حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری، امروز در آیین معارفه رئیس جدید دانشگاه مذاهب اسلامی، ضمن ابراز خوشحالی از حضور در جمع نخبگان و فرهیختگان دانشگاهی، اظهار داشت: آنچه که بسیار مهم است، این است که باید بدانیم چله دوم انقلاب اسلامی تفاوتی با چله اول دارد و نظام جمهوری اسلامی ایران از حوزه درونی به حوزه بیرونی و بینالمللی کشیده شده و در راستای انقلاب اسلامی گسترش چشمگیری پیدا کرده است.
وی ادامه داد: امروز توقعات نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران توقعات بینالمللی است. در عینحال که برخی از مشکلات در کشورمان وجود دارد و مسئولین نظام در صدد رفع آن هستند ما مسئول هستیم که نه تنها به کشور خودمان، بلکه به همه مستضعفان جهانی یاری دهیم. این انقلاب به زعم امام راحل انقلاب مستضعفان است، ما انقلاب کردیم که ظالمان را منکوب و سرکوب کنیم و مستضعفان را جذب کنیم؛ در واقع این طرد و جذب و این جاذبه و دافعه از مختصات اصلی و ریشهای انقلاب اسلامی ما است. به همین دلیل مسوولیتهایی بر دوش ما به عنوان یاران امام (ره) نهاده شده است که یکی از این مسئولیتها تربیت منابع انسانی است که میتوانند در صحنه بینالمللی نقش ایفا کنند. در جلسات متعددی که حضور پیدا میکنیم، از ما به عنوان دبیرکل مجمع جهانی تقریب مطالبه میشود که چرا ما نباید همانند آیت الله تسخیری فقط یک نفر داشته باشیم؟ و چرا ما نمیتوانیم افرادی را همانند ایشان که اثر گذاری فراوانی در سطح جهانی دارند تربیت کنیم.
دبیرکل مجمع تقریب با بیان اینکه شخصیتهای بزرگ جهان اسلام در زمان حیات آیت الله تسخیری پیوسته سراغ ایشان را میگرفتند و اینک هم ذکر خیر وی در بین بزرگان است، گفت: در سفری که اخیراً به پاکستان داشتیم، یاد و نام آیت الله تسخیری را زنده نگه میداشتند و از ایشان به نیکی یاد میکردند. اینها خاطرات بسیار خوشی است که در ذهن همه بزرگان و علما به جا مانده و درخواست دارند که بعد از ۴۰ سال این توانمندی وجود داشته باشد که افرادی نظیر ایشان تربیت شوند. بدون تردید دانشگاه مذاهب اسلامی برای تربیت منابع انسانی تأسیس شد نه فقط برای اینکه خودشان تقریب را پذیرفته باشند، بلکه باید داعیه دار پرچم وحدت امت واحده باشند. ما باید طلایه داران و پرچمداران امت واحده را در دانشگاه مذاهب اسلامی تربیت کنیم و در واقع این جا محل تربیت سرداران امت واحده است. طبیعتاً در چله ابتدایی انقلاب نیاز بود که فکر تقریب را در بین مردم ترویج کنیم. حرفی که امام راحل میزدند حرف نویی در حوزههای علمیه بود و آن اینکه سنی و شیعه بتوانند باهم برادر باشند و احساس اخوت کنند.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: امروز توقعات از نظام جمهوری اسلامی ایران بالا رفته است. زمانی که ما به پاکستان سفر میکنیم دیگر سخنی از وحدت بین شیعه و سنی نیست، چرا که در خودشان این وحدت را شکل دادهاند و برادری رخ داده است و اجتماعات و مؤسسات شورای همبستگی ملی تشکیل دادهاند و به محض بروز مشکل کنار هم فتنهها و بلواها را جمع میکنند.در گذشته شاهد چنین چیزی نبودهایم و در حال حاضر از ما مطالبه دارند که نقشی را ایفا کنیم و نیروهایی تربیت کنیم برای استفاده از ظرفیتها و قابلیتهایی که در آنجا موجود است؛ آنها از ما برای از بین بردن فتنههای استکبار جهانی علیه شیعه و سنی و دیگر اقوام طلب کمک دارند. در اواخر چله اول این توانایی را نشان دادیم که در عراق، یمن، سوریه و… اثر گذار هستیم. اما برای اینکه بتوانیم این دانشگاه را به تعبیراتی که مقام معظم رهبری نقل کردهاند و توقع داشتند که اینجا الازهر جهان اسلام شود، جلو ببریم، نیازمند یک چشمانداز در چله دوم انقلاب اسلامی هستیم.
