کد خبر: ۷۴۷۵
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۸۴ - ۱۳:۱۹

استاد هنیه: حماس از اصول و مبانی خود چشم پوشی نمی کند

آفتاب‌‌نیوز : هنیه در خصوص علت انجام این مذاکرات گفت:"اروپایی ها می دانند که حماس بخش مهمی از شکل و بافت سیاسی فلسطین است. مقامات اروپایی بر این باورند که عقل و منطق ایجاب می کند اگر خواهان مذاکره با مقامات تشکیلات خودگردان هستی با حماس نیز باید وارد مذاکره شوی؛ چرا که این جنبش یک جنبش حاشیه ای نیست بلکه بخشی از بافت سیاسی و اجتماعی و جنبشی مقتدر و تاثیرگذار در جامعه فلسطین است. این یک طرف این مسأله است و مشکلی در این دیدارها نیست."

این رهبر حماس افزود:"اغلب مذاکرات حماس با مقامات اروپایی، با اطلاع و آگاهی تشکیلات خودگردان صورت گرفته است، اما در خارج وضعیت به طور کلی فرق می کند. در داخل فلسطین در بیشتر دیدارهای مربوط به حماس نمایندگانی از تشکیلات خودگردان حضور دارند. ما هیچ دیداری را برای ساماندهی به امور داخلی تشکیلات خودگردان برگزار نمی کنیم."

وی درباره روابط با غرب و این که آیا این روابط از منظر شرعی صحیح است یا خیر گفت:"در دین مبین اسلام ما مجازیم که با تمامی کشورهای دنیا روابط برقرار کنیم. واقعیت این است که جنبش حماس از این رو مقاومت خود را در داخل خاک فلسطین محدود کرده است؛ زیرا قصد دارد حمایت دولت ها و ملت های مختلف را به دست آورد نه این که آنان را علیه خود بشوراند. به همین دلیل بارها گفته ایم حماس تنها با رژیم صهیونیستی در ستیز است نه با همه یهودیان. حتی این جنبش با کشور آمریکا که مرتکب این همه جنایت شده، نیز وارد جنگ نشده است. هدف اساسی از روابط ما با این کشورها استفاده از آن برای خدمت به ملت فلسطین و جلب حمایت آن ها تا حد امکان است."

هنیه کار و کوشش، مشارکت فعال و جدی در حمایت از وحدت داخلی و ملی را از مهم ترین اولویت های حماس برشمرد و افزود: حماس بر اساس این اصل ثابت کرده است که با وجود تمامی چالش های فرا روی خود، هرگز در ورطه جنگ های داخلی وارد نشده است. چنین مساله ای در مرحله تصمیم گیری امر پیچیده و دشواری به نظر نمی آید، اما نتایج آن فاجعه بار است. به علاوه این که سلاح حماس تنها به طرف اشغالگران نشانه می رود."

وی گفت که برپایی تظاهرات و در کنار مردم بودن به معنای این نیست که حماس قصد انقلاب یا توطئه داخلی دارد؛ چرا که تظاهرات حق مسلم هر کشوری است که بر پایه دموکراسی بنا نهاده شده است و چنین مساله ای هرگز به معنای فتنه انگیزی نیست. ملت فلسطین تاکنون بسیار عاقلانه و درست دست به تظاهرات زده و در این زمنیه هرگز قانونشکنی نکرده است."

وی ضمن تاکید بر ضرورت حمایت از پروسه مقاومت گفت:"هر جا که اشغالگری باشد مقاومت نیز وجود خواهد داشت و هنگامی که در این باره سخن می گوییم مقصود این نیست که حماس تنها جنبشی است که طرح مقاومت را ابداع کرده است بلکه در گذشته نیز گروه های بسیاری بوده اند که به مقاومت علیه اشغالگران پرداخته اند. وقتی بر حمایت از مقاومت تاکید می شود مقصود این است که مقاومت امروزه به عنوان یک گزینه و طرح مورد هدف قرار گرفته است و می بایست به قوت خود باقی بماند و فرهنگ منحط تسلیم شدن یا سازش با دشمن چیره نگردد. از این روی می توان دریافت که حمایت از مقاومت در مرحله فعلی یکی از مهم ترین اولویت هاست و انتفاضه نیز ثابت کرده که ملت فلسطین آماده است تا برای مقاومت و حمایت از آن تا جایی که می تواند ایثار و فداکاری کند. این ملت در واقع اسوه و الگویی برای تمامی ملت هایی است که می خواهند به هر نحوی از زیر یوغ اشغالگران متجاوز رهایی یابند. بدین ترتیب مشخص می شود که مقاومت می بایست از محدوده و حیطه گروه های مقاومت خارج گشته و به گزینه و راهبرد مردمی تبدیل شود."

