آفتابنیوز : عامل انسانی همواره به عنوان مهمترین عنصر در شبکه اطلاعاتی جمهوری خلق چین مطرح بوده است.
در حالیکه امریکا و اروپاییها اولویت را بر افزایش قابلیت دستگاههای عکسبرداری ماهواره ای و تقویت شنودهای مخابراتی قرار داده اند چینی ها جمع آوری اطلاعات « در کشورهای هدف» را اغلب بوسیله اتباعشان انجام می دهند.
به گفته« لاری ورتزل» وابسته نظامی سابق سفارت امریکا در چین ، دولت آن کشور جاسوسی در کشورهای رقیب یا دشمن را بوسیله هزاران نفر که توسط سفارتخانه و کنسولگری های چین هدایت می شوند انجام می دهد.
این افراد در قالب متقاضیان پناهندگی، تاجر، دانشجو یا جویندگان کار و یا جهانگرد به کشورهای مورد نظر اعزام شده تا یک معامله «برد ـ برد» برای خودشان و دولت چین صورت گرفته باشد. البته فعالیت این افراد هیچ ارتباطی به کار جاسوسان حرفه ای که اداره اطلاعات مرکزی چین را در استخدام خود دارد پیدا نکرده و آنها فقط با سفارتخانه یا کنسولگری در تماس هستند. این افراد باید تا آنجا که می توانند با آدمهای سطح بالا در مشاغل رسمی کشور میزبان، دوست شده و « اطلاعات کلیدی» جمع آوری کنند.
در شرایطی که اکنون بیش از 000/150 دانشجوی چینی در امریکا تحصیل می کنند و سالانه بیش از سیصدهزار جهانگرد از چین وارد این کشور می شوند. مقامات.A C.I و F.B.I به شدت نسبت به موضوع « جاسوسان غیر حرفه ای» حساس شده اند. معاون واحد ضد اطلاعات FBI می گوید: آنها مرتبا تعداد مامورانشان را افزایش می دهند و ما هنوز هیچ راهکاری برای مقابله با این روش پیدا نکرده ایم. ماه گذشته پلیس ایالتی ویسکانیس یک زوج چینی را که می خواستند یک کامپیوتر فوق حرفه ای پانصد هزار دلاری را به آن کشور بفرستند دستگیر کرد. به گفته مقامات C.I.A این کامپیوتر می تواند در طراحی سیستم های پیشرفته موشکی مورد استفاده قرار گیرد.
«چن یونگلین» اولین مقام رسمی چینی نیست که از وجود شبکه جاسوسی در استرالیا سخن می گوید. چند هفته قبل « هائوفانگ جون» از کارمندان ارشد سفارتخانه چین در استرالیا از شبکه تعقیب ناراضیان چینی در آن کشور سخن گفته بود.
دولت استرالیا به دلیل ملاحظات تجاری به هیچکدام از این دو نفر پناهندگی سیاسی نداده، ولی حق اقامت دائم در آن کشور را برایشان صادر کرده است.