شهریاری گفت: این چشمانداز میتواند این باشد که ما بتوانیم منابع انسانی را برای سرداری و مدیریت امت واحده تربیت کنیم. اگر بتوانیم آن امت واحده را شکل دهیم، مدیران باید بتوانند این امت واحده را تقویت کنند و برای آن ساز و کارهای سیاسی و بینالمللی ترتیب دهند. لذا باید نگاهمان هم بینالمللی باشد؛ نمیشود که دانشجویان ما ایرانی باشند، هر منطقه و محلی مدیر خاص خودش را میطلبد. بنابراین دانشگاه مذاهب اسلامی اگر بخواهد نشان دهد که یک دانشگاه بینالمللی است باید ظرفیت خودش را در بسیاری از امور گسترش دهد. طبیعتاً ما باید نگاه گستردهای را به دانشجویان خارجی هم داشته باشیم و حتماً باید در کنار دانشجویان ایرانی، دانشجویان خارجی هم قرار داشته باشند؛ ثانیاً این دانشجویان خارجی باید گستره جغرافیایی داشته باشند و نباید مختص یک کشور خاص باشند. همچنین باید ظرفیت خودمان را در رشتهها گسترش دهیم.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اظهار کرد: امروز رسانهها محور اصلی توسعه فکر در جهان شدهاند، کسی که میخواهد فرهنگش را توسعه بدهد باید از رسانه استفاده کند. امروز رسانه در بستر فضای مجازی متحول شده و نسبت به گذشته، شکل و نوع و محتوای آن تغییر کرده است.
وی تصریح کرد: گستردگی در جذب و بینالمللی شدن، توازن حضور در جذب دانشجو هم در داخل و هم در خارج و اقتصاد آموزشی نکته دیگری است که باید به آن توجه شود و نباید صرفاً با منابع دولتی اهداف امت واحده را دنبال کنیم، بلکه حتماً باید ساز و کارهای اقتصاد آموزشی در آن دیده شود و جذب دانشجوهای خارجی هم باید به گونهای باشد که شهریهای از آنها اخذ و بخشی از هزینههای دانشگاه تأمین شود.
شهریاری تأکید کرد: وحدت اسلامی تنها در حوزه فقه شکل نمیگیرد یکی از حوزههای وحدت فقه است، اما باید بر بقیه حوزهها از جمله حوزههای علمی، حقوق، مدیریت راهبردی و … نیز تمرکز کنیم. امروز نیازمند ایجاد یک مکان مناسب در شأن یک دانشگاه بینالمللی برای این دانشگاه هستیم؛ محلی برای این مسئله در نظر گرفتهایم و تلاشهایی هم در این زمینه شده است، چرا که زیرساختها و سرورها در بحث دانشگاه بسیار مهم است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه، امروز بسیاری از تأثیرات فرهنگی در بستر فضای مجازی صورت میگیرد، گفت: امروز میتوان در این بستر اقدامات خوبی انجام داد، چرا که آموزشها دارد به سمت غیر متمرکز پیش میرود.برای دانشگاه مذاهب نیز سامانههای مورد نیاز در این زمینه باید ترتیب داده شود.
وی در پایان گفت: دکتر سید عباس صالحی(وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت روحانی) را قریب به ۲۰ سال است که میشناسیم؛ ایشان را به عنوان یک ذهن نوگرا و چارچوبدار و مهندسی شده میشناسیم؛ در واقع دکتر صالحی هم نوآور هستند و هم ذهن مهندسی شده دارند و امیدواریم این دو ویژگی، دانشگاه مذاهب اسلامی را به سمتی ببرد که بتوانیم آن را از سطح ملی به سطح بینالمللی تبدیل کنیم.
منبع: خبرگزاری حوزه