کارشناسان، مقامهای سابق امریکایی و دیپلماتهای اروپایی گزینههای احتمالی تحت عنوان گزینه "ب" برای دوره پس از شکست احتمالی مذاکرات هستهای را این چنین ذکر کردهاند: "متقاعد کردن چین به عدم واردات نفت از ایران، وضع تحریمهایی که فروش نفت ایران به چین را هدف قرار میدهند، دنبال کردن یک توافق هستهای موقت با سطح توقعات پایینتر، راهاندازی عملیات پنهانی خرابکارانه علیه تاسیسات هستهای ایران و در نهایت صدور فرمان حمله نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران و یا حمایت از اقدام نظامی اسرائیل".
به گزارش آفتابنیوز؛ شبکه خبری "ان بی سی" یک مقام سابق امریکایی میگوید در صورت شکست مذاکرات هستهای وضعیت مشابه اوضاع پیش از برجام سال ۲۰۱۵ خواهد شد و امریکا و اروپاییها تحریمهای شدیدی را علیه ایران وضع و اجرا خواهند کرد. یک مقام سابق امریکایی، اما معتقد است برنامه هستهای ایران پیشرفت زیادی کرده و فضای مانور کمی برای امریکا باقی مانده است.
"اریک برور" مقام ارشد سابق امریکایی که بر روی موضوع خلع سلاح هستهای در دولتهای ترامپ و اوباما کار کرده میگوید: ما در موقعیت متفاوتی در مقایسه با اواخر سال ۲۰۱۰ میلادی به سر میبریم و امریکاییها و اروپاییها اهرم فشار زیادی علیه ایران ندارند.
او میگوید: مقامهای ایرانی معتقدند بدترین تحریمها را پشت سر گذاشتند و بقایشان حفظ شد. هویجهای ما نیز دیگر طعم چندانی برای ایران ندارند و چماقهای ما نیز در حال حاضر قدرت زیادی ندارند.
یک دیپلمات خارجی در خاورمیانه به "ان بی سی" میگوید انتظار ندارد مذاکرات در وین نتیجهبخش باشد. او میافزاید: یک دلیل خوب به من ارائه دهید که ایران تمایلی برای بازگشت به برجام داشته باشد. ایران بازی خطرناکی را دنبال میکند و در تلاش است با پیشرفت هستهای بر امریکا برای امتیاز دادن فشار آورد در حالی که این موضوع میتواند امریکا را از احیای توافق هستهای و ادامه مذاکرات منصرف سازد.
یک دیپلمات اروپایی میگوید امریکا علاقمند است روسیه و چین را متقاعد کند که این ایران است که از خود انعطافپذیری نشان نمیدهد و عامل شکست مذاکرات است تا بتواند پکن و مسکو را برای فشار بر ایران با خود همراه سازد.
این دیپلمات، اما معتقد است با وخامت روابط چین و امریکا بعید به نظر میرسد چین مایل به پذیرش خواست بایدن برای توقف خرید نفت از ایران باشد و احتمالا امریکا مجبور به وضع تحریم بر فروش نفت ایران توسط چین خواهد شد.
کارشناسان معتقدند عملیات خرابکارانه علیه تاسیسات هستهای ایران نیز تاثیر موقت دارد و در بلندمدت ایران فعالیتهای هستهای خود را تشدید خواهد کرد.
آنها اكنون نه از روي اختيار، بلكه در جهت منافع خودشان و مصون ماندن از تحريم ها از ايران حمايت مي كنند . اگر در جريان تحريم روسيه ايران همان كاري را مي كرد كه مسكو در شوراي امنيت عليه ايران مي كرد، قطعا اكنون روسيه تلفات سنگيني مي داد . چرا كه اروپا اصلا دل خوشي از روسيه ندارد. و حتما با آمريكا در تحريم روسيه شريك خواهد شد.
ايران كمك زيادي به احياي هژموني روسيه در منطقه و جهان كرده است.
ايران و روسيه بزرگترين قدرت نرم و سخت جهان را تشكيل داده اند. يكي بدون ديگري نابود خواهد شد.
چين و روسيه هرگز نمي توانند عليه ايران با آمريكا همراهي كنند.
اين كشورها را بناچار با هم متحد كرد و فروپاشي اتحاد آنها هم باعث آسيب جدي به همه خواهد بود.
ظاهرا شما فراموش کرده اید که چین و روسیه چه مقدار حجم مبادلات تجاری با آمریکا در مقابل ایران دارند ،صرفه و صلاح اقتصادی و سود و زیان منافع است که سیاست ها را مشخص میکند.....
لذا خام انگاری است که فکر کنید چین یا روسیه منافع عظیم رابطه با آمریکا را در مقابل ایران تحریم شده واگذار کنند.
ولی
مردم ایران بدبختر میشوند
مگه ایران از برجام خارج شد که باید انعطاف نشون بده ؟
الان ایران میگه تضمین بدین که در آینده دوباره از برجام خارج نخواهید شد و آمریکا موافق نیست
حالا باید بی خیال بشیم و بگیم باشه تضمین نمی خواهیم شما بیا طبق توافق برجام مکانیسم ماشه رو فعال کن و دوباره ازش خارج شو
آفتاب هم داخل ایران از این ترفند شما حمایت میکنه
تا آمریکا داخل ایران آفتاب رو داره نباید نگران تبلیغ علیه برجام ننگین باشه