آفتابنیوز : آفتاب: "برنامه هستهای را متوقف نمی کنیم!" این آخرین موضعگیری رییس جمهوری ایران است در آستانه تصویب قطعنامه سوم در شورای امنیت سازمان ملل متحد. قطعنامهای که اینک با ارائه برخی اطلاعات که گفته میشود یکی از کشورها در اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی گذاشته با پیچیدگی بیشتری روبرو شده است.
از سویی زلمای خلیلزاد سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد انتظار کشورش برای به رای گذاشتن و تصویب قطعنامه را در نزدیکترین زمان ممکن اعلام میکند و از سوی دیگر نیکلای سارکوزی از رییسجمهور آفریقای جنوبی میخواهد به قطعنامه سوم تحریم علیه ایران رای مثبت دهد.
آفریقای جنوبی تنها کشوری است که در جریان تصویب قطعنامههای 1747 و 1737 علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل به سود جمهوری اسلامی رای منفی یا ممتنع به قطعنامهها داده است.
از «نمیشود» تا «به فرض هم که بشود»!!
قطعنامهای که در آستانه تصویب قرار گرفته همان قطعنامهای است که رییسجمهوری چندی پیش به تکرار و به تاکید از عدم تصویب آن سخن میگفت و به ملت در این باره اطمینان داد.
محمود احمدی نژاد چندی پیش گفته بود:«من به شما قول میدهم که قطعنامه بعدی علیه ایران تصویب نخواهد شد.»
رییسجمهور اما ساعاتی پیش از سفر به عراق در یک مصاحبه تلویزیونی که به طرز آشکاری تبلیغاتی به نظر میرسید در برابر پرسش خبرنگار درباره قطعی بودن تصویب قطعنامه سوم علیه جمهوری اسلامی تنها به همان ادبیات متوسل شد که پیش از این حتی برخی از نزدیکان به دولت آن را نوعی «رجزخوانی» تعبیر کرده بودند.
وی در بخشی از این مصاحبه درباره مساله هستهیی ایران و تصمیم برخی كشورها برای تصویب قطعنامه سوم در شورای امنیت سازمان ملل متحد، با بیان اینكه «فرض میكنیم آنان قطعنامه صادر كردند؛ این نشان میدهد حرف ما درست بوده و مساله از دید آنها صرفا سیاسی است و نه حقوقی و فنی»، افزود: «اگر فكر میكنند ملت ایران با صدور قطعنامه میترسد و با آنها مذاكره میكند، اشتباه میکنند و از این خبرها نیست و این دوره تمام شده زیرا ملت ایران از ابرقدرتها عبور كرده است».
احمدینژاد با بیان اینكه «صدور قطعنامه بیاساس شورای امنیت، پایههای قدرت آنها را متزلزل میكند» گفت: «با صدور قطعنامه اثبات میشود كه سازمان ملل و شورای امنیت «مظلوم» و فقط ابزار در دست برخی قدرتهاست».
... و این پایان پیشبینیهای رییسجمهور درباره قطعنامه سوم است. او در این باره که پیش از این درباره عدم تصویب قعطنامه اطمینان داده بود سخنی نمی گوید و ظاهرا کسی هم نیست که سوال کند وقتی پیشبینیهای قطعی رییسجمهور درباره موضوعات سیاست خارجی با این ضریب از خطا تحقق مییابد چگونه باید به دیگر سیاستها که مبتنی بر شناخت و تحلیل و پیشبینی آینده پرونده هستهای است اطمینان یافت.
اکنون سوال اساسی این است که آیا رییسجمهور درباره موضوعات کلان در پرونده هستهای نیز می تواند تا به همین اندازه با اطمینان سخن بگوید؟
برگههای تهدید لای برگههای تشویق! سیاست چماق و هویج گویی بار دیگر به کار سیاستگزاران غربی آمده است. مشوق ها درکنار تحریمها. درست در حالی که برخی از تحلیلگران اعتقاد دارند اگر مشوق های اقتصادی میتوانست موضع ایران در خصوص تعلیق غنیسازی تغییر دهد مدتها پیش از این و در زمانی که مشوق های اروپا در این زمینه ارائه شد میبایست تغییراتی در این زمینه شاهد میبودیم؛ با این همه عدهای از دیپلماتها در مقر IAEA اظهار کردهاند امیدوارند این مشوقها این بار در کنار تحریمهای شدیدتر علیه ایران تاثیراتی را موجب شود.
روزنامه سانفرانسیسکو کرونیکل در این باره نوشته است: «انگلستان،روسیه،آلمان و آمریکا پیشنهاد یک بسته اقتصادی و سایر مشوقها را به ایران دادهاند تا دست از پیگیری پرونده هسته ای بحثانگیز خود بردارد».
همین روزنامه از تحریمها به عنوان ابزاری برای بازگرداندن ایران به سر میز مذاکره و یا تنبیه این کشور بزرگ تولید کننده نفت یاد کرده است.
به این ترتیب درست در زمانی که گزارش آژانس از «یک مساله بزرگ حل نشده» در پرونده هستهای ایران سخن میگوید در برخی محافل دیپلماتیک زمزمههایی در خصوص تردید برخی کشورها در خصوص اطلاعات جدید ارائه شده به آژانس در خصوص پرونده هسته ای ایران جریان دارد.
رازهای آن رایانه دستی!
این اطلاعات شاید بخشی از همان 1000 صفحه اطلاعاتی است که ایالات متحده ادعا می کند از یک رایانه دستی به دست آورده است.
