جیحون بایراموف، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان به خبرنگاران گفت که در طی هفتههای اخیر خبرهایی مثبت از این رسیده است و باکو از این پیامها استقبال میکند.
به گزارش خبرگزاری ترند، به گفته بایراموف، آذربایجان همانند گذشته به دنبال توسعه روابط با ایران است.
وزیر خارجه آذربایجان در این رابطه مشکلات اخیر پیش آمده میان ایران و آذربایجان گفت: طرف ایرانی مطلع شد که آذربایجان نگران ورود غیرقانونی کامیونهای ایرانی به منطقه قرهباغ است. با این وجود مسئله ورودهای غیرقانونی ادامه پیدا کرد؛ سپس هنگام بازرسی در خاک آذربایجان مشخص شد که دو وسیله نقلیه متعلق به شرکتهای ایرانی به طور غیرقانونی وارد حریم آذربایجان شدهاند و رانندههای این وسایل نقلیه بازداشت شدند. مذاکرات نیز از طریق کانالهای دیپلماتیک ادامه پیدا کرد.
بایراموف عنوان کرد که از این طریق، نتیجه عادی حاصل شده است.
وی تاکید کرد که آذربایجان همیشه آماده حل و فصل مشکلات از طریق گفتوگو بر پایه اصل رابطه و احترام متقابل و عدم دخالت در امور یکدیگر است.
الهام علی اف، رئیسجمهور آذربایجان اخیرا در گفتوگویی با روزنامه ایتالیایی "ریپابلیکا" در اظهاراتی ضدایرانی با اشاره به تردد کامیون های ایرانی در مسیر تجاری همیشگی خود مدعی شده بود: پس از آزادی قرهباغ، ما در مرزهای خودمستقر شدیم و آنجا ماندیم. مسیر میان برخی شهرهای ارمنستان از محدوده آذربایجان عبور میکند. ما مشاهده کردیم که از این مسیر برای عبور کالاهای غیرقانونی به قرهباغ و محدوده ما استفاده میشود. این غیرقابل قبول است. ما خواهان این هستیم که به مرزهایمان احترام گذاشته شود. ما به طور غیرقانونی به مرزهای دیگر کشورها ورود نمیکنیم. پیام ما ساده بود. "دیگر کافی است". ما یک بیانیه دوستانه فرستادیم تا جلوی این اتفاق را بگیرم. این مسیرها تحت کنترل ماست و دلیلی ندارد که فریبکاری کنیم و بگوییم این اتفاق نیفتاده است. متاسفانه به خوبی به این هشدار پاسخ داده نشد.
علی اف افزوده بود: بنابراین ما مجبور شدیم گام دوم را برداریم. ما یادداشتی دیپلماتیک فرستادیم. ما سفیر ایران را دعوت کردیم و این موضوع را عمومی کردیم تا جلوی این اتفاق را بگیریم اما وضعیت حتی بدتر شد. تعداد کامیونهایی که از ایران به قرهباغ میآمد بیشتر شد و ما این را یک حمله و توهین تلقی کردیم. پس ما اقدامات کاملا قانونی دیگری اتخاذ کردیم.
وی گفته بود: اقدامات غیرضروری در کشور همسایه شکل گرفت. آنها به صدور بیانیههای نامناسب، تهدید و انجام رزمایش نظامی در مرزهایمان پرداختند. این عجیب بود که ابتدا گفته شود این رزمایش نظامی از قبل برنامهریزی شده بوده است اما بعد گفته شود این رزمایش برای آن انجام گرفته که به ما پیامی بدهند. هیچ کس نمیتواند خواست خود را به ما تحمیل کند.
در پی این اظهارات، محمود عباس زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران گفت و گو با ایسنا در واکنش به ادعاهای تعجب برانگیز الهام علی اف علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: از اظهارات منتسب به آقای الهام علی اف متاسفم؛ لابد اطلاعات غلطی به پرزیدنت جمهوری آذربایجان داده اند.
وی با تاکید بر اینکه نباید بین دو ملت هم کیش و مسلمان شکاف ایجاد شود، گفت: برخی اظهارات علیه حسن همجواری و همسایگی است. متأسفانه بدخواهان دو ملت مسلمان دنبال شکاف بین دو کشور اسلامی و همسایه هستند.
وی تلاشهای جمهوری اسلامی ایران علیه قاچاق مواد مخدر را در دنیا بی نظیر خواند و تاکید کرد که اگر غیر از این بود کل اروپا و قفقاز گرفتار تبعات مواد مخدر می شد.