هنگامی که وارد یک وبسایت میشوید، صفحه خوشآمدگویی، منو، نقشه سایت و موارد دیگری را مشاهده خواهید کرد که تمامی این موارد، رابط کاربری سایت هستند. توسعهدهنده یا برنامهنویس فرانت-اند مسئولیت پیادهسازی قسمت فرانت سایت را بر عهده دارد و نقش او در موفقیت یک وبسایت، بسیار کلیدی است. در ادامه، میخواهیم صفر تا صد برنامهنویسی فرانتاند (Front-End) را با یکدیگر بررسی کنیم پس با ما همراه باشید.
برنامه نویسی فرانت اند چیست؟
برنامهنویسی فرانتاند فرایندی است که در آن، یک توسعهدهنده رابط کاربری سایت را پیادهسازی میکند. تمامی کاربران برای تعامل داشتن با یک وبسایت به این رابط کاربری نیاز دارند. یک توسعهدهندهی فرانتاند اغلب موارد زیر را انجام میدهد:
اما مهمترین کاری که یک برنامهنویس فرانتاند انجام میدهد، این است که اطمینان حاصل کند بازدیدکنندگان میتوانند به راحتی با سایت تعامل داشته باشند. برنامهنویس فرانتاند با استفاده از زبانهای برنامهنویسی مانند CSS، HTML و JavaScript و فریم ورکهایی مانند انگولار تمامی المانهای ظاهری و بصری یک سایت را پیاده سازی میکند.
یک برنامه نویس فرانتاند به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
توسعهدهندگان فرانت-اند، ترکیبی از طراحی و برنامهنویسی را انجام میدهند و برای شروع کار خود لازم است که به موارد زیر مسلط باشند:
زبان برنامه نویسی
زبان برنامهنویسی راهی برای برقراری ارتباط با نرمافزارها و کامپیوترها است. هر صفحه از یک وبسایت، با استفاده از دستورالعملهای جداگانه ساخته میشود. سپس مرورگر شما (کروم، فایرفاکس، و غیره) این کدها را به صفحات قابل مشاهده برای کاربران تبدیل میکند. برنامهنویسهای فرانتاند اغلب از زبانهای HTML CSS و JAVAscript برای پیادهسازی سایت استفاده میکنند.
HTML چیست؟
HTML مخفف Hyper Text Markup Language است و از مجموعهای از دستورالعملهای دقیق برای ساختار صفحات در وبسایت تشکیل شده است (نکته: HTML یک زبان برنامه نویسی نیست!). HTML به شما این امکان را میدهد که صفحه خود را با استفاده از عناصری مانند پاراگرافها، بخشها، سرفصلها، نوارهای ناوبری و ... ایجاد کنید. شما میتوانید اسکلت و ساختار وب سایت خود را با استفاده از زبان برنامه نویسی HTML پیاده سازی کنید.
CSS چیست؟
HTML یک زبان نشانه گذاری برای ایجاد ساختار یک صفحه وب سایت است. با استفاده از زبانهای مختلف دیگری میتوانید فرمت این صفحات را تغییر داده و صفحات پویا ایجاد کنید. یکی از این زبانها CSS (Cascading Style Sheets) است که از آن برای بهبود ظاهر یک صفحه وب استفاده میشود. با افزودن کلاسهای مختلف CSS، برنامه نویسها صفحات سایت را برای کاربران جذاب و دلپذیرتر میکنند. همچنین میتوان از CSS برای چیدمان عناصر مختلف در وب سایت استفاده کرد و رنگ، پسزمینه، فونت، فاصلهگذاریها و موارد دیگر را تغییر داد.
JavaScript چیست؟
زبان جاوا اسکریپت برای فرم دادن به صفحات وب طراحی شده است و از آن برای ایجاد قابلیتهای تعاملی استفاده میشود. بدون جاوا اسکریپت، یک وب سایت همچنان کاربردی خواهد بود. جاوا اسکریپت چیزی است که HTML و CSS را متحرک میکند که وب سایت شما را پویاتر نشان میدهد و با استفاده از آن، تجربهی کاربری لذت بخشتر خواهد شد. وقتی جاوا اسکریپت را به HTML و CSS اضافه میکنید، یک وب سایت را تا حد زیادی تعاملی خواهید کرد. داشتن یک وب سایت تعاملی بسیار مهم است، زیرا در غیر این صورت، فقط یک صفحه خستهکننده پر از اطلاعات خواهد بود.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که به عنوان یک توسعهدهنده فرانتاند، باید از هر سه زبان یعنی HTML، CSS و جاوا اسکریپت استفاده کرد.
