از جمله عوامل تعیین کننده و تاثیرگذار بر رابطه ایران و امریکا قرار داشتن نام "ابراهیم رئیسی" رئیس جمهوری بعدی ایران در فهرست تحریمهای امریکا، به حاشیه رانده شدن اصلاح طلبان و هم چنین کنترل اصولگرایان بر تمامی امور ایران خواهد بود.
به گزارش آفتابنیوز؛ بخش عربی شبکه خبری "اسکای نیوز" در مقالهای با اشاره به پیروزی رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری به تاثیر این موضوع بر آینده روابط ایران و امریکا پرداخته و مینویسد: "اول آن که با پیروزی رئیسی اصولگرایان کنترل خود را بر تمام ارکان نظام ایران تثبیت خواهند کرد و نوعی هماهنگی میان نهادهای حکومتی ایجاد خواهد شد. دوم آن که جای تردیدی وجود ندارد که رئیسی نسبت به توافق هستهای ۲۰۱۵ انتقادات زیادی داشت، اما در طول کارزار انتخابات مانند سایر نامزدها بر عزم خود برای دستیابی به تواف هستهای تازه تاکید کرد.
علیرغم وابستگی رئیسی به اصولگرایان او در مورد توافق هستهای موضعی عملگرایانه از خود نشان داد. رئیسی در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود برنامه موشکی ایران را غیرقابل مذاکره دانست. به نظر میرسد رئیسی علاقه زیادی به لغو تحریمهای امریکا علیه اقتصاد ایران در صورت توافق هستهای با توجه به وخیم شدن اوضاع اقتصادی ایران دارد. با این وجود، رهبری در مورد سیاست خارجی ایران و برنامه هستهای کشور تصمیمگیرنده نهایی خواهند بود.
سوم آن که رویکرد کلی دولت بایدن کاهش تنش با ایران و تلاش برای جلوگیری از بروز بحران با آن کشور است. بایدن در وعدههای انتخاباتیاش از تلاش برای بازگشت به توافق هستهای با ایران گفت. به طور کلی دولت بایدن استراتژی مشخصی در مورد ایران ندارد و صرفا تلاش میکند تا به توافق هستهای که ترامپ امریکا را از آن خارج کرد، بازگردد. مقامهای دولت بایدن دیپلماسی را بهترین راه رسیدن به هدف میدانند نه درگیری.
چهارم آن که روشن است که تنش میان امریکا و ایران با توجه به سیاست خاورمیانهای ایران ادامه خواهد یافت. با ریاست جمهوری رئیسی، ایران درصدد حفظ خط نفوذ خود در عراق، لبنان، سوریه و یمن خواهد بود و همین موضوع باعث تنش بیشتر خواهد شد. در آن زمان اگر جمهوریخواهان و برخی نمایندگان دموکرات بر دولت بایدن برای تحریم حقوق بشری مقامهای ایران فشار آورند روابط امریکا و ایران شاهد تنش بیشتری خواهد بود. با این وجود، به نظر میرسد به دلیل تلاش بایدن برای تنشزدایی با ایران تحقق چنین سناریویی نامحتمل باشد.
در نهایت آن که در مورد رابطه ایران و امریکا خوشبینی محتاطانهای وجود دارد که پیش از روی کار آمدن رئیس جمهوری تازه در ایران توافق هستهای احیا شود. مسئولیت رئیسی چیزی بیش از بازگشت به توافق هستهای نیست. در صورت ابتکار عمل دولت امریکا برای خارج کردن نام رئیسی از فهرست تحریمها ممکن است شاهد تغییر مثبت محسوسی در روابط دو کشور باشیم.
البته این نقض مکرر برجام میتواند کلا امریکا و بقیه را منصرف کند.