هنیه گفت:" مقاومت یک برنامه بی حساب و کتاب نیست بلکه برنامه کاملا سنجیده ای است که بر اساس مصالح و اهداف کوتاه مدت و بلند مدت به حرکت خود ادامه می دهد. بر اساس همین اصل حماس بارها با قرارداد آتش بس موافقت کرده است. گاهی به طور خود جوش و بدون اعلان قبلی آتش بس را پذیرفته و در جای دیگر با هماهنگی با گروه های مقاومت، آتش بس را قبول کرده است. با وجود همه این ها هشدار می دهیم که مقاومت به عنوان یک راه حل، برنامه، اندیشه و نظریه امروز مورد حمله است. برخی می خواهند که ملت از اندیشه مقاومت بیرون آمده و به فکر ایجاد روابط و همزیستی سازشکارانه با دشمن صهیونیستی بیافتند."

این رهبر حماس درباره تقویت مشارکت سیاسی در مقطع فعلی اظهار داشت:" این مشارکت نمی بایست بر اساس فرصت طلبی و این طرز تفکر باشد که فتح و تشکیلات خودگردان هم اکنون در مرحله سخت و دشواری قرار گرفته اند، بنابراین برای نجات آنها باید در عرصه سیاسی مشارکت داشت، بلکه مشارکت می بایست بر اساس انتخاب و ارزیابی از شرایط داخلی و بین المللی و نیز توجه به متغیرات و تحولات موجود صورت بگیرد." وی در این باره گفت:" چالش های موجود در فلسطین بسی فراتر از این است که یک گروه خاص بتواند با همه آنها رو به رو شود. رویکرد اصلی ما برای مشارکت سیاسی برگزاری انتخابات و حضور در پای صندوق های رای و ایمان به آرمان های ملت فلسطین است؛ زیرا ما خواهان امنیت و ثبات برای ملت و جامعه فلسطین هستیم."

وی مشارکت و حضور فعال برای ساماندهی به امور داخلی از طریق مبارزه با فساد و انجام اصلاحات را سرلوحه برنامه های جنبش حماس در مرحله کنونی دانست و گفت:"همه می دانند که جنبش حماس بخشی از ملت فلسطین است و دارای توانمندی ها و امکانات لازم برای مشارکت در ساماندهی امور داخلی و تثبیت آن است. باید اذعان کرد که همه مشکلات و چالش ها به اشغالگری ختم نمی شود. ما در منطقه ای آکنده از مکر و نیرنگ زندگی می کنیم. فلسطین سرزمینی است که توجه تمامی سیاستمداران خارجی را به خود جلب کرده است و هر یک به روش خود نسبت به این قضیه اظهار نظر می کند. در این میان ما برای وارد شدن به عرصه اصلاحات ریشه ای و پایدار با دو واقعیت اساسی رو به رو هستیم نخست نوع برداشت و منطق آمریکایی از اصلاحات و دیگری برداشت و منطق ملی از اصلاحات و ابزارهای ملی و فراگیر برای انجام آن است."

این رهبر حماس ضمن تاکید بر حمایت جهان عرب و اسلام از قضیه فلسطین و نیز ایجاد روابط با کشورهایی که دریافته اند ملت فلسطین قربانی تجاوز و اشغالگری است، اظهار داشت:" قضیه فلسطین تنها مربوط به ملت فلسطین نیست بلکه تمامی جهان اسلام و عرب را نیز در بر می گیرد."

