پیرو نامه رئیس سازمان توسعه تجارت ایران به برخی از معاونان وزارت صمت و جهاد کشاورزی در مورد آزادسازی منابع بلوکه شده ایران، سرپرست دفتر صنایع غذا و داروی وزارت صنعت نیز با ارسال نامهای به همه انجمنهای صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی با اشاره به ظرفیتهای ایجاد شده برای استفاده از منابع ارزی ایران در بانک tbi عراق از آنها خواست که اقلام پیشنهادی وارداتی خود را با قید فوریت اعلام کنند.
در نامه رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران آمده است: «با عنایت به ظرفیت ایجاد شده در استفاده از منابع ارزی موجود در بانک tbi عراق جهت تامین واردات اقلام مورد نیاز کشور، خواهشمند است دستور فرمایید فهرست پیشنهادی دستگاه متبوع را با در نظر گرفتن اولویتهای کالایی کشور و عدم درج کالاهای تحریمی در لیست، تدوین و در اسرع وقت به این سازمان ارسال نمایند».
به نوشته فارس، سرپرست دفتر صنایع غذا و داروی وزارت صنعت با ارسال نامهای به همه انجمنهای صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی با اشاره به ظرفیتهای ایجاد شده برای استفاده از منابع ارزی ایران در بانک tbi عراق از آنها خواست که اقلام پیشنهادی وارداتی خود را با قید فوریت اعلام کنند.
در این نامه که به امضای هما الوندی، سرپرست دفتر صنایع غذا و دارو وزارت صمت رسیده، آمده است: «به پیوست تصویرنامه شماره ۱۴۰۰.۱۰۰.۳۶۹۴۳ مورخ ۱۴۰۰.۱۰.۲۱ سازمان توسه تجارت ایران در خصوص ظرفیت ایجاد شده جهت تامین اقدام وارداتی مورد نیاز کشور با استفاده از منابع ارزی موجود در بانک tbi عراق ارسال میگردد تقاضا دارد به فوریت ضمن بررسی موضوع اقدام پیشنهادی خود را در اسرع وقت به نمابر این اداره کل به شماره ۸۸۹۰۷۸۶۰ جهت اقدامات بعدی اعلام نمایند».
کره جنوبی و ایران درباره اموال توقیف شده مذاکره میکنند
همچنین خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که این کشور و ایران قصد دارند ماه آینده در سئول رایزنیهایی در سطح کاری برای بحث درباره راههای آزادسازی اموال توقیف شده ایران انجام دهند.
روابط دوجانبه (ایران و کره) به علت راکد ماندن ۷ میلیارد دلار پول ایران در دو بانک کرهای به علت تحریمهای آمریکا دچار مشکل شده است. درحالی که مذاکرات برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ در وین وارد فاز مهمی شده است و مقامهای ایران خواستار لغو تحریمها برای حصول توافق هستند، این موضوع (پول ایران در بانکهای کرهای) نیز دوباره مورد توجه قرار گرفته است.
مقامهای کرهای میگویند انتظار میرود گروههای کاری پیشنهادی وارد بحث درباره جزئیات کار انتقال پول به ایران پس از لغو تحریمها شوند و همچنین سایر جوانب موضوع درصورت احتمال عدم حصول توافق را نیز بررسی نمایند.
مقام آگاه مزبور که خواست نامش ذکر نشود به یونهاپ گفته است: انتظار میرود که گروههای کاری بطور عمده جزئیات انتقال بالقوه پول به ایران درصورت اعطای تخفیف تحریمی از سوی آمریکا را بررسی نمایند. آنها (گروههای کاری مزبور) میتوانند همچنین درباره امکان ازسرگیری واردات نفت (کره) از ایران پس از برداشته شدن تحریمها گفتگو کنند.
در همین ارتباط بانک مرکزی ایران با ارسال یک نامه هدف (LOI) در چارچوب حل و فصل مناقشه سرمایهگذار – دولت (ISDS) از کره جنوبی درخواست کرده که اموال بلوکه شده در بانکهای کرهای را بازگرداند.
بنا بر اعلام یک مقام وزارت امور خارجه کره جنوبی، دولت این کشور نامه مزبور را ماه سپتامبر گذشته دریافت کرده و درصدد حل این مناقشه بوده است. اگر دو طرف ظرف مدت شش ماه از زمان ثبت این نامه موفق به یافتن راه حلی از طریق مذاکره نشوند ایران ممکن است از کره شکایت کند.
ایران که چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان را دارد یکی از تامین کنندگان اصلی نفت برای کره جنوبی بوده است و در مقابل تجهیزات صنعتی و لوازم خانگی و قطعات خودرو از این کشور وارد کرده است.
به نوشته ایرنا، کره جنوبی در سال ۲۰۱۷ مقادیری نفت به ارزش ۷.۸ میلیارد دلار از ایران وارد کرد که پول آن پرداخت نشده و از سال ۲۰۱۹ نیز به بهانه تحریمهای آمریکا خرید نفت از ایران را متوقف کرد.