قلب تهران همیشه آبستن حوادثی، چون آتشسوزی بوده است. منطقه ۱۱ و ۱۲ در قلب پایتخت، به واسطه تراکم جمعیت وضعیت نگرانکنندهای دارند. بازار تهران و خیابان جمهوری بهعنوان ۲ نقطه حیاتی در قلب تهران معمولا با آتشسوزی گاهوبیگاه مواجه هستند که علاوه بر خسارت مالی، خسارت جانی هم در پی دارد؛ یعنی درست در جایی که روزانه ترددهای بسیار بالا به ثبت میرسد، هر آن امکان دارد آتشی به جان یکبنای ناایمن بیفتد و جان صدها نفر را به خطر بیندازد. بماند که با رخداد چنین حوادثی هزاران نفر که به واسطه فعالیتهای اقتصادی، زنجیروار بههم متصل هستند هم متضرر میشوند. نشان به آن نشان که هنوز که هنوز است عدهای درگیر بدهی و طلب به ارث رسیده از حادثه دیماه سال ۹۵ پلاسکو هستند.
در این بین، آتشسوزی چند روز پیش راسته حاجبالدوله بازار بزرگ تهران هم باز زنگ خطر رخداد حادثه در قطب اقتصادی کشور را به صدا درآورد. سازمان آتشنشانی شهر تهران بازار را به ۱۲ زون تقسیم کرده که طبق اعلام آنها ۶ زون آن پرخطر است. البته به گفته مهدی داوری، مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهر تهران کمیته رفع خطر و ایمنی بازار بزرگ تهران چند سالی است که با محوریت شهرداری منطقه ۱۲ تشکیل شده است، اما روند رسیدگی به پرونده اماکن ناایمن بازار به کندی پیش میرود. ساختمانهای ناایمن (پرخطر و بسیار پرخطر) و رعایت نکردن پروتکلهای ایمنی هر آن امکان بحران در شهر تهران را افزایش میدهد و در سالهای گذشته آتشسوزی و فروریختن ساختمان پلاسکو و آتش سوزی کلینیک سینااطهر (سینامهرشمیران) زنگ خطری برای بالابردن ایمنی ساختمانها و بیمارستانها بود؛ بیمارستانها که در مواقع بحران باید آمادگی لازم را برای پذیرش آسیبدیدگان داشته باشند، خود در معرض خطر قرار دارند و میتوانند در زمان بحران، بحرانزا باشند؛ بنابراین با وجود اخطارهای مکرر سازمان آتشنشانی به ساختمانهای ناایمن همچنان مشکلات پابرجاست و بهگفته برخی از اعضای شورای شهر تهران و مدیرعامل سازمان آتشنشانی مراجع دیگری ازجمله قوهقضاییه پیگیریهای لازم را برای ایمنسازی ساختمانها باید انجام دهند.
۱۳۰ ساختمان ناایمن با درجه خطرهای متفاوت در میان مراکز بهداشتی و درمانی وجود دارد.
۱۰ بنای تجاری خیابان جمهوری مانند آزاد، کمپانی، نوشین، علمیه و خانقاه روزگار خطرناکی را سپری میکنند.
۱۰۰۰ برج ناایمن در تهران وجود دارد که۱۷۰ مورد آن خطرناک و در محدوده گسلهاست.
حدود ۳۶۰۰ ساختمان پرخطر و حدود ۱۳۰ ساختمان بسیار پرخطر در تهران وجود دارد.
یکی از مشکلات جدی در بازار سقفهای فرسوده است. آتشسوزیهایی که رخ میدهد و سیستم برق فرسوده تمام این موارد میتواند باعث بروز حوادث جبرانناپذیری شود.
شورای شهر در بهمنماه سال ۸۷ مصوبهای تحت عنوان الزام شهرداری تهران به حفاظت، احیا و ارتقا و مدیریت یکپارچه بازار تاریخی را به تصویب رساند، اما با گذشت ۱۳ سال این مهم مغفول مانده است.
بازار تهران با ۲ مشکل بسیار جدی اوقافی و میراثی روبهروست که باعث کندی روند احیا شده است.
اظهارنظرها
مهدی بابایی، عضو کمیته سلامت، محیطزیست و خدمات ایمنی شورای شهر تهران نوشت؛
کمیته رفع خطر و ایمنی بازار بزرگ تهران چند سالی است که با محوریت شهرداری منطقه ۱۲ تشکیل شده است، اما روند رسیدگی به پرونده اماکن ناایمن بازار به کندی پیش میرود.
حسینعلیشهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی؛
بیشتر بیمارستانهای تهران لااقل ۵۰سال پیشساخته شدهاند و ساختمانهای آنها فرسوده و غیرمقاوم هستند. بارها در مجلس تذکر دادهایم که باید همه ساختمانهایی که بیشتر از ۵۰ سال عمر دارند، در برابر زلزله مقاومسازی شوند.
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران؛
طبق قانون ساختمانهای بالای ٦ طبقه مسکونی و ساختمانهای بیش از یک طبقه غیرمسکونی باید تأییدیه ایمنی را دریافت کنند و در این زمینه کارشناسان آتشنشانی در حوزه ایمنی اظهارنظر میکنند.
سوده نجفی، عضو کمیسیون سلامت و محیطزیست شورای شهر تهران؛
آتشسوزی موضوعی است که در این ۶ ماه که از حضور ما میگذرد، خیلی زیاد در شهر اتفاق افتاده است و شهرداری و آتشنشانی نیز ساختمانهای ناایمن را شناسایی کردند.
مهدی داوری، مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهر تهران؛
در برخی مواقع مشکلات برق، چینش کالاها، سد معبر و... هم باعث بروز حوادث ناگواری میشود. باید تغییراتی در برخی از ساختمانها صورت گیرد. باید تصمیمات جدی برای ایمنی بازار صورت گیرد و دستگاههایی که در این زمینه مسئول هستند پای کار بیایند.