آفتابنیوز :
آفتاب: اگر «فاطمه هاشمی رفسنجانی» چراغ جادویی در اختیار داشت، از غول آن یک آرزو داشت: این که حقوق زنان ایرانی در مدرسه به آنها آموزش داده شود.
دختر بزرگتر هاشمی رفسنجانی، رییسجمهور سابق ایران و رییس بسیاری از سازمانهای غیر دولتی چنین از آرزویش حرف میزند: «مشکل بزرگ [برای زنان] این است که آنها از حقوقشان خبر ندارند. اگر این امر به آنها آموزش داده شود، همه چیز بهتر خواهد شد.» فاطمه هاشمی بهترین جا برای آموزش این حقوق را مدارس میداند: «اگر زنان بدانند چه حق و حقوقی دارند، میتوانند مشکلاتشان را حل کنند.»
فاطمه هاشمی اخیراً در دفترش در مرکز شهر یک مصاحبه اختصاصی با
گلف نیوز داشته است. او در این دفتر به عنوان رییس بنیاد امور بیماریهای خاص فعالیت میکند. فاطمه 48 ساله میگوید که اوضاع عمومی زنان ایرانی «بد نیست»، اما جا برای بهتر شدن اوضاع، به خصوص در زمینههای قانونی وجود دارد.
طلاق
او حرفهایش را از طریق مترجمش میزند و میگوید: «ما مشکلاتی قانونی در زمینه مسائل مربوط به طلاق داریم، چون که طبق قانون این مرد است که باید درخواست جدایی بدهد. وقتی زنی درخواست طلاق میدهد مشکلات عدیدهای بروز میکند. بعد از انقلاب این مشکل تا حدی حل شد، چرا که زنان اجازه یافتند شروط ضمن عقد داشته باشند»
او توضیح میدهد که قانون حالا به زنان این حق را میدهد که شرایط خودشان را پیش از بسته شدن عقد نکاح در عقدنامه وارد کنند. این سود فراوانی برای آنها دارد.
با این حال بعضی از زنان چنین کاری را نمیخواهند انجام دهند، چون که آنها هنوز تعصبات اجتماعی دارند و این عقیده را دارند که باید در روابط خانوادگی مردان برتری داشته باشند. از طرف دیگر بعضی از زنان که از حقوقشان باخبرند، میخواهند که شروط ضمن عقد در عقدنامه گنجانده شود.
با این حال، فاطمه هاشمی که فعال اجتماعی مصممی است میگوید که برخی دیگر از زنان به کلی بیاطلاع از حقوق خود به نظر میرسند.
فعالان زن در ایران سالهاست کوشش میکنند که زنان حقوق بیشتری در مسائل خانوادگی، به ویژه در مسائل درگیر با طلاق و حضانت فرزندان داشته باشند. طبق یک قانون در ایران، مرد میتواند هر وقت که خواست زنش را طلاق دهد و پدران، حضانت پسران بالاتر از دو سال و دختران بالاتر از هفت سال را به صورت خودکار دریافت میکنند.
از طرف دیگر اگر زن درخواست طلاق بدهد، باید ثابت کند که شوهرش یا نمیتواند خرج خانواده را بدهد، یا معتاد است، یا جنون دارد و یا این که ضعف قوه باء دارد.
اگرچه گروههای سیاسی مختلف در ایران در زمینه حقوق زنان اختلاف نظر گستردهای دارند، اما فاطمه هاشمی فکر نمیکند که این مانعی بر سر راه زنان باشد.
بر خلاف دوران اصلاحات که برای اولین بار در ایران یک زن معاون رییس جمهور شد، دولت اصولگرای کنونی نظری متفاوت در زمینه نقش زنان در دولت دارد. فاطمه هاشمی میگوید: «بالأخره هر کسی که سر کار بیاید نظرات خودش در زمینه محدود کردن یا افزایش نقش زنان را دارد. بعد از انقلاب این اتفاق افتاد که زنان تعلیم بهتری یافتند و حالا اجازه نمیدهند که تحت فشار قرار گیرند. اگر گروهی به قدرت برسد و سعی کند زنان را عقب نگه دارد، آنها خودشان این اجازه را نخواهند داد».
اصولگرایان در دور نخست انتخابات مجلس ایران، موفقتر از قبل ظاهر شدند. دور دوم انتخابات هم در 25 آوریل برگزار خواهد شد.
فاطمه در خانوادهای سیاسی به دنیا آمده که همیشه به کمک کردن دیگران و درگیر مسائل جامعه بودن شهره بودهاند. او لبخندی زده و میگوید: «زندگی سیاسی، زندگی راحتی نیست.» او تغییرات مشهود در زمینههای اجتماعی را ترجیح میدهد: «دیدن نتایج مشکلاتی که حل شدهاند، آسانتر است. به عقیده من هر اصلاحات اجتماعی که انجام شود نفوذش را بر روی سیاست هم خواهد گذاشت.»
شخص آیتالله هاشمی رفسنجانی هم همیشه «حس میکرده که هر کاری که انجام میدهد در جهت خیر مردم است»، چه قبل از انقلاب، چه در دوران زندان و چه بعد از انقلاب که به ریاست جمهوری هم رسید. او در حال حاضر، رییس مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
شخصیت قدرتمند او عمیقاً روی فرزندانش تأثیر گذاشته و این نکته را فاطمه میگوید که که از نظر ظاهر شباهت بسیاری به پدرش دارد. از او پرسیده شد که آیا پدرش روی او تأثیر داشته و او جواب داد: «خیلی زیاد. پدرم همیشه اعتقاد داشت که ما باید درس بخوانیم. حتی در فاصله بین گرفتن مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد هم او میگفت اشتباه است اگر به فکر کار باشیم و میگفت که باید تحصیلاتمان را ادامه دهیم.»
وقتی از او سوال شد که آیا به نظر او، زنان قدرتمندی پشت مردان سیاسی ایران هستند یا نه، او خندید. در دنیای اعراب گفته میشود که «پشت هر مرد بزرگی، زنی هست» و فاطمه میگوید: «این رابطهای دوطرفه است، بستگی به روابط خانوادگی دارد.»
درباره فاطمه هاشمی رفسنجانی:-همسر او دندانپزشک است و خودش مادر یک پسر نوجوان و -یک دختر 24 ساله است. دو نوه هم دارد.
-دارای مدرک کارشناسی زیستشناسی، کارشناسی ارشد مطالعات سیاسی و دکترای روابط بینالملل است.
-انجمن همبستگی زنان را تشکیل داده و خود او هم دبیرکل آن است.
-اتحادیه بینالمللی سازمانهای غیردولتی زنان مسلمان را تشکیل داده است و دبیرکل آن است.
-عضو حزب اعتدال و توسعه است.
-رییس هیئت امنای انجمن خیریه است.
-رییس شبکه ارتباطی سازمانهای غیردولتی زنان مسلمان است.