محمدباقر قالیباف با اشاره به موضوع برخورد علی اصغر عنابستانی و نیروی انتظامی گفت: هیات نظارت پیگیری هم کرد، اما معتقدم که باید محکمتر از این پیگیری می کرد.
رییس مجلس شورای اسلامی در همایش دانشجویی که در دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت ۱۶ آذرماه روز بزرگداشت دانشجو برگزار شد، اظهار کرد: خیلی از اینکه امروز در آستانه روز دانشجو در جمع شما اساتید و دانشجویان هستم خوشحال و خرسند میباشم. ۱۶ آذر نقطه عطفی در تاریخ کشور است نقطه عطفی که نشان داد دانشجویان و جوانان کشور برای استقلال، عزت و پیشرفت کشور تا پای جان آماده رشادت و مجاهدت چه در عرصههای علمی و چه در عرصه دفاع مقدس میباشد. این نشستها به برکت همین خون شهدا میباشد.
قالیباف در ادامه اظهار کرد: با توجه به اظهاراتی که دانشجویان عزیز داشتند به اولین نکتهای که اشاره میکنم موضوع تحول در حکمرانی است و در این سالها مستمرا در خصوص لزوم ایجاد تحول در حکمرانی تاکیداتی داشتهام. همین مطالبهگری که امروز نسبت به اقدامات مسئولین مطرح میشود به دلیل همین پایبندی به استقلال جمهوری اسلامی ایران است. امروز استقلال هزینه دارد و جمهوری اسلامی ایران با ایده مردمسالاری دینی در استقلال و آزادی کشور تثبیت شده و کارنامه قابل قبولی هم دارد به گونهای که همه مکاتب انسانساختی دنیا که در مخالفت با سنتهای الهی میباشند در براندازی جمهوری اسلامی از مبانی و ارزشهای خود شکست خورده است.
وی ادامه داد: اگرچه نمیگویم ما به همه ارزشهای مورد نظر رسیدهایم اما جهت اصلی مبانی اسلامی در کشور را حفظ کردهایم و در مسیر آن گام بر میداریم، اما در مقابل در عمل و حکمرانی در کشور کارنامه قابل قبولی نداریم که یکی از دلایل آن همین موضوع شایستهگزینی، شایستهپروری و شایستهسالاری میباشد. من معتقدم ظاهرا رفع این اشکالات موجود در موضوع حکمرانی در خود دانشگاهها میباشد. من سالهای زیادی در دانشگاه فعالیت داشتهام و معتقدم اگر در حوزههای اجرایی موفقیتی حاصل شده با محوریت همین دانشگاهها بوده است. ما باید توجه کنیم که دانشجویان و دانشگاهیان پیشقراولان همه عرصهها حتی عرصه حکمرانی در کشور میباشند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر امروز در دانشگاه حضور داریم به این دلیل است که دانشگاه محل درک، فهم و حل مشکلات کشور می باشد چرا که محیط اجرایی محل حل مسائل نیست. پیشرفتهایی که باعث شده امروز جمهوری اسلامی ایران جزو پنج کشور اول جهان باشد همین بهرهمندی از ظرفیت دانشگاه، اساتید و دانشجویان است. هرجا دانشگاه را انتخاب کنیم و یک ارتباط خوبی با دانشگاه داشته باشیم میتوانیم شاهد موفقیت در عرصههای مختلف باشیم. هر کدام از مسئولین که از دانشگاه و دانشجو غافل شوند اشتباه کردهاند.
قالیباف اظهار کرد: من به سه موضوع هوشمند سازی، مردمی سازی و شفاف سازی تاکید دارم ما در مجلس شورای اسلامی در حوزه هوشمند سازی ظرفیتی را ایجاد کردهایم تا اساتید و دانشجویان بتوانند ضمن اطلاع از عملکرد مجلس اظهارنظر خود را مطرح کنند. ما معتقدیم موفقیت با سه اصل هوشمند سازی، شفاف سازی و مردمی سازی محقق میشود. اگر هم ما امروز در حوزه اقتصاد دچار چالش هستیم به این دلیل است که اقتصاد ما اقتصادی دولتی میباشد.
وی تاکید کرد: اصلاح روند حکمرانی حتما مهمترین چالش امروز ما میباشد در همین راستا باید بگویم متاسفانه نظام بروکراسی امروز ما به یک اسب سرکشی تبدیل شده که از درون خود را اداره میکند و مبتنی بر باورها هم نمیباشد.
