آفتابنیوز : آفتاب: تنی چند از دیپلماتهای غربی مرتبط با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شدهاند که اعضای شورای حکام این نهاد احتمالا هفته آینده در آغاز نخستین نشست سالیانه خود در وین قطعنامهای را علیه برنامه هستهای کشورمان به تصویب خواهند رساند. این در حالی است که انتظار میرود قطعنامه بعدی شورای امنیت علیه کشورمان نیز ظرف روزهای آتی به رای گذاشته شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه این دیپلماتهای غربی که نخواستهاند نامشان فاش شود گفتهاند که هدف آمریکا و متحدان اروپاییاش از به رای گذاشتن این قطعنامه «اعمال فشار بیشتر بر ایران برای شفافسازی کامل برنامه هستهایاش» خواهد بود.
این ادعا در حالی مطرح می شود که گزارش اخیر محمد البرادعی از فعالیتهای هستهای کشورمان به این امر اذعان دارد که ایران به اغلب سئوالات مهم IAEA در چارچوب طرح اقدام درباره پاسخهایی قانعکننده داده است.
در ادامه گزارش خبرگزاری فرانسه آمده است: «این اقدام غیرمتعارف ، که اولین قطعنامه آژانس (علیه ایران) ظرف دو سال گذشته میباشد، را می توان ارسال یک پیام جدی برای ایران دانست، پیامی که نشان از ناشکیبایی فزاینده IAEA از ادامه برنامه هستهای ایران دارد».
یک دیپلمات غربی که نخواست نامش فاش شود مدعی شد: «این قطعنامه میتواند یک اقدام کارساز باشد و فشارها را بر ایران افزایش دهد».
با اینحال دیگر دیپلماتهای غربی گفتهاند که هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است زیرا اعضای شورای حکام منتظر هستند تا بببینند فرآیند تصویب قطعنامه سوم شورای امنیت علیه برنامه هستهای ایران چه سرانجامی پیدا میکند.
برخی تحلیلگران غربی درباره ضرورت تصویب چنین قطعنامهای از سوی شورای حکام ابراز تردید می کنند. مارک فیتزپاتریک کارشناس ارشد موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک در لندن در این باره می گوید: «توپ اکنون در زمین شورای امنیت است، من نمیدانم چه ضرورتی وجود دارد IAEA نیز بخواهد قطعنامهای را تصویب کند».
اما در عین حال «جو سیرینکوین» رئیس یک موسسه مطالعات مربوط به تسلیحات هستهای در سانفرانسیسکو معتقد است که تصویب این قطعنامه از سوی شورای حکام شاید برداشتن گامی از سوی IAEA برای پس گرفتن پرونده هستهای ایران از شورای امنیت باشد: «فرآیند بررسی پرونده هستهای ایران در شورای امنیت نتیجهبخش نبوده و صدور قطعنامه بعدی نیز کمکی به یافتن راهحلی برای این بحران نخواهند کرد».
گری سیمور، یک تحلیلگر منع اشاعه تسلیحات کشتار جمعی در واشنگتن نیز با بیان اینکه قطعنامه سوم عملا نخواهد توانست فشار بیشتری برای توقف برنامههستهای ایران بوجود آورد میگوید: «ما بهتر است این فرآیند را به IAEA برگردانیم، در آن صورت ایران نیز احتمالا خواهد پذیرفت تا با پذیرش پروتکل الحاقی راه را برای بازرسی های بیشتر هموار کند».
آخرین گزارش محمد البرادعی ضمن تائید «عدم مشاهده انحراف در به کارگیری مواد و تجهیرات مربوط به برنامه هسته ای ایران» از همکاری مثبت ایران با بازرسان IAEA تقدیر کرده است ، با این حال باردیگر این ادعا مطرح شده که این نهاد قادر به تائید کامل صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هستهای ایران نیست.