هنیه درباره روابط جنبش حماس با کشورهای عربی گفت:"اصول حاکم بر روابط حماس با این کشورها عدم مداخله در مسائل داخلی آن ها است؛ چرا که این مساله پیچیدگی و دشواری های خاص خود را دارد. ما علاوه بر این در امور جنبش های اسلامی این کشورها نیز مداخله نکرده و هرگز تحت تاثیر روابط کشورهای عربی با جنبش های اسلامی قرار نگرفته ایم. اگر حماس در امور داخلی کشورهای عربی دخالت کند بدین معنا است که از راه صحیح خود خارج گشته است. توجه به این مساله حماس را از وارد شدن در چالش های موجود در این کشورها مصون نگه داشته است. حماس جنبشی است که از تجربه های دیگران استفاده می کند."

وی افزود:"ما با ایجاد روابط با یک کشور عربی بر ضد کشوری دیگر به شدت مخالف بوده و از آن پرهیز کرده ایم؛ چرا که اوضاع و قضایای کشورهای عربی آن قدر پیچیده و دشوار است که در صورت وارد شدن در یکی از این قضایا می بایست تقاص آن را پس داد. ما از جبهه های عربی برای درگیری و منازعات استفاده نمی کنیم؛ زیرا استفاده از هر یک از این جبهه ها به منزله گرفتار شدن در منازعات و بر عکس تا آن جا که بتوانیم از ایجاد روابط مناسب با این کشورها برای حمایت و یاری به ملت مظلوم فلسطین بهره می گیریم."

هنیه با رد اتهام های وارده علیه حماس مبنی بر تکفیر کردن دیگران گفت:"حماس یک جنبش متکی بر قرآن و وارث دین پیامبر اکرم (ص) است که ابدا دیگران را تکفیر نمی کند. ما هیچ مسلمانی را کافر نمی پنداریم و یکی از مواضع رسمی ما عدم تکفیر دیگران است. ما در یک جامعه اسلامی زندگی می کنیم که در آن عده ای در امر اسلام کوتاهی کرده و عده ای نمی کنند. به هر حال جامعه ما اسلامی است و ما به این امر افتخار می کنیم. حماس هرگز کسی را که "شهادتین" را بر زبان آورده است تکفیر نمی کند. ما بر این باوریم که عده ای در مورد مسائلی از قبیل نماز یا امور دیگر تفریط می کنند که تنها خداوند باید آن ها را مجازات کند."

وی گفت:"حماس در تمامی قضایا از جمله قضیه اسرا، اقتصاد ملی، قدس، مسجدالاقصی، مرزها و شهرک های اشغالی حضور فعالی دارد. این جنبش تاکنون در هیچ یک از تظاهرات ملی غایب نبوده است. این حضور ممکن است که در برخی مواقع گاهی متوسط یا گاهی قوی باشد، اما هرگز در مورد تظاهرات یا مناسبت های ملی کوتاهی نکرده است. به عنوان مثال هنگامی که دامنه ناامنی در داخل فلسطین گسترش یافت، این جنبش با برپایی های تظاهرات مختلف بی ثباتی امنیتی و اقدامات مخل امنیت را به شدت محکوم کرد و خواستار حاکمیت قانون و بررسی اسباب و علل ناامنی و هر گونه تجاوز به حریم شهروندان در جامعه شد."

هنیه اظهار داشت:"می بایست به این نکته توجه کرد که برخی قضایا مانند انتخابات جنبه خصوصی و عمومی دارد. ما از پایه و اساس هر گونه متهم کردن حماس به نیرنگ و تقلب در انتخابات را رد می کنیم. این جنبش اعلام کرده است که ملت فلسطین هنگام وفات یاسر عرفات، واگذاری قدرت به شخصی دیگر و هنگام برگزاری مرحله نخست انتخابات شهرداری ها، سیمای درخشان از خود به جهانیان نشان داد، آنچه ما را بیش از همه رنجیده خاطر کرد نتایج مرحله دوم انتخابات شهرداری ها بود که در پی آن گویی به جهانیان اعلام داشتیم که این سیمای درخشان که در گذشته از آن سخن گفتیم دیگر واقعیت ندارد. پس از اعلام نتایج انتخابات مرحله دوم شهرداری ها همه تلاش های دشمنان این بود که ملت فلسطین افرادی متقلب معرفی شوند. این یک واقعیتی دردناک است که دنیا ما را ملتی متقلب بنامد و این که هدف وسیله را توجیه می کند و این امر نگران کننده است. آری ما دست به تظاهرات بدون اسلحه و مسالمت آمیز زدیم؛ چرا که چنین نتایج و این گونه تعامل با دادگاه های تشکیلات خودگردان امری مردود و غیر قابل قبول است."

