در بیانیه اخیر وزارت خارجه اسرائیل تایید شده که لاپید با مقامهای مصری درباره تلاشهای ایران برای تبدیل شدن به کشوری با قابلیتهای نظامی هستهای گفتگو کرده است. لاپید روز پنجشنبه از قاهره بازدید داشت و با سیسی و «سامح شکری» وزیر خارجه مصر درباره تقویت روابط دو کشور در زمینههای مختلف و وضعیت غزه گفتگو کرد. براساس بیانیه، لاپید به سیسی درباره برنامه «اقتصاد برای امنیت» و اقدامات اسرائیل در رابطه با مسئله فلسطین توضیحاتی را ارائه داده است.
با این وجود، تحلیلگران دلیل اصلی سفر لاپید را پرونده هستهای ایران و تلاش اسرائیل برای تشکیل یک اتحاد قوی برای مقابله با تهدیدات متوجه از جانب ایران در منطقه قلمداد میکنند.
«سمیر غطاس» تحلیلگر سیاسی با بیان این که رفت و آمدهای دیپلماتیک تازه اسرائیل در راستای تشکیل یک ائتلاف قوی منطقهای است به «الحره» میگوید: «سفر وزیر خارجه اسرائیل برای آزمایش احتمال پیوستن مصر به ائتلاف ضد ایرانی بود. اسرائیل ائتلافی قوی میخواهد که شامل کشورهای بزرگ منطقه باشد و چندان به حضور کشورهای کوچک و با وزن پایین در آن نیازی نیست».
«طارق فهمی» استاد علوم سیاسی نیز معتقد است که هدف اصلی از این سفر تمایل اسرائیل برای پیوستن مصر به سیاست محاصره تهران و اطمینان دادن به آن کشور در این باره بود که خطرات متوجه از سوی ایران همه کشورهای منطقه را در بر میگیرد.
فهمی به «الحره» میگوید: «اسرائیل خواستار موضع واحد کشورهای منطقه تحت رهبری مصر در برابر این تهدیدات است».
با این وجود، «مئیر مصری» استاد علوم سیاسی در دانشگاه عبری بیت المقدس معتقد نیست که تلاشی از سوی اسرائیل برای مشارکت دادن مصر در ائتلاف ضد ایرانی وجود داشته باشد. با این وجود، او تاکید میکند که مصر در این پرونده بیطرف نیست و از اردوگاه رویارویی با ایران حمایت میکند و از نظر سیاسی و اطلاعاتی با اردوگاه ضد ایران همراهی دارد.
مصری در مصاحبه با «الحره» میگوید: «موضع مصر روشن است و مخالف اشاعه تسلیحات کشتار جمعی به خصوص هستهای به طور کلی و مخالف رفتار ایران در منطقه به طور خاص است که آن را بیثبات کننده قلمداد میکند».
او معتقد است دیدگاه قاهره و برداشت آن کشور از امنیت ملی اعراب در منطقه کاملا در تضاد با رویکرد ایران برای افزایش نفوذ در منطقه است.
«اسحاق لوانون» سفیر سابق اسرائیل، اما معتقد است که اسرائیل به هیچ گونه اتحادی با مصر نیاز ندارد چرا که موضع مصر با موضع امریکا و اروپا همخوانی دارد.
او به «الحره» میگوید که موضع مصر روشن است و آن رد هژمونی و گسترش نفوذ ایران در منطقه است حتی اگر این موضوع را به طور علنی در بیانیههای مطبوعاتی اعلام نکرده باشد.
علیرغم تنشهای منطقهای در سالهای گذشته بر سر پرونده هستهای ایران، مصر به ندرت درباره این موضوع اظهارنظر کرده است. سیسی آخرین بار در تماسی تلفنی با «آنگلا مرکل» صدراعظم سابق آلمان در اکتبر گذشته این موضوع را مطرح کرد. مصر در سال ۲۰۱۸ میلادی با پیشنهاد تشکیل بلوک منطقهای یا نسخه عربی ناتو برای مقابله با نفوذ ایران مخالفت کرده بود.
غطاس معتقد است مصر موضع خود را تغییر نخواهد داد و به هیچ اتحاد نظامیای نخواهد پیوست و در پرونده هستهای ایران دخالت نخواهد کرد.
مئیر مصری تاکید میکند که مصر نمیخواهد در روند رویارویی نظامی امروز که بیش از هر زمان دیگری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد حضور داشته باشد. فهمی معتقد است موضع مصر روشن است و آن رد حضور هرگونه قدرت هستهای در منطقه است، زیرا این امر منجر به بیثباتی میشود، اما او تاکید دارد که مصر در صورت وجود هرگونه تهدیدی برای امنیت منطقه وارد عمل خواهد شد. فهمی میگوید هدف مصر حمایت از خلیج فارس به نفع کشورهای عربی و نه لزوما به نفع اسرائیل است.
فهمی تاکید میکند که ایران از ماه سپتامبر در تلاش برای بهبود روابط خود با مصر از طریق برخی میانجی گران بوده، اما قاهره به آن پاسخی نداده است. سفیر سابق اسرائیل معتقد است که مصر میتواند در این زمینه از اسرائیل حمایت سیاسی به عمل آورد و از موضع آن کشور در رد داشتن تسلیحات هستهای توسط تهران حمایت میکند. مئیر مصری تاکید میکند که مصر میتواند از طریق همکاری اطلاعاتی از اردوگاه قائل به رویارویی و مقابله با ایران حمایت کند.