قالیباف بیان کرد: بحث مربوط به آقای عنابستانی که به آن اشاره شد، هیات نظارت خواست و پیگیری هم کرد، اما معتقدم که باید محکم تر از این پیگیری می کرد. اما از طرف دیگر اشکالاتی هم در مامور نیروی انتظامی بود. مامور نیروی انتظامی در اجرای قانون نمی تواند خلاف قانون کند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه یعنی نماینده می تواند سیلی بزند، گفت: نه، ولی سیلی نزد، ما هر آنچه را که در فضای مجازی رفت و دیدیم نگوییم. اگر هم میزد حتما خطا کرده و حتما باید تنبیه شود؛ بدون شک، ولی سیلی نزد، ولی هولش داد. نماینده مجلس هر کسی هست حق ندارد هول دهد. اگر آن مامور هم هول داد مامور هم حق ندارد توهین کند. باید به اینها توجه کنید. اینها واقعیت هایی است. ببینید، یکی سیلی زد بعد هم با همه حرفها هیات نظارت موافقت کرد که دادگاه اینها را بخواهد و پیگیری کند و به هر حال قضاوت دادگاه فصل الخطاب بود و فرقی با دورههای قبل داشت. دوره قبل پشتیبانی شد و جنس کار متفاوت بود. اتفاقی که عزیزان اشاره کردند که این اتفاق در گمرک افتاد اصلا موضوع آن متفاوت بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تفاوت میان ما میتوانیم و ما نمیتوانیم اظهار کرد: همین دانشگاه، نیروی جوان، خلاق نماد ما میتوانیم است.
قالیباف ادامه داد: ما به باورهایمان یعنی مردمی سازی و اعتقاد به سنتهای الهی از یکسو و از سویی دیگر اصلاح سیستم متمرکز بروکراسی تاکید داریم؛ برهمین اساس در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، معاونت حکمرانی و مدیریت ایجاد کردیم و از ظرفیت ۳۰۰ نفره دانشجویان، دانشگاهیان و اساتید در این معاونت برای حل مساله حکمرانی بهره بردهایم و از همه نخبگان در این جهت دعوت میکنیم؛ چرا که معتقدیم مسائل مختلفی همچون شفافیت، محرومیت زدایی و عدالت در گرو همین مساله حکمرانی میباشد.
قالیباف در بخش دیگری از اظهارات خود بیان کرد: در طول ۱۲ سال فعالیت خود در شهرداری تمام پروژهها به صورت شفاف و با زمانبندی انجام شد. پروژهها به گونهای بود که مردم زمانبندی و قیمت تمام شده پروژه را مشاهده میکردند پس من به موضوع زمانبندی باور دارم و اکنون نیز میگویم با یک برنامه پنج ساله میتوان به ثبات اقتصادی دست پیدا کنیم. ما باید در همین برنامه هفتم توسعه این مسائل را دنبال کنیم. در جلسه با دولت نیز تاکید کردم که برنامه تنظیم شده باید برنامه عملیاتی باشد. ما در واقع باید به یک فهم مشترک در حل مسائل و در نحوه اجرا دست پیدا کنیم تا بتوانیم به سه چالش اولویتدار یعنی جمعیت به معنای موالید، مهاجرت و اختلاف طبقانی، چالش آب و چالش اقتصاد رسیدگی کنیم. منظور از اقتصاد این است که دولت بیش از دخل خرج نکند چرا که در آن زمان برداشت از جیب مردم را شاهد خواهیم بود و در نتیجه فشار به بانکها و اقدام بانکها برای خلق پول و نقدینگی محقق خواهد شد.
قالیباف عنوان کرد: مجلس شورای اسلامی و نماینده مجلس، وکیلالدوله نمیباشد بلکه پنجره مردم است. اینکه در مجلس نامه نوشته شود که برای مثال آقای قالیباف یا مثلا آقای رئیسی برای انتخابات ریاست جمهوری اقدام کند به هیچ عنوان صحیح نیست که در آن زمان من اجازه ندادم حتی این نامه از تریبون مجلس شورای اسلامی قرائت شود. نماینده مجلس میتواند به شخصه فعالیت سیاسی داشته باشد اما آن اقدام مجلس در خصوص نامه پسندیده نیست و این نقد وارد است. در خصوص موضوع اینکه برخی از نمایندگان به هیات دولت رفتند نیز باید بگویم دولت با تشخیص و پیگیری خود انتخابهایی داشت و من امروز شهادت میدهم دو وزیری که از مجلس به دولت رفتند نه کاندیدا شدند و نه لابی کردند آقای خاندوزی حتی تا ۷۲ ساعت درباره وزیر شدن مقاومت میکرد.
