چین دهه ها از برنامه موشک های کروز و بالستیک ایران حمایت کرده است.