شواهدی وجود دارند که نشان میدهند ریاض به دنبال گسترش روابط خود با طالبان، گسترش و حفاظت از منافع خود در منطقه و مقابله با نفوذ ایران است.
به گزارش آفتابنیوز؛ سایت تحلیلی "المانیتور" در گزارشی درباره تلاش عربستان برای گسترش نفوذ خود در افغانستان به منظور مقابله با نفوذ ایران، مینویسد: "شاهزاده "ترکی الفیصل" رئیس سابقه دستگاه اطلاعاتی پادشاهی عربستان به نشانه تجدید علاقه ریاض برای همکاری با طالبان چند روز پیش از اعلام دولت موقت طالبان با ملا برادر و ملا یعقوب مقامهای ارشد طالبان در قطر دیدار داشته است.
شاهزاده ترکی الفیصل که از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۰۱ میلادی به عنوان رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان فعالیت کرده به تلاشهای افغانستان برای پایان دادن به اشغال آن کشور توسط شوروی کمک کرد و به مقامهای طالبان نزدیک بوده است.
زمانی که طالبان در فاصله سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی در قدرت بود تنها عربستان، پاکستان و امارات حکومت طالبان را برسمیت شناخته بودند.
ریاض پس از حملات یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی روابط خود را با طالبان به طور کامل قطع کرد. پیشتر در سال ۱۹۹۸ میلادی، زمانی که کابل از تحویل اسامه بن لادن رهبر القاعده که در افغانستان پناه گرفته بود خودداری ورزید، ریاض سفارتخانه خود را در افغانستان تعطیل کرد.
با این وجود، ریاض درک کرده که نمیتواند برای طولانی مدت از صحنه دور بماند. ریاض به دنبال برعهده گرفتن نقشی تازه در افغانستان پس از خروج نیروهای امریکایی است. اکنون ایران و قطر دو رقیب عربستان در افغانستان هستند که به حکومت تازه طالبان نزدیک شدهاند. قطر در اینجا نقش کلیدی دارد و اداره فرودگاه کابل را در اختیار گرفته است.
طالبان از سال ۲۰۱۳ میلادی در دوحه دفترشان را افتتاح کردند. در سال ۲۰۱۶ میلادی نیز مذاکرات صلح بین طالبان و دولت افغانستان در قطر آغاز شد. ایران نیز از سال ۲۰۱۵ میلادی روابط خود را با طالبان حفظ کرده است. تهران برای مقابله با داعش، شاخه خراسان با طالبان برای مهار آن تهدید تروریستی همکاری میکند.
در سال ۲۰۱۸ میلادی، ایران میزبان مذاکرات بین دولت افغانستان و طالبان بود. در نتیجه، کشورهای رقیب عربستان ارتباط مستقیمی با مقامهای تازه در کابل دارند. اگر ریاض نتواند روابط خود را با طالبان به سطح دو دهه پش بازگرداند، احتمالا تهران پیشرفت زیادی خواهد کرد.
عربستان، افغانستان را یک چشمانداز حیاتی در محیط پیرامونی خود میداند و برای جلوگیری از نفوذ ایران در افغانستان برای خود ضروری میداند که روابطاش را با طالبان گسترش دهد.
ورود ترکیه به افغانستان و تعمیق همکاریهای امنیتی آن کشور با پاکستان گزینههای پیش روی عربستان را پیچیدهتر میسازند. عربستان نمیتواند در افغانستان منزوی باشد، اما باید روابطاش را با پاکستان و افغانستان به گونهای تنظیم کند که منطبق با دستورکار و بلندپروازیهایش برای تبدیل شدن به قطب تجاری خاورمیانه باشد. ریاض مشاهده کرده که افزایش نفوذ ایران در عراق برای امنیت عربستان فاجعهبار بوده است.
با این حال، بعید است که سعودیها به زودی دولت طالبان را برسمیت بشناسند و منتظر میمانند تا ببینند امریکا و غرب چه میکنند سپس از آنان پیروی خواهند کرد. تا آن زمان ممکن است ریاض از طریق انتقال پیام به طالبان توسط پاکستان از تشدید اختلافات جلوگیری کند. احتمالا عربستان و پاکستان برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه همکاریهای خود را تعمیق خواهند بخشید. عربستان همچنین مشارکت استراتژیک با هند و جمهوریهای آسیای مرکزی را در دستور کار خود قرار خواهد داد. طالبان نیز نیازمند برسمیت شناخته شدن به عنوان یک دولت قانونی برای جذب سرمایهگذاری خارجی است و ممکن است موضع کمی ملایم تری نسبت به گذشته اتخاذ کند.
باشد کافی است برای بدخواهان مملکت
حالا ما باید به افغانستان هم مثل جاهای دیگه خرجی بدیم
و با افتخار مثل لبنان براشون مفت سوخت بفرستیم و خودمون از خودمون تشکر کنیم
مصداق
چیزی که عوض دارد گله ندارد
حالا طالبان اگر زرنک باش از هردو کشویر باج میگیرد
آمریکا را صاحب شده
جنگ و تنش در منطقه یعنی فقر تک تک ایرانی ها.
اگر با اسراییل و عربستان و امریکا رقابت دارید باید بتوانید در عرصه اقتصادی از آنها پیشی بگیرید نه اینکه ارزش پول ملی در یکی دودهه این قدر سقوط کند.