یکی دیگر از ورزشکاران حرفهای ایران درخواست پناهندگی داده است. این موضوعی است که در 48 ساعت اخیر زیاد در رسانهها به آن پرداخته شده است.
شقایق باپیری، عضو قدیمی تیم ملی هندبال زنان ایران، در ویدئویی یکدقیقه و 30ثانیهای، شایعات مربوط به مفقودی و دزدیدهشدن را رد کرد. درواقع اشاره او به اخباری بود که مسئولان فدراسیون جهانی هندبال و البته پلیس اسپانیا مطرح کرده و از مفقودشدن این ورزشکار ایرانی خبر داده بودند.
شقایق در شرایطی روز سهشنبه اردوی تیم ملی هندبال زنان ایران در اسپانیا را ترک کرده بود که میشد حدس زد او در پی ارائه درخواست پناهندگی به کشوری دیگر است. چون دقیقا مسیری را طی کرده بود که پیش از این ملیپوش ایرانی، چهار هندبالیست کامرونی در همین رقابتها رفته بودند. بااینحال، شقایق باپیری در ویدئوی کوتاهی که از خودش منتشر کرد، موضوع پناهندگیاش را تأیید کرد.
او از این گفت که نه گم و نه دزدیده شده و فقط به یکی از کشورهای اروپایی درخواست پناهندگی داده است. باپیری که شش سالی میشود عضو تیم ملی هندبال ایران است، ابتدا در آن ویدئوی کوتاه خبر داد حالش خوب است و خطری تهدیدش نمیکند.
او همانجا دلیل درخواست پناهندگیاش را اینطور شرح داد: «دلیلم برای پناهندگی داشتن آینده بهتر در ورزش و پیشرفت ورزشی بوده است. کل زندگیام به دنبال ورزش بودهام و هیچوقت به دنبال سیاست نبودم. من ورزشکار هستم و نه چیز دیگری».
باپیری البته شایعهای را که عنوان شده در ایران یکی از اعضای خانواده او بازداشت شده هم تکذیب کرد و گفت خانوادهاش اصلا تحت فشار نیستند و نباید به این شایعات توجه کرد. بااینحال، شقایق باپیری، اندکی بعدتر در گفتوگو با یکی از رسانههای آنطرف آبی، درباره دلیل جداییاش از اردوی تیم ملی زنان ایران در اسپانیا توضیحات بیشتری داد و البته دلایل متعددی را برای آن برشمرد. دلایلی که در زیر و بهطور مختصر عنوان شده است.
مدیریت بد در فدراسیون هندبال
یکی از دلایلی که باعث شده این ورزشکار ایرانی درخواست پناهندگی کند، احساس رفتار نامناسب از سوی فدراسیون فوتبال هندبال ایران است. ماجرا آنطور که از سوی این ورزشکار روایت شده، عجیب و بحثبرانگیز است.
موضوع از این قرار است که او پست یکی از شبکههای مجازی را که در آن از خطخوردن دو بازیکن دیگر تیم ملی زنان ایران انتقاد و ادعا شده عدهای بهعنوان توریست راهی رقابتهای جهانی اسپانیا میشوند، لایک کرده است.
باپیری مدعی است مسئولان فدراسیون هندبال او را به کمیته انضباطی کشانده و رفتار بدی داشتهاند. او همچنین از رفتار نامناسب اعضای بلندپایه فدراسیون در حاشیه تمرین تیم ملی زنان گفته که تهدید کردهاند این بازیکن را خط میزنند و به خانه میفرستند.
او مدعی است فدراسیونی که نتواند یک انتقاد ساده را قبول کند و علیه ورزشکارش جبهه بگیرد، آینده روشنی ندارد. اشاره او به رفتار نایبرئیس فدراسیون هندبال است. از آنجا که مسئولان فدراسیون هندبال تا زمان نگارش این مطلب هنوز توضیحی در این مورد ندادهاند، نمیشود درستی آن را تأیید کرد ولی بههرروی، این موضوع یکی از دلایل دلخوری شقایق باپیری در اردوی تیم ملی زنان عنوان شده است.
نکته دیگری که او به آن اشاره کرده بحث افتادن مقنعهاش در حین رقابت است. او میگوید مقنعه من کشیده شد و کمی عقب رفت که این مورد با واکنش بسیار تند سرپرست تیم همراه شده و رفتار بدی کرد. البته باپیری به این نکته اشاره کرده که در سایر موارد مشابه، سرپرست به سایر بازیکنان تذکر ملایمی داده و فقط با او رفتار تند داشته است.
محدودیت زنان
باپیری در ادامه صحبتهایش با فاصلهگرفتن از اتفاقات ورزشی از تبعیض اعمالشده در حق زنان ایرانی حرف میزند و میگوید: «در ایران بهعنوان یک ورزشکار زن محدودیتهای زیادی داریم. این محدودیتها آنقدر زیاد است که نمیتوانم بهخوبی بیانش کنم. علاوه بر این، جامعه ایران تفاوت زیادی بین زن و مرد قائل میشود، بهطوریکه پیش خودم فکر کردم و دیدم نمیتوانم بیش از این چنین محدودیتهایی را قبول کنم».
او در ادامه از سختی کار ورزشکاران زن ایرانی و سایر همتیمیهایش در تیم ملی هندبال هم حرف زده و نکته بحثبرانگیزی را مطرح کرده است: «فکر میکنم اگر فدراسیون وثیقه یکمیلیارد و 500 میلیون تومانی نمیگرفت، کل اعضای تیم به ایران برنمی گشتند».
البته این ادعایی است که شقایق باپیری کرده ولی اگر حتی چند نفر از اعضای تیم ملی هندبال هم تصوری مشابه با این ورزشکار داشته باشند، موضوعی چالشبرانگیز است که به نظر میرسد مسئولان ورزش ایران باید فکری جدیتر برای رفع دغدغههای مالی و روحی این دسته از ورزشکاران زن ایرانی کنند.
رفتن شقایق باپیری از ایران، تازهترین نمونه مهاجرت ورزشکاران ایرانی است. افرادی که غالبا به دلیل دیدهنشدن، کمدیدهشدن، مشکلات مالی و البته پشت سد دیگر ورزشکاران مطرح ماندن، تصمیم به خروج از ایران گرفتهاند.
درست است که این رویه مربوط به این روزها نبوده و احتمالا شقایق هم آخرین ورزشکار ایرانی نخواهد بود که برای داشتن روزهای بهتر در رشته ورزش موردعلاقهاش از ایران مهاجرت میکند ولی مشخصا خط مشی مسئولان ورزش ایران در این زمینه نیاز به تصحیح بیشتری دارد.
درست است که خروج باپیری شاید از لحاظ قهرمانی لطمه زیادی به ورزش ایران نزند ولی مسئولان امر پیشتر نشان دادهاند برای خروج قهرمانهای مدالآور هم برنامه مشفقانه چندانی ندارند و گهگاه با زبان تند تلاش شده اینگونه القا شود کسی که میرود ضرر کرده و ورزش ایران با قدرت به کار خودش ادامه میدهد.