طی روزهای اخیر اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه بار ترانزیتی لوازم آرایش که باید از گمرک باشماق خارج میشد، در تهران تخلیه و در گمرک اعلام وصول شده است که به ضوح بیانگر تخلف و قاچاق صورت گرفته در رابطه با لوازم آرایشی است. این در حالی است که واردات لوازم آرایشی ممنوع بوده و در حال حاضر بخشی از محموله های وارداتی دپو مانده در گمرکها تعیین تکلیف نشده است.
اعلام این موضوع با سکوت یک هفته ای گمرک همراه بود؛ تا اینکه در نهایت سخنگوی گمرک نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و در اظهاراتش ضمن تائید تخلف صورت گرفته درباره آن توضیحاتی ارائه داد.
بر اساس آنچه که لطیفی شرح داده، ظاهرا ماجرا از این قرار است که پس از اعلام هشدار گمرک باشماق در خصوص کالاهای ترانزیتی و با دستور مقام قضایی، ناجا به عنوان کنترل کننده محمولههای ترانزیتی در طول مسیر ورود پیدا میکند و پس از تعقیب یک محموله ترانزیتی و تخلیه کالا در داخل، روش جدید قاچاقچیان لو میرود.
ناجا در بررسیهای خود از مسیر ترانزیت، رصد و تعقیب کالاهای ترانزیتی متوجه تایید سیستمی یک محموله مبلمان میشود و با هماهنگی با گمرک، تیم فن آوری اطلاعات از ستاد گمرک به مرز اعزام شده و روش جدید قاچاقچیان شناسایی و راه های نفوذ آنها مسدود می شود که حتی دو کیس که با اتصال جسم خارجی به بد افزار آلوده شده بودند از مدار خارج میشود.
اما در این بین چند کانتینر لوازم آرایشی و پوشاک که قرار بود به صورت ترانزیتی از کشور خارج شود توسط گمرک کشف و به مراجع قضایی ارجاع میشود. این در حالی است که قاچاقچیان توانسته بودند با اتصال به شبکه محلی و از طریق کنترل رایانهها از طریق به دست آوردن رمز ورود اقدام به چنین کاری کنند؛ به طوری که یک بدافزار را وارد شبکه محلی کرده و چند رمز ورود را به دست میآوردند تا با اتصال به شبکه محلی، مدیریت رایانه های در محل را در اختیار گرفته و در زمانی که کاربران، بی اطلاع بوده یا در محل کار نبودند، اقدامات خود را انجام میدادند.
در توضیح سخنگوی گمرک ایران درباره تخلف ترانزیتی مبلمان و لوازم آرایش در روزهای اخیر، به موضوع محموله ترانزیتی مبلمان در چند ماه پیش هم اشاره شده است که حکایت از آن دارد که از شهریور امسال با رصد و کنترل مدیر گمرک باشماق و فن آوری اطلاعات در حمله هکرها به سرورها، گزارشی مبنی بر احتمال تغییر در کالا یا بروز اتفاقاتی در مسیر تردد کالاهای عبوری به ستاد گمرک برای رصد محموله های ترانزیتی در داخل کشور که خارج از کنترل گمرک است ارائه میشود که بر همین اساس محمولههای مختلف ترانزیتی تحت نظر قرار میگیرد.
در یکی از موارد در رصدهای مبداء و مقصد گمرک، محموله مبلمان ترانزیتی زیر نظر گرفته شد و هفت محموله مبلمان خارجی که باید از خاک ایران عبور و خارج می شد، توسط ستاد گمرک و یگان های مرتبط با مبارزه با قاچاق این سازمان قبل از خروج از کشور شناسایی و پس از تطبیق تصاویر ورود کالا و بررسی پلمب های کانتینرها مشخص شد که محموله مبلمان خارجی با مبلمان داخلی در داخل کشور عوض شده است.
آن طور که لطیفی گفته است، قاچاقچیان بعد از اینکه از روش جایگزینی نا امید میشوند، به سمت هک سامانه و نفوذ و رخنه به فرایندهای گمرکی با روش های متخلفانه سایبری رفته و بارها به سرورهای گمرک حمله هکری داشتند، اما به دلیل لایههای پیچیده در سرورها و برنامه ها و روتر های سامانه گمرک، امکان ورود به سامانههای گمرکی برایشان میسر نشد؛ تا اینکه در محموله اخیر از راه اتصال به شبکه محلی موفق به این کار شدند.