آفتاب: در پیماننامه جهانی حقوق كودك، كار كودكان زیر ۱۵سال و نیز بهرهكشی از كودكان به هر نحو، چه در مناسبات اقتصادی و چه درمنازعات سیاسی منع شده است. همچنین كودك باید در برابر كاری كه رشد و سلامت او را تهدید میكند، حمایت شود.
كودكان خیابانی به كودکانی گفته میشود که محیط زندگی آنها از خانواده به خیابان منتقل شده است. اینها دو دسته اند: كودكانی كه با خانواده در ارتباط هستند و خیابان برایشان تنها محل كار است. گروه دوم كودكانی هستند كه خیابان برایشان محل تامین معاش و زندگی است. دسته دوم آسیب پذیری زیادی دارند. در معرض انواع خشونت، بهره كشی اجتماعی و انحراف های زیادند.
به رغم چنین اصولی، حدود ۱۵۰ میلیون كودك درسراسر جهان و از جمله در ایران، روزهای خود را به كار، آن هم كار در خیابان میگذرانند. كار آنها چیست؟ گدایی، ولگردی، آدامس فروشی، گل فروشی، دستفروشی یا حتی تن فروشی.
میلیونها كودك كار و خیابان مبتلا به بیماری های مختلف روحی، هویتی یا جسمی هستند. آمار نگران كننده ای وجود دارد حاكی از این كه بیشتر این كودكان ناقل ایدز یا هپاتیت هستند.
در همین حال معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی از اجرای طرح ایجاد و ساماندهی شغل کودکان کار در 15 استان کشور طی سال جاری خبر داد.
در این رابطه سید مهدی سید محمدی معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی در خصوص طرح ایجاد اشتغال برای کودکان کار می گوید: «کودکانی که درخیابانها هستند به شغلهای کاذبی روی آورده اند به همین دلیل سازمان بهزیستی با همکاری تشکلها اقدام به ایجاد کارهای سبکی برای این کودکان نموده است که با قانون ممنوعیت کار کودکان نیز مغایرتی نداشته باشد».
وی خاطر نشان کرد: طرح ایجاد اشتغال برای کودکان کار سال گذشته در 2 استان کشور اجرایی شد که براساس برنامهریزیهای انجام شده قصد داریم امسال این طرح را در 15 کلانشهر اجرایی کنیم.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه در این طرح کودکان کار لباسهای متحد الشکلی به تن می کنند ، تاکید کرد:« براساس این طرح ، شغلی متناسب با روحیات و وضعیت کودکان در مدت زمان کمی در طول روز برای آنان در نظر گرفته خواهد شد».
سید محمدی گفت: «هر زمانی که اعتبارات لازم تخصیص داده شود اجرای این طرح نیز آغاز می شود ».