آفتاب - علیرضا شاکر: تنها چند روز پس از آنکه عیسی عبدالمجید منصور از مخالفان سرسخت معمر قذافی اعلام کرد که امام موسی صدر همچنان در زندانهای لیبی دربند است، قاضی دادگاه رسیدگی به پرونده رهبر شیعیان لبنان حکم جلب معمر قذافی رهبر لیبی را صادر کرد.
خبر زنده بودن امام صدر در لیبی موضوع جدیدی نیست و تاکنون منابع متعددی مدعی صحت این خبر بوده اند، اما صدور حکم جلب قذافی از سوی دادگاه رسیدگی کننده به پرونده امام موسی صدر در لبنان موضوعی در خور توجه بوده و نشانگر پیشرفت جدی در این پرونده است . پرونده ای که بیش از دو دهه از گشودن آن می گذرد و در فرایند پیگیری آن فراز و نشیبهای زیادی را می توان دید. از استعفای چندین قاضی رسیدگی کننده که گفته میشود بر اثر فشار های سیاسی بوده تا تحقیقات دامنه داری که ، به بیرون از مرزهای لبنان نیز کشیده شده است. ایتالیا کشوری است که مقامات لبنانی ناچار از تحقیق در آنجا هم بودند چراکه پس از مفقود شدن امام موسی در لیبی ، مقامات این کشور مدعی شدند امام با همراهانش لیبی را به قصد ایتالیا ترک کرده است آنها حتی بلیط های جعلی پرواز ارائه و هتلی را در رم نیز بعنوان محل اقامت ایشان مشخص کردند تا توجه افکار عمومی لبنان را به سمت دیگری جلب کنند از همین رو بود که به خواست مقامات لبنانی پرونده ای نیز در دادگاههای ایتالیا گشوده شد و پس از تحقیقات بسیار رای به این داد که رهبر شیعیان لبنان هرگز وارد این کشور نشده است.
سالها گذشت و نتایج تحقیقات، اتهامات علیه دولت لیبی را جدی تر کرد، معمر قذافی نیز مانند بسیاری از اپورتونیست های پراگماتیسم تغییر موضع داد. آقای دیکتاتور در سالهای نخست ربودن امام موسی صدر ، نمی پذیرفت وی در لیبی مفقود شده است و حتی ایشان را به همکاری با سرائیل متهم می کرد!
در همین رابطه قذافی طی سخنرانی در سال 1984 میلادی 1363 شمسی) که از تلویزیون لیبی پخش شد ، گفت :" موسی صدر که علیه او صحبت می کنند اولین کسی بود که به دستور شاه ایران با اسرائیل پیمان بست چون شاه بود که موسی صدر را به رهبری شیعیان لبنان منصوب کرد. صدر تابع ساواک بود و شیعیان را وادار کرد که بر ضد اعراب با اسرائیل همکاری کنند. "
قذافی با این حرفها از یک سو میخواست فلسطینیها را علیه دوستداران امام موسی صدر تحریک کند و از سوی دیگر بدلیل ارتباطات نظامی که با ایران داشت با اینگونه سخنان می توانست بطور کامل مانع پیگیری سرنوشت امام صدر از سوی ایران شود.
بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس اخیرا بمناسبت عملیات خیبر که در سال 1362 انجام شد همایشی با عنوان بازشناسی عملیات خیبر ( خیبر شکنان) برگزار کرد ، در ویژه نامه این همایش مصاحبه ای با محسن رفیقدوست درباره پشتیبانی آن عملیات و کلا جنگ صورت گرفته است.
رفیقدوست در بخشی از این مصاحبه با اشاره به ارتباطات نظامی ایران با لیبی از خرید چندین موشک میلیون دلاری از آن کشور سخن می گوید . با توجه به اینکه در آن مقطع ایران در تحریم بوده این مراودات نظامی غنیمتی بشمار می رفته و شاید به همین دلیل فرصتی برای سخن گفتن از امام موسی صدر برای مقامات ایرانی پیش نیامد .
اما با گذشت زمان و آشکار شدن برخی زوایای پنهان پرونده امام صدر و روی کار آمدن دولت آقای خاتمی در ایران که پیگیر این پرونده بود ، قذافی در فشار قرار گرفت و زبان به اعتراف گشود . وی در سخنرانی 31 آگوست 2002 ( 9 شهریور 1381) در شهر سبها چنین گفت : " موسی صدر از رهبران عالی رتبه لبنان و از کسانی بود که در برابر اشغال لبنان مقاومت کرد و گردان های مقاومت لبنان { سازمان امل } را تشکیل داد و از دوستان ما بود و من بارها با او ملاقات کرده بودم و برای حضور در سالگرد انقلاب { لیبی} او را دعوت کردم و او نا پدید شد و این یک مصیبت است . "
اما بنظر می رسد آقای دیکتاتور آن زمان نمی دانست که مصیبت بزرگتر در راه است و سودای ربودن امام موسی صدر کابوس های دهشتناکی را برای او به ارمغان خواهد آورد. آخرالامر اینکه " چو بد کردی مباشی ایمن ز آفات "