وی درباره نحوه تعامل با دادگاه های تشکیلات خودگردان خاطرنشان ساخت:"ما بر اصل احترام گذاردن به قانون و مستقل بودن دادگاه در احکام خود و نیز دور کردن آن از تاثیر پذیری از فشارهای سیاسی و امنیتی تاکید می کنیم. این یک مساله کاملا واضح و آشکار است، اما ما میان این احترام به قوانین و احکام دادگاه با خصوصی شدن دادگاه ها که برای نظارت و رسیدگی به اعتراضات مربوط به سه حوزه انتخاباتی تشکیل شدند، تفاوت قائل هستیم."

هنیه گفت:" در مقوله سیاست یک سری امور ثابت و متغیر و یک سری امور تاکتیکی و راهبردی وجود دارد. میان امور ثابت و متغیر مجال های گسترده ای برای فعالیت و مانور وجود دارد. حماس به اصول و مبانی خود کاملا پایبند است. امر متغیری که امروز در ابزار مقاومت وجود دارد هنگامی است که حماس در بخشی از فلسطین بنا بر مقتضیات و شرایط میدان نبرد، دست به عملیات خاصی می زند. به عنوان مثال حماس در مقطع کنونی تلاش می کند که از حدت مقاومت بکاهد. این یک شیوه و راهبرد است و هنگامی که حماس آتش بس را قبول می کند بدین مفهوم نیست که به اصول خود پشت کرده است." وی در ادامه افزود:"اصول و مبانی تغییر ناپذیرند، اما میان امور ثابت و متغیر شیوه و راهکارهایی برای فعالیت و مانور دادن وجود دارد. امر متغیر بی ارتباط با راه کارها و تاکتیک ها نیست. حماس سعی می کند که میان امور تاکتیکی و راهبردی هماهنگی ایجاد کند. ما با اهداف و برنامه هایی که کمیته عالی پیگیری انتفاضه آن را مطرح کرده، موافقت کردیم. حماس جنبشی فعال در سرزمین فلسطین است که برای حمایت از این سرزمین مقدس مبارزه و پیکار می کند. تمامی رهبران، فرماندهان و اعضای این جنبش نیز برای تحقق این مهم و در این چارچوب فعالیت می کنند. بنابراین حماس یک جنبش جهادی و اسلامی است که هدفش آزادی ملت و میهن است."

این رهبر حماس همچنین گفت:"حماس مانع از برقراری آتش بس نیست و به این اجماع ملی پایبند هستیم. امروزه بخشی از عملیات های نظامی این جنبش در واکنش به جنایت های رژیم صهیونیستی صورت می گیرد و حماس ابتدا به ساکن دست به عملیات نزده اما به حملات ناقض آتش بس پاسخ می دهد. چنین عملی به معنای خروج از اجماع و توافقات صورت گرفته نیست." وی همچنین خاطرنشان ساخت:" ما به عقب نشینی دشمن صهیونیستی از نوار غزه به عنوان یک دستاورد ملی و پیروزی گروه های مقاومت نگاه می کنیم. گذشته از این مساله عقب نشینی نباید در مقابل یک سری تعهدات سیاسی که به وحدت و همبستگی ملت فلسطین و تمامیت ارضی آن لطمه وارد می کند، صورت گیرد. همچنین این عقب نشینی باید دستاوردی فلسطینی و ملی تلقی شود و به یک فاجعه ملی تبدیل نشود."
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین