هفته گذشته حادثه دلخراش تصادف زنجیرهای در بهبهان باعث شد تا ۵۹ خودرو به دلیل غلظت مه و عدم رعایت سرعت مطمئنه با هم برخورد کردند و متاسفانه ۵ هموطن فوت و بیش از ۴۱ نفر راهی بیمارستان شدند.
هادیانفر رئیس پلیس راهور فرماندهی کل انتظامی کشور در رابطه با این حادثه اعلام کرد: "عدم رعایت فاصله طولی منجر به تصادف میشود، اما نکته اینجاست در حادثه بهبهان که بسیار دلخراش بود، ایربگ هیچ خودرویی باز نشد. چرا ارابه مرگ تولید میکنیم؟ چرا استانداردها کنترل نمیشود؟ چرا وزارت صمت کنترل نمیکند؟ حتماً باید خودروسازها در این حادثه به مراجع قضائی معرفی شوند. اینکه بگوییم رانندگان در حادثه بهبهان دقت نداشتهاند درست است، اما سازمانهای مربوط چه نقشی داشتند؟
وی متذکر شد: پلیس بارها نسبت به شرایط جوی، استفاده از زنجیر چرخ و دید کافی اطلاعرسانی میکند، اما ما نمیتوانیم به ازای ۳۷ میلیون وسیله نقلیه ۳۷ میلیون پلیس برای کنترل بگذاریم.
اظهارات پلیس راهور در خصوص عدم باز شدن ایربگ خودروهای حادثه دیده عاملی شده تا عملکرد خودروسازان در ارتقاء کیفیت محصولات باز هم مورد انتقاد قرار گیرد به نحوی که اسلام پناه رئیس سازمان ملی استاندارد ایران هم در خصوص نظارت این بخش در روند تولید خودرو اعلام کرد: موضوع نظارت بر کیفیت خودرو زنجیره هزار نفری دارد، در حال حاضر پنج دستگاه ناجا، وزارت صمت، سازمان ملی استاندارد، سازمان محیط زیست و سازمان بهینه سازی سوخت به عنوان ناظر وجود دارند و خودروسازان به عنوان عامل و بنگاه، اصلیترین نقش را دارند که باید در میدان؛ کار را جلو ببرند.
وی افزود: وقتی استانداردها رعایت نمیشود به این خاطر است که استانداردها به کمک خودروسازها تدوین میشود و ابلاغ میکنیم و خودروسازان ملزم به اجرا هستند، اما به بهانهها و در برهههای مختلف سرپیچی میکنند و به عنوان نمونه اعلام میکنند که تحریم هستیم. خودروسازان و وزارت صمت میگویند ۹ استاندارد از استانداردهای ۸۵ گانه را به دلیل تحریم نمیتوانیم انجام دهیم، فرض بر نتوانستن مسئلهای را حل نمیکند، چون اصل موضوع ایمنی و کیفیت خودرو است که باید راهکارهایی را برای آن در نظر بگیرند و در صدد این باشند که بتوانند و باید بتوانند. بانیان وضع موجود که ترک فعل کردند همچنان بر ساز نتوانستن میکوبند، ولی ما آمدیم که بتوانیم.
وی گفت: در نامهای که سازمان ملی استاندارد ایران به طور رسمی به وزارت صمت صادر کرده است صرفا به مدت یکماه به شرکتهای خودروساز فرصت داده شده است که گزارش کنترل تطابق تولید را از تاریخ ۱۴۰۰/۱۰/۱ انجام دهند و گفتیم قابل تمدید نیست. از خودروسازان تعهد خواهیم گرفت نسبت به اجرای بسیاری از این استانداردهای اجباری که سرپیچی میکنند مکلف شوند و حق الناس را ادا و رعایت کنند.
به دنبال تشدید انتقادات به چرایی حادثه بهبهان و باز نشدن ایربگها کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز در درخواست خود از دادستان برای تعقیب خودروسازان داخلی اعلام کرد: "خبر تأسفبار باز نشدن کیسه هوای خودروهای داخلی در حادثه بهبهان و آمار تلفات ۵۰ کشته و زخمی بار دیگر ضرورت رعایت و نظارت بر استانداردهای ایمنی ناظر بر ارتقای کیفیت و امنیت خودروهای داخلی را تداعی کرد. فعل و ترک فعل تولیدکنندگان از حیث تسبیب اعم از با واسطه و بیواسطه، نیازمند کارشناسی است. تمرکز بر اقدامات پیشگیرانه و تعقیبی از حیث جنبه عمومی جرم مورد مطالبه عمومی است تا به تعبیر رئیس پلیس راهور کشور "ارابه مرگ" در اختیار شهروندان قرار نگیرد.
کمیسیون مذکور درخواست کرده ضمن بررسی سریع کارشناسی و اعلام به افکار عمومی، دادستان علیه خودروسازان متخلف و متولیان استاندارد اعلام جرم کند و گزارش روند تعقیب و تحقیقات مقدماتی را با هدف بازدارندگی و اصلاح اثربخش رویههای پیشین، به اطلاع شهروندان برساند.
در حال حاضر با گذشت ۵ روز از حادثه بهبهان و علیرغم پیگیریهای متعدد از مسئولان این وزارتخانه و روابط عمومی وزارت صمت برای ارائه توضیحات درباره اظهارات پلیس مبنی بر بازنشدن ایربگها، متاسفانه مسئولان وزارت صنعت و خودروسازان پاسخی ندادند و اعلام میکنند که منتظر بررسی حادثه و کسب نتایج آن هستند.
سکوت مسئولان امر در وزارت صمت در حالی طی این چند روز ادامه دارد که رئیس سازمان ملی استاندارد در گفت وگویی درباره بهانههای مختلف خودروسازان در عدم رعایت استانداردها مطالبی را عنوان کرده که در این رابطه لااقل باید وزارت صمت به عنوان متولی صنعت خودرو توضیحاتی ارائه میکرد.