پیش از این عدهای از تحلیلگران اظهار کرده بودند که این رایانه در عراق به دست نیروهای آمریکایی افتاده است. اما منابع دولت آلمان چندی پیش اعلام کردند که به گزارشهایی دسترسی یافتهاند که اثبات می کند اطلاعات مربوط به این رایانه دستی توسط سازمان تروریستی مجاهدین خلق (منافقین) در اختیار آمریکا قرار گرفته است.
آژانس بين المللی هسته ای در آخرين گزارش خود درباره ايران، که تحت فشار شديد ايالات متحده در تاريخ 22 فوريه منتشر شد، شرح نقشه تاسيسات توليد «نمک سبز»، مشخصات فنی آزمايشات مربوط به مواد با قابليت انفجار بسيار بالا و طرح اوليه ابزار دورگشت موشکی را هم ملحوظ کرده که به نظر آنها در جهت تقويت توان تسليحات هسته اي ايران به کار رفته است. آژانس،از ايران خواسته تا درمورد تمام اين اتهامات، توضيحات کاملی را ارايه کند.
در عین حال مسئولان ارشد ایرانی در پرونده هستهای اعتبار این اطلاعات را زیر سوال برده و آن را ساختگی خواندهاند. با این حال دولت جمهوری اسلامی از گزارش البرادعی که گفته میشود در آن به نکات جدید درباره تاسیسات موشکی ایران اشاره شده به عنوان سندی بر حقانیت برنامه ایران و به مثابه یک پیروزی بزرگ یاد می کند.
نزدیکان احمدینژاد در دولت میکوشند برخی مواضع و تیترهای دوپهلو در برخی مطبوعات در خصوص بخشهای منفی گزارش البرادعی را با ارجاع به دفتر مقامات قضایی پاسخ دهند و در این خصوص تلاش جدی و شدیدی در جریان است.
به نظر میرسد که هواداران رییسجمهور قصد دارند با استفاده از برخی روشهای تبلیغاتی به گونهای القا کنند که بخش اعظم پیشبینی های رییسجمهور در زمینه پرونده هسته ای به وقوع پیوسته است.
از سوی دیگر دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به انتشار بخش هایی از گزارش البرادعی آن را دو پهلو و نامناسب توصیف کرده است.
محسن رضایی در تحلیل خود از گزارش به بخشهایی استناد کردهاست که البرادعی در آن به تاسیسات موشکی ایران و نگرانی در خصوص نصب کلاهکهای هسته ای اشاره کرده است.
وی این بخش گزارش را دارای ظرفیت تولید زحمت برای ایران دانسته و گنجانده شدن آن در متن گزارش را محصول شیطنت برخی قدرتهای بزرگ میداند.
برخی دیپلماتهای ایرانی نیز علیرغم آنکه بر حق هستهای جمهوری اسلامی تاکید کرده و گزارش البرادعی را به عنوان نقطهای روشن در سیاستهای هستهای ایران می دانند با این همه این گزارش را دارای ظرفیت سوءاستفاده توسط قدرتهای بزرگ تلقی می کنند.
از سوی دیگر آسوشیدپرس به نقل از کاندولیزا رایس وزیرخارجه ایالات متحده گزارش کردهاست که وی اعتقاد دارد گزارش آژانس دلایل محکمی را در اختیار شورای امنیت قرار داده تا تحریمهای شدیدتر را علیه ایران به تصویب برساند.
آخرین اخبار از رایزنی های جاری در زمینه تصویب قطعنامه سوم علیه ایران حاکی از آن است که هنوز قدرتهای غربی موفق نشدهاند موافقت برخی از کشورها را برای دادن رای مثبت به قطعنامه جلب کنند.
در همین زمینه روزنامه واشنگتن پست گزارش داده است که به نظر میرسد که قطعنامه سوم تحریم علیه ایران تصویب میشود اما نه با رای همه اعضا. نیویورک تایمز نیز احتمال ایجاد اجماع در تصویب قطعنامه را بعید دانسته است.
لابیستها فعال شدهاند
با این همه برخی دیگر از منابع خبری گزارش دادهاند که رایزنی هایی جدی در خصوص اقناع برخی کشورهای حامی ایران برای پیوستن به جبهه تحریم آغاز شده است. بر اساس این گزارشها ایالات متحده آمادگی دارد که حتی به قیمت ارائه برخی امتیازات و یا حتی کوتاه آمدن از برخی بندهای قطعنامه و رقیقتر شدن تحریمها حمایت برخی کشورها مانند آفریقای جنوبی را جلب نماید.
لابی آمریکایی به کار افتاده است. شاید این سخن آن دیپلمات ایرانی دقیقترین اظهارنظر در این مورد باشد که برای ایالات متحده،تاثیر و یا حتی شدت تحریمها اهمیت چندانی ندارد. بلکه اجماعی که میان کشورهای عضو شورای امنیت به وجود میآید برای برنامههای آینده این کشور مهمتر است.
اگرچه در روزهای اخیر فضاسازیهای مسموم محافل رسانهای غرب میکوشد دست ایران در این جریان را بسته نشان دهد اما بازیگران سیاست خارجی جمهوری اسلامی نیز می کوشند با دوری از هرگونه تنش، راهکارهای حصول به حداکثر مصالح ملی را بیابند.
در همین راستاست که آمریکاییها برای ایجاد اجماع مورد اشاره، کشورهای اروپایی و منطقه را تهدید به حمله نظامی به ایران میکنند تا آنان به گزینه حداقلی پیوستن به جبهه تحریم رضایت دهند. آمریکاییها بنا به همان ضربالمثل ایرانی به مرگ جنگ میگیرند تا دیگران را به تب قطعنامه راضی کنند.