آفتابنیوز : آفتاب: چهارشنبه سوری،روزی که فقط باید برای مردم شادی آور باشد امروز، روز حادثه ساز شدی است که،موجب فوت و یا مصدومیت بسیاری از مردم و به ویژه قشر جوان می گردد، جوانانی که برای یک لحظه شور و شادی باید یک عمر با پشیمانی زندگی کنند و به آینده مبهم خود بیاندیشند.
بیشترین گروه آسیب دیده در حوادث چهارشنبه سوری سال گذشته (85)، گروه سنی ۱۶ تا ۲۳ سال بوده اند. سپس گروه سنی ۸ تا ۱۵ سال و بعد از آن، گروه سنی ۱۶ تا ۱۹ سال قرار دارند، ضمن این كه از این تعداد مصدوم حدود ۸۰ درصد مرد بودند.
مواد منفجره مورد استفاده در این مراسم در مجاورت گرما و حتی در جیب افراد ایجاد انفجار و اشتعال می كند. از سوی دیگر، آلودگی صوتی ناشی از انفجار نیز از دیگر موارد خطرساز این تفریح آخر سال ایرانیان است. در زیر به تعدادی از آسیبها و خطرهای ناشی از این نوع تفریح اشاره می کنیم.
ـ انفجار 250 گرم مواد محترقه می تواند علاوه بر تخریب شدید یك ساختمان، منجر به شكستن شیشه ها تا شعاع زیادی شود.
ـ صداهای ناشی از انفجار برای نوزادان، خانم های باردار، بیماران و سالمندان بسیار خطرناك است و اختلال آنی در سیستم عصبی افراد به وجود می آورد.
ـ پرتاب ترقه و نارنجك های دست ساز به ویژه از روی بام ها می تواند خسارات فراوانی به خودروهای در حال حرکت، وارد آورد و حتی منجر به مرگ عابران شود.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی در مورد عواقب اینگونه مردم آزاری ها تدابیری اندیشیده شده است:
طبق ماده 618 قانون مجازات اسلامی، هركس با هیاهو، جنجال، حركات غیرمتعارف یا با تعرض به افراد مخل نظم و آرامش عمومی شود یا مردم را از فعالیت باز دارد، به حبس از سه ماه تا یك سال و 75 ضربه شلاق سه ماه محكوم می شود.
جدا از آزاری که این معضل اجتماعی برای دیگران دارد، خود فرد نیز در حین استفاده آسیب می بیند. مهمترین عضو بدن كه در جشن آخر سال، در معرض خطرات جدی قرار دارد، چشم است. دكتر «سید مرتضی انتظاری» جراح و متخصص چشم و بیماری های شبكیه و زجاجیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی برگشت بینایی چشم را در صورتی كه جراحات در قسمت های عمقی چشم ایجاد و موجب بیرون زدن زجاجیه شود بسیار نادر دانست و افزود:«طی سال های اخیر بیمارانی را پس از چهارشنبه سوری شاهد بوده ایم كه ترمیم و درمان چشم آنان تا اواخر تعطیلات عید هم ادامه داشته، اما به علت شدت جراحات وارده ناچار به تخلیه چشم شده ایم».
وی افزود: «به علت انفجار ترقه ها و پاشیدن ذرات شیشه و آهن به چشم، علاوه بر صدمه دیدن چشم، پارگی پلك ها و خراشیدگی ناحیه صورت، به زیبایی افراد نیز لطمه می زند كه پس از آن احتمال این كه شخص آسیب دیده دچار مشكلات روحی و روانی شدید شود هم وجود دارد، كه البته بعضاً شاهد خودكشی آنها هم بوده ایم».
دكتر انتظاری در ادامه سخنانش از كسانی كه در جشن چهارشنبه آخرسال به دلیل پاشیده شدن مواد شیمیایی دچار آسیب چشم می شوند خواست تا در اولین فرصت چشم را شستشو دهند و اگر جسم خارجی وارد چشم شد كه احتمال پارگی وجود داشت، از دستكاری كردن آن به شدت پرهیز و فوراً به چشم پزشك مراجعه كنند، چرا كه ممكن است با این كار موجب بیرون ریختن محتویات چشم و در نهایت، از بین رفتن بافت های حساس و اساسی آن شوند».