سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات غیرواقعی و خبرسازی دیپلماتهای سه کشور اروپایی عضو ۱+۴ در مورد زمانبندی بازگشت هیاتها در این دور از گفتوگوها، اظهار داشت: بر خلاف ادعای طرف غربی در مورد درخواست ایران برای وقفه در مذاکرات، هم خود این کشور و هم دیگر اعضای ۱+۴ کاملا در جریان هستند که این زمانبندی تفاهمی دستهجمعی و اتفاقا با در نظر گرفتن تعطیلات طرفهای اروپاییهایی به مناسبت کریسمس و سال نوی مسیحی بوده است.
در بیانیهای که به نقل از سه کشور اروپایی عضو برجام منتشر شده، اعلام شده است: ما به تصمیم باقری کنی، مذاکرهکننده اصلی ایران برای بازگشت به تهران جهت رایزنی استقبال میکنیم هرچند این مسئله وقفهای مایوسکننده در مذاکرات میاندازد. ما به همراه شرکای چینی، روسی و آمریکاییمان آماده ادامه دادن مذاکرات بودیم.
علی باقری، مذاکره کننده ارشد کشورمان در واکنش به این بیانیه گفت: ایران در این مرحله خواستار توقف مذاکرات نبوده بلکه ما از ابتدا توافق کردیم که لازم است پس از رسیدن به پیشنویس توافق، استراحت داشته باشیم.
معاون وزیر خارجه افزود: ایران از ابتدا بر ضرورت استمرار مذاکرات برای دستیابی به پیش نویس مورد توافق تاکید داشت.
مذاکره کننده ارشد کشورمان اعلام کرد: اگر طرف مقابل دیدگاهها و مواضع منطقی جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد، گفتگوهای دور جدید میتواند آخرین دور مذاکرات باشد و در کوتاهترین زمان به توافق برسیم.
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل گفت: با توجه به اینکه دو طرف در آخرین روز مذاکرات بر سر پیشنویس تازهای به عنوان نقشه راه آینده مذاکرات به تفاهم رسیدند، باید دید که آیا دو طرف میتوانند بر سر این پیشنویس به تفاهم برسند یا اینکه همچنان اختلافات عمیقی که وجود دارد، پابرجا خواهد بود.
وی افزود: تهران هم به آژانس اجازه داده که دوربینها در سایت هستهای تسای کرج دوباره نصب شوند، به نظر میرسد این یک اقدامی است که برای کاهش تنشها انجام شده است.
بیگدلی اظهار داشت: برای رسیدن به توافق با توجه به اینکه اختلافات دو طرفین زیاده بود و همچنین سطح انتظارات بالا است، باید توافق گام به گام باشد، یعنی طرفین اقدامات متقابل را انجام دهند.
بیگدی با بیان اینکه تیم مذاکره کننده فعلی ایران از دو مشکل عمده رنج میبرد، گفت: اول اینکه تیم مسئول ایرانی و مذاکرهکنندگان ارشد کشورمان فاقد قدرت دیپلماتیک و زبان برقراری ارتباط با طرف مقابل هستند، استفاده از مترجم نیز این موضوع را تشدید کرده، به نوعی آنها از توانمندی دیپلماتیک تیم سابق برخوردار نیستند که این خود یک نقص بزرگ است، از سوی دیگر در وهله دوم قدرت مانور چندانی به آنها داده نشده و اختیار ندارد که بتواند در مذاکرات تصمیمات مقتضی را بگیرند.
حمیدرضا ترقی معاون بین الملل حزب موتلفه با اشاره به اینکه به نظر میرسد دیدگاههای دو طرف برجام به هم نزدیک شده است، گفت: پیش نویسی که مورد توافق دو طرف قرار گرفته از طرف ایران اصلاح و نواقص آن تکمیل شده است، از سوی دیگر نظرات اروپاییان نیز در چارچوب پیشنهادی که ایران داده بود، در این پیش نویس لحاظ شده است. از سویی به نظر میرسد این پیشنویس میتواند مورد توافق دو طرف قرار بگیرد.
ترقی با تاکید بر اینکه غربیها مجبورند از طریق برجام و مذاکره دغدغههایی که در رابطه با برنامههای هستهای را رفع کنند، افزود: این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران با مقاومتی که طی این سالها بر روی مواضع خود داشته، توانسته حقانیت خود را ثابت کند، بنابراین به نفع غربیها است که با توافق برجام کار خود را دنبال کنند، زیرا آنها در صورت نرسیدن به توافق بیشترین ضرر را متحمل خواهند شد.
وی همچنین در مورد شرایط توافق برجام، اظهار داشت: در صورتیکه شروط ایران در قبال تحریمها چه در درون برجام و چه خارج برجام باید رفع کند، زیرا ایران باید از منافع رفع تحریمها به طور کامل بهرهمند شود.
معاون بین الملل حزب موتلفه اضافه کرد: به طور کلی رفع تحریمها یک امتیاز و اقدام مهم برای کشورمان است که از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و یک کار مهم است که میتواند توسط دولت و تیم مذاکره کننده انجام شود؛ بنابراین به نظر میرسد در نهایت توافق خواهد شد.