وی در این باره اظهار کرد: در خصوص آقای زاکانی نیز ایشان از سوی شورای شهر تهران انتخاب شد و مجلس شورای اسلامی نیز با آن موافقت کرد بعد از آن برای تعیین معاونان رئیس جمهور به صورت منحصر به فرد فقط رئیس بنیاد شهید از میان نمایندگان انتخاب شد غیر از این موارد مجلس نقشی نداشته و هر که در حوزه عزل و نصبها اقدامی انجام داده باید پاسخگو باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از اظهارات خود بار دیگر بر اصلاح الگوی حکمرانی کشور تاکید کرد و گفت: تمرکززدایی و اصلاح قانون انتخابات باید مورد توجه باشد. قانون شهرداریها و شوراهای شهر باید از حالت تشریفاتی خارج شوند این در حالی است که شش اصل قانون اساسی برای شوراها میباشد. گاها مردم حوزه انتخابیه از نمایندهها مسائل اجرایی را طلب میکنند لذا نظام اداری باید اصلاح و امور ملی باید از امور محلی جدا شود. مصمم هستم به عنوان یک نماینده مجلس تلاش دارم که قانون انتخابات مجلس اصلاح شود و مدیریت شهرداریها را تقویت کنیم. طی این چهارماه هیچ سفارشی در عزل و نصبها نداشتم و هیچ نظری ارائه نکردم. اگرچه کسی قانون را اجرا نکند وظیفه نظارتی خود را پیگیری میکنم نه به معنای مچگیری بلکه قانون باید با اخلاق پیگیری شود.
وی در خصوص حضور خود در یکی از لیستهای انتخابی مجلس عنوان کرد: در آن لیست کاندیداهای تهران شعاری در خصوص شفافیت وجود نداشت اما من در صحبتهای خود به موضوع شفافیت اشاره کردم و پیگیر آن هستم. مباحثی پیرامون لیست تهران مطرح شد برای مثال امروز از پدرخواندهها گفتند که درست است و نقدهایی وارد میباشد اما من در آن زمان گفتم که افراد قابلتر و شایستهتری وجود دارند که در این لیست باشند. اگرچه خود را مکلف دانستم که با همان لیست به قول خود عمل کنم. قطعا در آن لیست شایستهسالاری صورت نگرفت این چنین اتفاقات ممکن است در انتخابات بعد هم انجام شود برهمین اساس است که میگویم الگوی حکمرانی ما باید اصلاح شود.
قالیباف در ادامه در بخش دیگری از اظهارات خود بیان کرد: امروز در مجلس شورای اسلامی هرچه تعداد طرحها از لوایح بیشتر باشد اشتباه است. امروز بیش از ۷۰۰ طرح و لایحه در مجلس وجود دارد مگر ما به چه میزان زمان داریم؟ نماینده فعال کسی نیست که طرح بیشتری امضاء میکند من خود در این مدت تنها طرحی را که امضاء کردهام طرح شفافیت بوده است. اگرچه در خصوص این طرح باید بگویم که طرح شفافیت نیازمند اصلاح آییننامه داخلی میباشد و این اصلاح به دو سوم رای نمایندگان نیاز دارد و اگر به صورت دو شوری بررسی میشود به این دلیل است که بررسی دو شوری موجب پختهتر شدن طرح خواهد شد. شفافیت باید در تمام سطوحی که قانون مشخص میکند اجرایی شود. در اموراتی که به مردم باز میگردد باید شفافیت وجود داشته باشد نه تنها در مجلس بلکه در شورای نگهبان، شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام شاهد این شفافیت باشیم.
قالیباف ادامه داد: در حال حاضر مجلس شورای اسلامی از همه این نهادها شفافتر میباشد چرا که برای مثال مذاکرات مجلس به صورت زنده پخش میشود.