فریم ورک (Framework) چیست؟
یک فریمورک (Framework)، کتابخانهای از المانهای آماده استفاده است که میتوان از آنها به منظور سرعت بخشیدن به روند توسعه سایت استفاده کرد. استفاده از فریمورکها منجر به صرفهجویی در زمان میشود و از خطاهای احتمالی برنامهنویسی جلوگیری میکند. در ادامه برخی از محبوبترین فریمورکهای برنامهنویسی را بررسی میکنیم.
بوت استرپ (Bootstrap) چیست؟
بوت استرپ محبوبترین فریم ورک HTML، CSS و جاوا اسکریپت برای توسعه یک وب سایت ریسپانسیو و سازگار با موبایل است. استفاده از این فریم ورک کاملا رایگان است و یک برنامهنویس بوت استرپ (Bootstrap) از آن برای ایجاد فرمها، دکمهها، جداول، منوی ناوبری و بسیاری از موارد دیگر استفاده میکند.
ری اکت (React) چیست؟
ریاکت یکی دیگر از فریمورکهای معروف برنامهنویسی فرانتاند به شمار میآید. یک برنامهنویس ری اکت (React) تجربه بسیار بالایی در استفاده از فریمورکهای ریاکت و ریاکت نیتیو دارد. با استفاده از این فریمورک و ترکیب آن با جاوا اسکریپت، میتوان رابط کاربری خلاقانهای را پیادهسازی کرد.
انگولار (Angular) چیست؟
انگولار یک فریم ورک جاوا اسکریپت منبع باز است که با TypeScript نوشته شده است. این فریمورک بیشتر در توسعه اپلیکیشنهای تک صفحهای کاربردی است و ساختار استانداردی را برای توسعهدهندگان فراهم میکند. انگولار با ارائه ساختاری سازگار، کارایی و عملکرد وب سایت را افزایش میدهد. معمولا یک برنامه نویس انگولار (Angular) از این فریمورک برای صرفهجویی در زمان استفاده میکند، زیرا لازم نیست که هر یک از عناصر وبسایت را از ابتدا کدنویسی کند.
Vue.js چیست؟
Vue.js یکی دیگر از فریم ورکهای جاوا اسکریپت است که برای پیادهسازی رابط کاربری سایت از آن استفاده میشود. این فریمورک به علت منحنی یادگیری سریع خود مشهور است و برای یادگیری آن زمان زیادی لازم ندارد. ویوجیاس یک فریمورک ایدهآل برای ساخت وب سایتهای کاربردی است.
ابزارهای طراحی گرافیک
قبل از اینکه توسعهدهنده فرانتاند شروع به کدنویسی کند، معمولاً از ابزارهای طراحی گرافیکی برای ایجاد یک نمونه اولیه از وبسایت خود استفاده میکند که به او اجازه میدهد قبل از کار کردن کد واقعی، رابط کاربری و ظاهر سایت را تست و آزمایش کند. این کار معمولاً با فتوشاپ و یا نرمافزارهای تخصصیتر مانند Adobe XD و یا فیگما انجام میشود. البته لازم به ذکر است که در دنیای امروزی، طراحی رابط کاربری جزو وظایف یک برنامهنویس فرانتاند نیست و طراحان UI بخش رابط کاربری سایت را طراحی میکنند.
ابزارهای ویرایش کد
ابزار ویرایش کد، برنامهای است که یک توسعهدهنده فرانتاند برای نوشتن کد برای وب سایت خود، از آن استفاده میکند. برخی از برنامهنویسان ترجیح میدهند از یک ویرایشگر مانند Notepad استفاده کنند، در حالی که برخی دیگر از ابزارهای پیچیدهتری مانند Visual Studio یا Eclipse استفاده میکنند.
جمع بندی
برای شروع کار به عنوان یک برنامهنویس فرانتاند باید زبانهای اصلی HTML، CSS و جاوااسکریپت را یاد بگیرید و سپس یکی از فریم ورکهای معرفی شده را انتخاب کرده و از آن در پروژههای خود استفاده کنید. منابع آنلاین زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها برای یادگیری زبانهای برنامهنویسی استفاده کنید. همچنین میتوانید از سایت پونیشا برای پروژه گرفتن استفاده کنید و به صورت مستقیم با کارفرمایان ارتباط داشته باشید.