آفتابنیوز : آفتاب: دکتر فرهاد خرمی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در مورد وضعیت اقتصاد در سال 86 تصریح کرد: «برای بررسی اقتصاد در سال 86 باید به سه شاخص اصلی نرخ تورم، بیکاری و نرخ رشد اقتصادی توجه داشت».
وی در یک گفتگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: «نرخ تورم بر اساس آمارهای رسمی بانک مرکزی 18 تا 20 درصد اعلام شده که البته با توجه به شواهد وافزایش نرخ نقدینگی بر اثر برداشتهای مکرر از حساب ذخیره ارزی و رابطه آن با تورم به نظر میرسد که نرخ تورم دو برابر آمار رسمی اعلام شده یعنی نزدیک به 40 درصد در سال 86 بود».
استاد اقتصاد دانشگاه علامهطباطبایی درباره شاخص نرخ بیکاری در سال 86 نیز گفت: «اعداد و ارقامی از سوی دولت در مورد این نرخ و میزان بیکاری منتشر شده که با منطق اقتصاد هیچگونه سازگاری ندارد».
وی افزود: «دولت نرخ بیکاری را تکرقمی و بین 9 و10 درصد میداند؛ این در صورتی است که برای کاهش نرخ بیکاری و تحقق تکرقمی شدن آن باید سالانه نزدیک به یک میلیون و 600 هزار شغل ایجاد کرد».
دکتر خرمی تصریح کرد: «دولت در سالهای گذشته حتی در حدود 400 تا 500 هزار شغل هم ایجاد نکرده است پس چگونه نرخ بیکاری تغییر و تعداد بیکاران کشور ملی چندماه آخر سال 86 کاهش یافته است!».
وی افزود: «ارقامی که در مورد رشد اقتصادی نیز از سوی دولت ارائه میشود اشکال اساسی دارد، با اینحال باید گفت که دولت حتی در آمارهای خود نیز نتوانست در سال 86 بر اساس برنامه عمل کند».
این اقتصاددان تاکید کرد: «در ایران فعالیتهای اقتصادی غیرشفاف و زیرزمینی بسیاری صورت میگیرد. این فعالیتها به دو دسته تقسیم میشود دسته اول فعالیتهایی که مشکل قانونی ندارند و تنها به دلیل وجود پارهای از مشکلات دارای شناسنامه نیستند. کارهای تولیدی در خانه از جمله این فعالیتها هستند که مشکلی برای کشور و آمارهای اقتصادی ایجاد نمیکنند. اما دسته دوم، فعالیتهایی غیرقانونی مثل قاچاق کالا و مواد مخدر است که موجب غیرشفاف شدن گردش پول و مخدوش شدن آمارهای مربوط به رشد اقتصادی میشود».
وی افزود: «تا زمانی که فعالیتهای اقتصاد در ایران کاملاً شفاف و قانونی نباشد نمیتوان آمار درستی از رشد اقتصادی ارائه کرد. در واقع باید بگونهای عمل کرد که از فعالیتهای اقتصادی غیرشفاف کاسته و به فعالیتهای اقتصادی قانونی شفاف افزوده شود».
این تحلیلگر اقتصادی درباره میزان فعالیتهای اقتصادی غیرشفاف در کشور گفت: «بین کارشناسان اقتصادی اتفاقنظری درباره میزان فعالیتهای اقتصادی غیرشفاف وجود ندارد اما به نظر میرسید این فعالیتها 30 تا 40 درصد هستند که موجب مخدوش شدن آمارهای اقتصادی میشوند».
وی با اشاره به نرخ رشد پایین اقتصادی در سال 86 تصریح کرد: «این نرخ رسمی با وجود افزایش درآمدهای نفتی اعلام شده است و از آنجا که رشد اقتصادی در ایران طی 100 سال گذشته همواره متکی به درآمدهای نفتی بوده حتی این آمار رسمی نیز بیانگر افزایش بهرهوری و تولید در کشور نخواهد بود».
عضو هیات علمی دانشگاه علامه تاکید کرد: «بر اساس برنامه 20 ساله ما باید برای رسیدن به افق 1404 سالانه در حدود 8 درصد رشد اقتصادی داشته باشید این در حالی است که اگر درآمدهای نفتی را از اقتصاد ایران حذف کنیم، رشد اقتصادی صفر و یا حتی منفی خواهد شد».
دکتر خرمی در پیشبینی خود از وضعیت اقتصادی در سال 87 گفت: «حتی آقای احمدینژاد هم در مصاحبه خود با شبکه یک سیما اعلام کرده که سال آینده تورم افزایش خواهد یافت».
وی افزود: «آقای رئیس جمهوری به بودجه 87 و کسری هزینههایی که مجلس تصویب کرده اشاره داشت. این به آن معنی است که سال آینده برای جبران هزینهها از حساب ذخیره ارزی شاهد برداشتهای بیشتری خواهیم بود که منجر به رشد نقدینگی و افزایش تورم میشود».
این استاد دانشگاه درباره شاخص رشد اقتصادی در سال 87 نیز گفت: «به نظر میرسد اگر شکی مانند تحریمها و یا کاهش قیمت نفت به اقتصاد وارد نشود، رشد اقتصادی در سال آینده نیز در حدود 6درصد امسال باشد».
دکتر خرمی تاکید کرد: «در این شرایط باید در انتظار افزایش نرخ واقعی تورم و افزایش تعداد بیکاران در سال 87 بود».