بازار سمنان که به سبک معماری کهن ایرانی با سقفهای خشتی و آجری، متناسب با وضعیت آب و هوای خاص منطقه کویری ساخته شده تا امروز بزرگترین مرکز خرید و فروش کالاهای تجارتی است. بنای بازار تاریخی سمنان به وسیله شیخ علاءالدوله سمنانی از عرفای به نام ایران در قرن هفتم و هشتم هجری قمری و همزمان با بنای شبستان شیخ علاءالدوله مسجد جامع سمنان ساخته شده است
بازار سمنان دارای دو بخش شمالی و جنوبی است. قسمت شمالی بازار طولی در حدود ۱.۵ کیلومتر را به خود اختصاص میدهد و بازار شمالی که به نامهای قدیمی خود "راسته بازار" یا "بازار بالا" بیشتر شناخته میشود، مسجد، حمام و کاروانسرا در این مکان قرار دارد. بازار جنوبی نیز در راستای بازار شمالی قرار گرفته است و طولی در حدود ۲۰۰ متر دارد و به بازار کوچک یا بازار پایین هم شناخته میشود.
در دل بازار سنتی سمنان تکیه پهنه، تکیه ناسار، موزه گرمابه حضرت (موزه پهنه)، امامزاده یحیی و مسجد جامع سمنان قرار گرفته است.بازار سمنان تنها مکانی برای خرید و گشتوگذار در مغازهها نیست بلکه چندین جاذبه توریستی در بافت بازار سمنان وجود دارد که همه آنها از نظر تاریخی بسیار با اهمیت هستند و قدمت بالایی دارند.
دو بنای مسجد جامع سمنان و امامزاده یحیی در قدیم الایام بسیار مورد توجه اهالی این منطقه بودند و امروزه به علت معماری شاهکار علاقهمندان بسیاری برای بازدید به این مکان ها میروند.بازار بزرگ سمنان یکی از بهترین محلها برای تهیه صنایع دستی همچون جاجیم و سفال است. این اثر در تاریخ ۱۱ تیر ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۷۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.